Prilagodljivi regulator hitrosti zadnje generacije za Opel Astro

  • Več udobja, manj stresa: samodejno vzdrževanje razdalje do vozila, ki vozi spredaj
  • Fuzija podatkov: Astrin ACC združuje radar in informacije naprej usmerjene kamere
  • Prihodnost: ACC in sistemi za pomoč vozniku kot temelj avtomatizirane vožnje

Rüsselsheim. Opel v segment kompaktnih vozil prinaša najsodobnejši prilagodljivi regulator hitrosti (ACC), saj sta kombilimuzina Astra in Sports Tourer s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom na voljo s tehnologijo ACC, ki združuje radar in kamero.

V primerjavi z običajnim regulatorjem hitrosti zagotavlja ACC dodatno udobje in veliko manj stresa za voznika, saj vzdržuje razdaljo do vozila, ki vozi spredaj. Pri tem ACC samodejno prilagaja hitrost, da ohrani vnaprej izbrano varnostno razdaljo. Če se med vožnjo na istem voznem pasu pojavi vozilo, ki vozi počasneje, sistem samodejno zmanjša hitrost in poseže tudi z omejenim zaviranjem, če je to potrebno. Ko je pot spet prosta ali vozilo, ki vozi spredaj, pospeši, ACC poveča hitrost vozila do vnaprej nastavljene hitrosti. Dokler pred sabo ne zazna drugega vozila, ACC deluje kot običajni regulator hitrosti, a lahko pri vožnji po klancu navzdol za ohranjanje hitrosti uporabi tudi zavore.

Oplov ACC najnovejše generacije pa ne uporablja samo radarja, kot primerljivi sistemi, temveč za prepoznavanje drugih vozil na Astrinem voznem pasu uporabi tudi naprej usmerjeno kamero. Sistem deluje v razponu hitrosti od 30 do 180 km/h.

Astrin prilagodljivi regulator hitrosti lahko z zaviranjem vozilo tudi povsem ustavi, na primer pri prometnem zastoju, in tako z delovanjem v celotnem razponu hitrosti vozniku zagotovi dodatno pomoč. Če se je avto povsem ustavil in vozilo pred njim spet spelje, mu lahko samodejno sledi v treh sekundah[1]. Ko promet spet steče, lahko voznik za nadaljevanje vožnje pritisne stikalo ‘SET-/RES+’ ali stopalko za plin. Če se vozilo, ki vozi spredaj, začne premikati in se voznik ne odzove, ACC s prikazom opomnika in zvočnim signalom opozori voznika, da je potreben ponovni zagon. Sistem nato spet zagotovi sledenje vozilu pred sabo (do nastavljene hitrosti).

“Za nas pri Oplu je vožnja zabavna, ko ni niti dolgočasna niti preveč zahtevna,” je povedal izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann. “Najsodobnejši regulator hitrosti v Astri povsem sledi naši filozofiji ter odpravi dodaten stres pri vožnjah na dolge proge in v prometu s pogostim zaustavljanjem in speljevanjem, da ostane voznik spočit in zbran.”

Voznik upravlja sistem ACC s stikali na volanu in kot želeno razdaljo do vozila, ki vozi spredaj, nastavi razmik ‘blizu’, ‘srednje’ ali ‘daleč’. Stikalo ‘SET-/RES+’ nadzira hitrost, simboli med instrumenti pa voznika obveščajo o nastavljeni hitrosti, izbrani razdalji in o tem, ali je ACC zaznal vozilo pred sabo.

Prilagodljivi regulator hitrosti je s petvratno kombilimuzino Opel Astra in Astro Sports Tourer za doplačilo na voljo z naslednjimi motorji:

Motor Bencinski /Dizelski Poraba v l/100 km, NEDC kombinirano Emisije CO2 v g/km, NEDC kombinirano
150 KM, 1.4 Turbo ECOTEC z neposrednim vbrizgom B 5,4–5,6 124–128
200 KM, 1.6 Turbo ECOTEC z neposrednim vbrizgom B 6,0–6,1 138–142
136 KM, 1.6 CDTI D 4,4–4,6 115–122

ACC in Astrini dodatni sistemi za pomoč vozniku so ključni elementi prihodnjih inteligentnih avtomobilov in avtonomne oziroma avtomatizirane vožnje. Opozarjanje na zapuščanje voznega pasu voznika opozori, da bo njegova Astra zapeljala iz voznega pasu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu pa poskrbi za nežen popravek smeri. Samodejno zaviranje v sili, vgrajena pomoč pri zaviranju, opozarjanje na oviro pred vozilom in prikaz razdalje sledenja pomagajo vozniku, da se izogne naletu ali zmanjšajo škodo, če je trčenje neizogibno. Če se Astra vozilu pred sabo približuje prehitro in preti nevarnost naleta, v voznikovem vidnem polju na vetrobranskem steklu utripa niz rdečih svetil LED. Podatke za vse te sisteme zagotavlja Astrina enojna (mono) kamera, nameščena na vrhu vetrobranskega stekla.

[1] Funkcija za ‘samodejno nadaljevanje vožnje’ je na voljo z Astro z motorjem 1.6 CDTI in 1.6 Turbo ECOTEC z neposrednim vbrizgom.

 

Opel Slovenia

 

Podobne objave