Novi Opel Crossland X: samozavesten SUV z mestno eleganco

 

 

  • eXtremno privlačen: povsem nov model križanca za cvetoči segment vozil CUV/SUV
  • Nova družina X: Opel Crossland X je mlajši brat prodajne uspešnice Opel Mokka X
  • eXtra uporaben: višji položaj sedežev, prostorna notranjost in izjemna prilagodljivost
  • Tehnologije z X-faktorjem: Opel OnStar, sistem Infotainment in številni asistenčni sistemi
  • eXakten pregled: projekcijski zaslon, vzvratna kamera s kotom zajema 180 stopinj in inovativni LED žarometi

 

 

Ljubljana. Izrazita in obenem kompaktna zunanjost, izjemno prostorna in vsestranska notranjost, trendu ustrezno lakiranje v dveh odtenkih in privlačen videz športno-terenskega vozila – to je povsem novi Opel Crossland X. Ta model vsestranskega mestnega terenca (‘crossover’) je drugi član Oplove družine X v segmentu B, kjer dela družbo športni prodajni uspešnici Mokki X. Večji Grandland X bo v kompaktnem razredu (segment C) na voljo v drugi polovici letošnjega leta. Opel tako začenja svojo produktno ofenzivo ‘7 in 17’ z uvedbo kar sedmih novih modelov v letu 2017, med katerimi bosta dva X-novinca, ki združujeta najboljše iz različnih svetov: drzno oblikovanje, odlike športnih terencev in možnosti za kar najboljšo prilagoditev urbanemu mestnemu slogu. Oba modela nosita eXtra Oplov pečat.

 

V primerjavi z Opel Mokko X, ki je za občasne terenske izlete na voljo s štirikolesnim pogonom za doplačilo, je novi Opel Crossland X namenjen uporabi v urbanih okoljih, kjer se s kompaktnimi merami odlično obnese za skok po nakupih na eko-tržnico ali počitniško popotovanje po Toskani. Z dolžino 4,21 metra je novi Crossland X 16 centimetrov krajši od Astre, obenem pa je za 10 centimetrov višji. Potniki lahko zato uživajo v povišanem položaju sedežev z odličnim razgledom, za izjemen občutek prostornosti pa lahko kupci za doplačilo izberejo stekleno panoramsko streho.

 

Poleg tega novinec nudi izjemne inovacije za varnejše vsakodnevne vožnje, več udobja in preprostejšo uporabo. Mednje sodijo tudi prilagodljivi inovativni prednji žarometi s svetili LED za vse funkcije, projekcijski zaslon in vzvratna kamera s panoramskim (180-stopinjskim) zajemom ter napredni parkirni pomočnik, opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili[1], opozarjanje voznika v primeru zaznane utrujenosti, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov in nadzor mrtvih kotov. Novi Crossland X prepriča z izjemno povezljivostjo v skladu z Oplovimi standardi, med katere sodita sistem Opel OnStar in tehnologija za informacije in razvedrilo IntelliLink, združljiva s programoma Apple CarPlay in Android Auto[2] za projekcijo aplikacij in funkcij pametnih telefonov na do osem palcev velikih barvnih zaslonih na dotik.

 

Voznik in sovoznik lahko uživata v udobju nagrajenih ergonomskih sedežev s certifikatom AGR (kampanja za zdrav hrbet), ki so v tem segmentu na voljo samo pri Oplu (v obeh modelih – Crossland X in Mokka X). Prtljažnik s prostornino 520 litrov – brez preklopa zadnjih sedežev – je najzajetnejši v razredu. Potniki v zadnjem delu vozila lahko vzdolžni položaj sedežev spremenijo v razponu do 150 milimetrov in si tako zagotovijo več prostora za kolena ali pa povečajo prtljažnik. Tako je Crossland X še bolj vsestranski.

 

“Povpraševanje po manjših modelih SUV-jev in križancev oziroma mestnih terencev po meri mestnega prometa se je zelo povečalo. Crossland X s svojo kombinacijo privlačne oblike z navdihom SUV-ja, izjemno povezljivostjo in vrhunsko praktičnostjo je ob športni Mokki X naslednji pomembni predstavnik v tem izjemno konkurenčnem segmentu,” pravi izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann. “Naš gibčni Crossland X poskrbi za uživanje v vožnji tako v mestu kot med pobegi na podeželje, zato je idealen za urbani življenjski slog.”

 

Segment B CUV/SUV je v razcvetu, saj so se prodajne številke od leta 2010 povečale za petkrat. Ena od prodajnih uspešnic, ki oblikuje trende, je Opel Mokka X. Crossland X bo zdaj poskrbel za novo vzpodbudo v tem hitro rastočem segmentu, ki dopolnjuje uveljavljeni kompaktni razred, in bo zagotovil dodatno rast Oplovi znamki.

 

Čisto oblikovanje in izjemna uporaba prostora

 

Drzen, izrazit in privlačen so trije opisi, ki jim mora ustrezati sodoben urbani ‘crossover’. Novi Crossland X zagotovo ustreza vsem trem zahtevam, obenem pa ostaja tipičen Opel z najboljšo možno opremo in izrazitim značajem. Z dolžino 4212, širino 1765 in višino 1590 milimetrov je zelo kompakten. Obenem prinaša Crossland X svojo lastno interpretacijo Oplove oblikovalske filozofije ‘kiparske umetnosti z nemško natančnostjo’, saj je dovršen in trpežen hkrati. Na prednjem koncu je samozavestna in izrazita maska s sijočim Oplovim bliskom. Dve kromirani krilci objemata blisk in tečeta navzven proti značilnim Oplovim dnevnim lučem LED v obliki dvojnega krila. Vodoravne linije iz Oplovega emblema v sredini do kromiranih krilc in kromiranih letev se nadaljujejo do žarometov AFL LED in zagotavljajo občutek dodatne širine. Za športne terence značilne obloge in srebrni vstavki spredaj in ob celotnem spodnjem delu vozila poudarjajo samozavesten nastop ter izražajo funkcionalnost in športno eleganco.

 

Izrazite bočne linije z navidezno ‘lebdečo streho’, ki vizualno ločuje spodnji in zgornji del vozila, optično podaljšajo Crosslanda X in poudarijo prostorno notranjost. ‘Lebdeča streha’ priča tudi o sorodstvu z Oplom ADAMOM, pri katerem se kromirana linija oken spušča proti zadnjemu koncu. Tako kot prvak v individualizaciji je tudi Crossland X na voljo s streho v drugi barvi. Izrazit zadnji del z vidno zaščito podvozja priča o športno-terenskem poreklu. Visoko nameščene deljene zadnje luči povzemajo grafiko ‘dvojnega krila’ ter predstavljajo prelomnico med pokrovom prtljažnika in navzdol usločeno strešno linijo.

 

Kot temeljni kamen Oplove oblikovalske filozofije ima izklesano oblikovanje z natančnimi potezami pomembno vlogo tudi v notranjosti. Armaturna plošča in sredinski sklop sta jasno strukturirana in vodoravno poravnana z voznikom. Prefinjeno kromirani poudarki sklopa merilnikov in prezračevalnih šob odražajo odlično kakovost. Do 8-palčni barvni zaslon na dotik sodobnih sistemov za informacije in razvedrilo IntelliLink Radio R 4.0 in IntelliLink Navi 5.0, ki sta združljiva s programoma Apple CarPlay in Android Auto2, je brezhibno vgrajen v sredinsko konzolo. Induktivno polnjenje omogoča brezžično polnjenje združljivih pametnih telefonov.

Odlične možnosti povezav ob obširni ponudbi bencinskih in dizelskih motorjev z ročnim ali samodejnim menjalnikom poskrbijo za sproščena potovanja. Še prej sta na vrsti občutek izjemne prostornosti in prvorazredno udobje ergonomskih sedežev. Opel Crossland X prepriča tudi s prilagodljivostjo zadnjih sedežev. Ti so deljeni v razmerju 60:40 in omogočajo vzdolžni pomik za do 150 milimetrov nazaj za dodatno udobje večjih potnikov na dolgih potovanjih. S pomikom naprej je možno prtljažnik povečati na 520 litrov, kar je največ v tem razredu. S preklopom naslona za roke je možno preprosto shraniti tudi daljše predmete. Pri povsem preklopljenih in zloženih sedežih meri prostornina prtljažnika 1255 litrov. Seveda je veliko odlagališč za predmete na voljo tudi v kabini. Crosslanda X je možno zakleniti, odpreti in zagnati brez ključa (sistem Keyless Open & Start).

 

Tehnologija osvetlitve, ki določa trende, in pomembni asistenčni sistemi

 

Vožnje so še bolj sproščene in varne s številnimi ultra-sodobnimi tehnologijami in asistenčnimi sistemi, ki so na voljo z novim Oplom Crosslandom X. Prilagodljivi inovativni prednji žarometi s svetili LED za vse funkcije zagotavljajo odlično vidljivost v temi. Funkcije, kot so osvetlitev odcepov, upravljanje dolgih luči in samodejno nastavljanje višine svetlobnega snopa poskrbijo za optimalno osvetlitev ceste pred vozilom. Za doplačilo je na voljo projekcijski zaslon, ki zmanjša motnje s prikazom hitrosti, navigacijskih usmeritev in informacij asistenčnih sistemov v neposrednem voznikovem zornem kotu.

 

Naprej usmerjena kamera Opel Eye je z obdelavo različnih podatkov osnova asistenčnih sistemov, kot sta prepoznavanje prometnih znakov in pomoč pri ohranjanju voznega pasu. Če sistem zazna, da voznik nehote zapušča svoj vozni pas, ga opozori z zvočnimi in prikazanimi signali. Z regulatorjem in omejevalnikom hitrosti je vožnja še prijetnejša. Opozorilo na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili pomaga preprečiti nezgode. Sistem ne poskrbi le za zvočno in vizualno opozorilo, temveč v primeru hitrega zmanjševanja razdalje do ovire brez voznikovega ukrepanja tudi samodejno zavira. To funkcijo dopolnjuje tudi sistem za nadzor voznikove utrujenosti, ki glede na vozni slog oceni stopnjo nezbranosti in voznika opozori, da potrebuje odmor.

 

Crossland X je opremljen s panoramsko vzvratno kamero. Ta z zornim kotom 180 stopinj poveča pregled nad območjem za vozilom, da lahko voznik vidi druge udeležence v prometu, ki se mu pri vzvratni vožnji bližajo z ene ali druge strani. Najnovejša generacija naprednega parkirnega pomočnika dodatno olajša parkiranje. Prepozna primerna parkirna mesta in samodejno parkira vozilo. Prav tako omogoča samodejno vožnjo iz parkirnega mesta. V obeh primerih voznik upravlja samo s stopalkami. Da je vožnja pozimi prijetnejša in varnejša, poskrbita ogrevan volanski obroč in ogrevanje vetrobranskega stekla.

 

[1] Deluje samodejno pri hitrostih nad 5 km/h in do 85 km/h. Od 5 do 30 km/h upočasnjevanje za zmanjšanje hitrosti trčenja je 0,9g. Od 30 do 85 km/h. Sistem zavira do največje hitrosti 22 km/h. Po teme mejniku mora voznik sam zavirati za nadaljnje zmanjševanje hitrosti.

[2] Anroid Auto Google v Sloveniji trenutno še ne nudi.

 

Milica Kopanja Šircelj
PR Manager, Slovenia
———————————————————————————————

Opel Southeast Europe, Branch Office Ljubljana I Leskoškova 9e I 1000 Ljubljana, Slovenia

Tel: +386-1-520-95-32 I Mob: +386-41-612 050 I Fax: +386-1-520-95-42

Podobne objave