Novi Volvo XC60 bo znal v pravem trenutku prevzeti volan in vas izvleči iz težav

Volvo Cars, proizvajalec avtomobilov premijskega razreda, je pravkar objavil, da bo novi model XC60, ki bo predstavljen na bližnjem avtosalonu v Ženevi, opremljen s tremi naprednimi asistenčnimi funkcijami, s pomočjo katerih bo voznika izvlekel iz morebitnih težav.
Nove funkcije so zasnovane tako, da bodo vozniku omogočale avtomatsko asistenco pri nadzoru vozila, ko bo to potrebno. Na ta način mu bodo pomagale pri izogibanju potencialnim nevarnostim. Pri Volvu so prepričani, da bo XC60 prav po zaslugi teh funkcij eden izmed najbolj varnih avtomobilov na svetu.
“Že več let se intenzivno ukvarjamo s sistemi, ki pomagajo pri preprečevanju nesreč. In zelo dobro vemo, kako učinkoviti so. Samo na Švedskem smo tudi po zaslugi našega sistema samodejnega zaviranja, ki preprečuje nalete o zadaj, priča 45-odstotnemu zmanjšanju tovrstnih nesreč.* Z novim XC60 pa bomo naredili še dodaten korak v smeri izogibanja nesrečam. Tokrat delujemo v smeri, da bo znal avtomobil sam obrniti volan stran od morebitnega trka,” pravi Malin Ekholm, direktor Volvovega varnostnega centra.
Sistemu City Safety so dodali pomoč pri krmiljenju, ki se aktivira, takrat ko sistem samodejnega zaviranja ni dovolj za izognitev morebitnemu trku. V takšnem primeru bo sistem sam obrnil volan in se izognil oviri, ki se je nenadoma pojavila pred njim. City Safety pomaga pri izogibanju trkom z drugimi vozili, pešci, kolesarji in večjimi živalmi. Asistenca pri usmerjanju pa je aktivna pri hitrostih med 50 in 100 km/h.
Volvo je dodal tudi takoimenovani sistem “Oncoming Lane Mitigation”, ki vozniku pomaga pri izogibanju trku z vozilom v sosednjem voznem pasu.
Sistem opozarja voznika, ki je neželeno zašel s svojega voznega pasu. V takšnem primeru mu ponudi asistenco pri krmiljenju, ki ga vodi nazaj na sredino voznega pasu in tako zagotovi prostor vozilu, ki vozi po sosednjem voznem pasu. Ta sistem je aktiven pri hitrostih med 60 in 140 km/h.
“Vse tri funkcije pomenijo tudi pomemben korak v smeri avtonomne vožnje,” dodaja Malin Ekholm.
Nadgrajen je tudi Volvov sistem za zaznavanje mrtvega kota BLIS (Blind Spot Information
System). Tudi pri tem sistemu po novem namreč deluje asistenca pri usmerjanju, ki voznika odpelje nazaj na sredino svojega voznega pasu in ga izvleče iz nevarnega območja.
“Vsa varnostna tehnologija, ki je bila predstavljena v modelih serije 90, je uporabljena tudi pri modelu XC60. To je del našega pristopa k avtomobilski varnosti, ki temelji na resničnih prometnih situacijah na resničnih cestah. V skladu je z našo vizijo od leta 2020 v vozilih znamke Volvo nihče ne bo izgubil življenja ali se resno telesno poškodoval,” še dodaja Malin Ekholm.
V novi XC60 bodo vgrajeni vsi varnostni sistemi, ki so že vgrajeni v njegove večje brate iz serije 90. Med njimi so zaznavanje večjih živali, sistem proti zdrsu, polavtonomna vožnja in opcijsko tudi sistem Pilot Assist.
Novi Volvo XC60 bo predstavljen na Ženevskem avtosalonu.
* Opozorilo pred trkom je del sistema City Safety. 45-odstotno zmanjšanje tovrstnih trkov na Švedskem se nanaša na vozila opremljena s tretjo generacijo tega sistema.

Sandra
Horvat
Marketing & PR Coordinator
T +386 1 584 34 96
M +386 30 464 155
sandra.horvat@vcag.net
VCAG d.o.o.
Importer Adria Region
Leskoškova 2
1000 Ljubljana, Slovenija
www.volvocars.si

——————————-
Volvo Car Group v letu 2016
V fiskalnem letu 2016 je Volvo Car Group zabeležil dobiček v višini 11.014 milijonov švedskih kron (6.620 MSEK v letu 2015). Skupni promet v tem obdobju pa je znašal 180.672 milijonov švedskih kron (164.043 MSEK v letu 2015). V celotnem letu 2016 je bilo prodanih 534.332 avtomobilov, kar je 6,2 odstotka več kot leta 2015. Rekordni prodajni in finančni rezultati seveda omogočajo nadaljnje investicije, ki jih Volvo Car Group načrtuje za prihodnost.
O Volvo Car Group
Zgodovina znamke Volvo se začenja leta 1927. Danes je Volvo ena izmed najbolj priznanih in spoštovanih avtomobilskih znamk na svet. V letu 2016 so v 100 državah sveta prodali 534,332 avtomobilov. Od leta 2010 je Volvo v lastništvu kitajskega Zhejiang Geely Holdinga (Geely Holding). Že leta 1999 je znamko Volvo kupil ameriški Ford, ki jo je leta 2010 prodal kitajskim lastnikom.
Po podatkih iz decembra 2016 je Volvo Cars na različnih koncih sveta zaposloval 31.000 ljudi. Uprava, razvojni oddelek, marketing in administracija so locirani v Goteborgu na Švedskem. Volvo Cars pa ima pisarne tudi v Šanghaju na Kitajskem. Glavne proizvodne tovarne pa se nahajajo v Goteborgu na Švedskem, v belgijskem Gentu, Chengduju in Daquingu na Kitajskem. Pogonske agregate pa proizvajajo v Skövdeju na Švedskem in Zhangjiakouju na Kitajskem. Karoserijski sestavni deli pa nastajajo v Olofströmu na Švedskem.

Podobne objave