S konceptom 360c Volvo postavlja univerzalne varnostne standarde za komunikacijo avtonomnih avtomobilov

 

Z novim avtonomnim konceptom 360c se Volvo Cars sooča tudi s številnimi izzivi, ki jih prinaša avtonomna vožnja, hkrati pa poziva k vzpostavitvi globalnih standardov, s katerimi naj bi avtonomna vozila komunicirala z ostalimi udeleženci v prometu.

Avtonomna vožnja in varnost sta tesno povezani s tehnologijo. Imata potencial, da bosta v prometno varnost uvedli največje spremembe po uvedbi varnostnega pasu, ki ga je leta 1959 predstavil prav Volvo.

Avtonomne tehnologije bodo predstavljene postopoma in ne čez noč. Tako bodo s časom predstavljeni povsem avtonomni avtomobili, ki bodo zmožni vožnje brez voznika v mešanih prometnih okoljih.

Volvovi varnostni inženirji se pri razvoju koncepta 360c soočajo s številnimi izzivi, predvsem pa skušajo vzpostaviti varno komunikacijo med avtonomnimi avtomobili in ostalimi udeleženci v prometu.

Poleg tega se osredotočajo na ustvarjanje univerzalnega standarda, ki bi olajšal življenje ostalim udeležencem v prometu.

Koncept 360c tako vzpostavlja sisteme zunanjih zvokov, barv, vizualij, gibov in kombinacij teh orodij, s pomočjo katerih bi drugi udeleženci brez težav lahko prepoznali naslednjo potezo avtonomnega vozila.

“Prepričani smo, da bi morale komunikacijske metode postati globalni standard, s pomočjo katerega bi vsi prometni udeleženci komunicirali z avtonomnimi vozili, ne glede na njihovo znamko. Seveda ne želimo učiti drugih proizvajalcev – želimo si preprečiti zmedo. Naše raziskave že zdaj kažejo na to, da je poenotena komunikacija z drugimi udeleženci najbolj varen način,” razlaga Malin Ekholm, podpredsednica varnostnega centra Volvo Cars.

Volvo Cars s konceptom 360c predstavlja svojo vizijo avtonomne, elektrificirane, povezljive in varne vožnje. Poleg tega pa bi s to vizijo Volvo Cars lahko vstopil tudi na nove trge.

Koncept 360c predstavlja štiri potencialne načine potovanja – spalno okolje, pisarniško okolje, okolje dnevne sobe in zabavno okolje. S temi načini naj bi povsem spremenili dojemanje potovanja.

Pri spalnem okolju so se inženirji ukvarjali tudi s prihodnostjo varnostnih tehnologij. Posebna varnostna odeja ustvarja dodatno varno okolje med spanjem in na nek način deluje podobno kot tritočkovni varnostni pas, le da je prilagojena ležečemu položaju potnikov med vožnjo.

Koncept 360c poleg novih ciljnih skupin predvideva tudi vpliv na načrtovanje mest, izkoriščanje infrastrukture, spreminjanje sodobne družbe in zmanjševanje okoljskega odtisa.

——————————-

Volvo Car Group v letu 2017

V fiskalnem letu 2017 je Volvo Car Group zabeležil dobiček v višini 14,061 milijarde švedskih kron (1,35 milijarde EUR), 11,014 milijarde SEK (1,06 milijarde EUR) pa v letu 2016. Skupni promet v tem obdobju je znašal 210,912 milijarde švedskih kron (20,34 milijarde EUR), 180,672 milijarde SEK (17,42 milijarde EUR) pa v letu 2016. V celotnem letu 2017 je bilo prodanih 571.577 avtomobilov, kar je 7,0 odstotka več kot leta 2016. Rekordni prodajni in finančni rezultati seveda omogočajo nadaljnje investicije, ki jih Volvo Car Group načrtuje za prihodnost.

O Volvo Car Group

Zgodovina znamke Volvo se začenja leta 1927. Danes je Volvo ena izmed najbolj priznanih in spoštovanih avtomobilskih znamk na svetu. V letu 2017 so v 100 državah sveta prodali 571.577 avtomobilov. Od leta 2010 je Volvo v lastništvu kitajskega Zhejiang Geely Holdinga (Geely Holding). Že leta 1999 je znamko Volvo kupil ameriški Ford, ki jo je leta 2010 prodal kitajskim lastnikom.

Po podatkih iz decembra 2017 je Volvo Cars na različnih koncih sveta zaposloval 38.000 ljudi. Uprava, razvojni oddelek, marketing in administracija so locirani v Goteborgu na Švedskem, Volvo Cars pa ima pisarne tudi v Šanghaju na Kitajskem. Glavne proizvodne tovarne se nahajajo v Goteborgu na Švedskem, v belgijskem Gentu, Chengduju in Daquingu na Kitajskem. Pogonske agregate proizvajajo v Skövdeju na Švedskem in Zhangjiakouju na Kitajskem. Karoserijski sestavni deli pa nastajajo v Olofströmu na Švedskem.

Sandra

Horvat

Marketing & PR Coordinator

T+386 1 584 34 96

M+386 30 464 155

sandra.horvat@vcag.net

VCAG d.o.o.

Importer Adria Region

Leskoškova 2

1000 Ljubljana, Slovenija

www.volvocars.si

Podobne objave

Objavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *