Naslednja generacija IntelliLux LED® žarometov za novo Opel Insignio

Rüsselsheim. Opel bo s povsem novo Insignio v letu 2017 uvedel tudi naslednjo generacijo osvetlitve IntelliLux LED®. Številne prednosti, ki jih je z nagrajeno tehnologijo matrike svetil LED lani uvedla Astra, v novi Insignii dopolnjujejo še bolj prefinjeni in dovršeni IntelliLux LED® žarometi z dodatnimi funkcijami za boljšo vidljivost ponoči.

Ko je Opel na Avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2013 predstavil vizionarsko študijo Monza Concept in je izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann napovedal, da bodo Oplovi modeli v prihodnosti opremljeni z marsikatero od funkcij konceptnega vozila, so se Oplovi strokovnjaki za osvetlitev zavedli, kako težka naloga jih čaka.

Prav takrat so se ukvarjali z zaključnimi potezami sistema prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov (njihovo delo potrjujejo osvojene nagrade) za novo Opel Astro, ki ga sestavlja 16 segmentov s svetili LED – po osem na vsaki strani vozila –, ti pa doseg in porazdelitev svetlobnega snopa samodejno in ves čas prilagajajo vsaki situaciji v prometu.

Monza Concept je bila res prava zvezda salona, a Oplovi strokovnjaki so si razbijali glavo, kako svojo inovativno tehnologijo matričnih žarometov za Insignio naslednje generacije spraviti v tako ultra ozke žaromete.

Na srečo prihodnjih uporabnikov Insignie so Oplovi strokovnjaki v celoti izkoristili svetlobno hiter razvoj svetil LED. V času, ko so razvijali Astro, so svetila LED postala kompaktnejša in zmogljivejša, Oplovi inženirji pa so izkoristili znatno večjo zmogljivost in so v žaromete nove Insignie, ki jasno odražajo navdih Monze Concept, namestili kar dvakrat več svetil LED (32), kot jih je v Astri.

Rezultat enakomernejšega prehoda med večjim številom segmentov LED je natančnejša prilagoditev svetlobnega snopa. Prilagodljivi IntelliLux LED®matrični žarometi nove Insignie tako zagotovijo še več sijajnejše svetlobe.

“Z Astro smo odkrili, kako uporabniki cenijo prednosti IntelliLux LED® matričnih žarometov,” pravi Ingolf Schneider, vodja inženirske skupine za zunanjo osvetlitev. “Z novo Insignio na trg prinašamo še naprednejšo drugo generacijo te inovativne tehnologije z dodatnimi novimi funkcijami, ki ponoči poskrbijo za še boljšo vidljivost.”

Da je vidljivost izboljšana tudi pri vožnji skozi ovinke s povsem nezasenčenimi lučmi, so inženirji IntelliLux LED® matričnim žarometom nove Insignie dodali posebno funkcijo. Intenzivnost svetlobe notranjih segmentov matrike se poveča skladno z zasukom volana, da tako poveča osvetljenost ovinka.

Vsak IntelliLux LED® žaromet ima tudi reflektor, ki pri dolgih lučeh zagotovi dodaten snop z dolžino do 400 metrov in tako dodatno izboljša osvetljenost večjega območja pred novo Insignio.

Kljub futurističnemu genskemu zapisu vizionarske študije Monza Concept upravljanje prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov v novi Opel Insignii ne bi moglo biti preprostejše – to pa je v skladu z znamko, ki si prizadeva za demokratizacijo tehnologije. Čim vozilo zapusti urbano območje, se samodejno vključijo IntelliLux LED® žarometi in nato samodejno in stalno prilagajajo dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa glede na situacije v prometu, da zagotovijo ustrezno osvetlitev tako za mestne vožnje kot za podeželske ceste in avtoceste, vožnjo skozi ovinke in odcepe. Z novo Opel Insignio se noč dobesedno spremeni v dan – a brez slepljenja drugih uporabnikov v prometu.

  • 32 LED segmentov spremeni noč v dan brez slepljenja drugih uporabnikov v prometu
  • Novi funkciji za osvetlitev z dolgimi lučmi in osvetlitev ovinkov
  • Nova Opel Insignia uresničuje vizijo žarometov študije Opel Monza Concept

2016-11-09_nova-insignia-intellilux-led-zaromet

Podobne objave