Svetovna premiera novega modela T-Cross: Volkswagen razširja družino športnih terencev

Foto: VW

 

Novi T-Cross1): vsestranski in praktičen SUV v razredu malih avtomobilov

Urbani križanec s športno obliko

Štirje učinkoviti turbomotorji – trije bencinski, en dizelski – zizpušnim standardom Euro 6d-TEMP

Wolfsburg (Nemčija) – Svetovna premiera v Amsterdamu, Šanghaju in Sao Paulu: Volkswagen z novim T-Crossom predstavlja svoj prvi SUV v razredu malih avtomobilov in tako sistematično nadaljuje ofenzivo, ki jo je začel leta2015. Novi model bo na tržiščih na treh celinah prepričal s kombi­nacijo vsestranskosti, vsakodnevne funkcionalnosti, povezljivosti, gospodarnosti in vrhunskega dizajna. S tem postavlja nova merila v svojem razredu. Urbani križanec se tako predstavlja kot idealna izbira za vsakodnevno uporabo in še več.

Volkswagen s T-Crossom predstavlja še en SUV-model: krajši in zato primernejši za mestno vožnjo kot T-Roc, kompaktnejši kot Tiguan. Ralf Brandstätter, operativni direktor znamke Volkswagen, je ob svetovni premieri v Amsterdamu dejal: “Danes bomo T-Cross predstavili kar trikrat – pred nekaj urami smo ga razkrili v Šanghaju, v Sao Paulu pa ga bomo zvečer. S tem smo pokazali, kako pomemben je T-Cross kot pravi globalni produkt za znamko Volkswagen.”

Novi T-Cross ima veliko prednosti Osnova za T-Cross je prečna modularna platforma (MQB), ki omogoča, da je gnana sprednja prema nameščena daleč spredaj. Pri skupni dolžini vozila 4,11m je medosna razdalja, ki meri 2,56m, dolga, kar je pogoj za prostor­no notranjost z dovolj prostora za do pet oseb. Za največjo prilagodljivost vnotranjosti vozila skrbi zadnja sedežna klop, ki je vzdolžno pomična za 14centimetrov – po želji za več prostora za noge ali za večjo prostornino prtljažnika. Prostornina prtljažnika znaša od 385 do 455litrov. Naslonjalo zadnjih sedežev, ki je delno ali v celoti zložljivo, omogoča, da z le nekaj potezami ustvarite ravno prtljažno površino s kapaciteto do 1.281litrov.

Za novi T-Cross so na voljo štirje turbomotorji, trije bencinski in en dizelski. Trivaljna bencinska motorja 1.0TSI s filtrom za trdne delce imata moč 70kW (95KM) oziroma 85kW (115KM). Najmočnejši je štirivaljni motor 1.5TSI z močjo 110kW (150KM). Ponudbo dopolnjuje štirivaljni dizelski motor 1.6TDI z močjo 70kW (95KM). Vsi motorji ustrezajo najnovejšemu izpušnemu standardu Euro 6d-TEMP.

Novi T-Cross je serijsko opremljen s številnimi asistenčnimi sistemi, ki so bili doslej rezervirani samo za vozila višjih razredov. Ti sistemi – skupaj z odličnimi naletnimi lastnostmi in učinkovito zaščito potnikov – povečujejo varnost, zmanjšujejo nevarnost trčenja in izboljšujejo udobje med vožnjo. Vserijsko opremo so vključeni sistem za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in zaznavanjem pešcev, asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist, asistenca za speljevanje na klancu, proaktivni sistem za zaščito potnikov ter asistenca za menjavanje voznega pasu s senzorjem za mrtvi kot in z njim kombinirana asistenca za odparkiranje. Opcijsko so na voljo sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, avtomatsko uravnavanje razdalje ACC in parkirni sistem s krmilno avtomatiko Park Assist.

Novi T-Cross nudi povezavo z zunanjim svetom na najvišji ravni. Upravljanje in individualizacija funkcij sta zasnovana intuitivno. Pametni telefon je mogoče polniti indukcijsko, do štirje USB-priključki pa skrbijo za digitalno udobje.

Proizvodnja – Španija, Južna Amerika in Kitajska

Tako kot sestrski model Polo bodo tudi novi T-Cross proizvajali v Volkswag­novi tovarni v španski Navarri. Do leta2019 bo Volkswagen tja vložil okoli milijardo evrov, da bodo lahko zadostili povpraševanju na hitro rastočem trgu malih SUV-jev. Obenem pa bo tam na voljo za pribl. 10% več delovnih mest. Neodvisni prognostični inštituti napovedujejo, da se bo v obdobju od 2017 do 2027 podvojilo število t.i. CUV-jev (Crossover Utility Vehicle) v segmentu malih avtomobilov, kamor sodi tudi T-Cross. V Južni Ameriki in na Kitajskem, dveh razvijajočih se tržiščih, nastajajo prilagojene različice T‑Crossa.

Volkswagnova ofenziva športnih terencev

Volkswagen z novim T-Crossom pospešuje svojo svetovno ofenzivo šport­nih terencev. Začela se je leta2016 z aktualnim Tiguanom. Leta2017 sta sledila Tiguan Allspace, ki ima lahko do sedem sedežev, in kompaktnejši T‑Roc. Prav tako sta leta2017 na trg prišla Atlas, ki je bil razvit za ZDA, in njegov kitajski sestrski model Teramont – oba s sedmimi sedeži.

Leta2018 je družba Volkswagen of America predstavila dve študiji Atlasa, Cross Sport in Tanoak. Na Kitajskem je svetovno premiero doživel novi Touareg, ki ga spremljata dva prihodnja SUV-ja za Kitajsko: zmogljivi družinski SUV Tharu in srednje velik napredni SUV Tayron.

Pogled v prihodnost: leta2020 bo na trg prišel prvi Volkswagnov SUV z izključno električnim pogonom – ID. Crozz. Z razpoložljivim razponom modelov od T-Crossa do ID. Crozza bo Volkswagen takrat imel eno največjih ponudb SUV-jev na svetu in bo prisoten v skoraj vsakem segmentu.

1) T-Cross: Vozilo še ni v prodaji.

O znamki Volkswagen: uresničujemo prihodnost.

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 150trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na 50lokacijah v 14 državah. Leta2017 je Volkswagen izdelal okoli 6,23milijona vozil, med katere sodijo prodajne uspešnice, kot so Golf, Tiguan, Jetta in Passat. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih 198.000ljudi. Poleg tega je v več kot 7.700partnerskih avtohišah zaposlenih še 74.000ljudi. Volkswagen sistematično izpopolnjuje proizvodnjo avtomobilov. Električna mobilnost, pametna mobilnost in digitalna preobrazba znamke so ključna strateška področja za prihodnost.

25.oktober2018

Kontakt

Volkswagen Kommunikation

Produktno komuniciranje

Christian BuhlmannVodja medijske dejavnosti, komuniciranje za modelske serije

Tel.: +4953619-87584

christian.buhlmann@volkswagen.de

Produktno komuniciranje

Christoph Peine

Tiskovni predstavnik za male modele

Tel.: +4953619-76500

christoph.peine@volkswagen.de

Več informacij na

volkswagen-newsroom.com

Podobne objave

Objavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *