Vse za večjo varnost: na voljo več različic Opel Astre s prilagodljivim regulatorjem hitrosti

  • Večje udobje, manj stresa: samodejno vzdrževanje razdalje do vozila, ki vozi spredaj
  • Fuzija podatkov: Astrin prilagodljivi regulator hitrosti združuje radar in informacije naprej usmerjene kamere
  • Prihodnost: prilagodljivi regulator hitrosti in inovativni asistenčni sistemi za voznika so ključne komponente avtomatizirane vožnje

 

 

Rüsselsheim. Opel je razširil ponudbo Aster v kombilimuzinski in karavanski različici s prilagodljivim regulatorjem hitrosti (ACC), saj je zdaj ta izjemni pripomoček na voljo tudi z modeli z ročnim menjalnikom in ne le z Astro s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom.

 

V primerjavi z običajnim regulatorjem hitrosti zagotavlja ACC dodatno udobje in zmanjša stres z vzdrževanjem določene razdalje do vozila, ki vozi spredaj. Pri tem glede na izbrano varnostno razdaljo samodejno prilagaja hitrost in tako sledi vozilu. Ko se pred nami pojavi počasnejše vozilo, sistem samodejno upočasni in po potrebi tudi zavira z omejeno zavorno močjo. Če vozilo spredaj pospeši, ACC poveča hitrost vozila do izbranega praga. ACC deluje kot običajen regulator hitrosti, če na istem voznem pasu pred nami ni drugih vozil, obenem pa za vzdrževanje hitrosti pri vožnji po klancu navzdol uporablja zavore.

 

Najnovejša generacija Oplovega sistema ACC ne uporablja samo radarja, kot drugi podobni sistemi, temveč prepozna vozilo na istem voznem pasu tudi s pomočjo Astrine naprej usmerjene kamere. Sistem deluje v razponu hitrosti od 30 do 180 km/h.

 

V Astri s samodejnim menjalnikom deluje prilagodljivi regulator hitrosti v celotnem razponu in lahko tudi povsem ustavi avtomobil za vozilom, ki vozi spredaj, ter tako vozniku zagotovi dodatno pomoč, na primer v prometnih zastojih s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Ko se avtomobil povsem ustavi, lahko v treh sekundah samodejno nadaljuje s sledenjem vozilu pred sabo[1]. Če je premor daljši, lahko voznik izbere nadaljevanje vožnje s pritiskom na stikalo ‘SET-/RES+’ ali na stopalko za plin. V primeru, da je vozilo spredaj speljalo, voznik pa se ne odziva, ga ACC s prikazom in zvočnim signalom opozori na nadaljevanje vožnje. Sistem nato spet sledi vozilu (do izbrane hitrosti).

 

Voznik upravlja s sistemom ACC prek stikal na volanskem obroču in pri tem za razdaljo do vozila pred sabo izbere ‘blizu’, ‘srednje’ ali ‘daleč’. Stikalo ‘SET-/RES+’ nadzira hitrost, simboli med instrumenti pa voznika obveščajo o nastavljeni hitrosti, izbrani razdalji in ali je ACC zaznal vozilo pred sabo.

 

Za kombilimuzino Opel Astra s petimi vrati in Astro Sports Tourer je prilagodljivi regulator hitrosti na voljo za doplačilo z naslednjimi motorji in šeststopenjskimi menjalniki:

 

Motor Bencin /

 Dizel

Menjalnik Poraba goriva v l/100 km (NEDC kombinirano) Emisije CO2 v g/km (NEDC kombinirano)
1.4 ECOTEC Turbo, neposr. vbrizg, 150 KM B Samodejni 5,6–5,4 128-124
1.4 ECOTEC Turbo, neposr. vbrizg, 150 KM B Ročni 5,6-4,9 130–114
1.6 ECOTEC Turbo, neposr. vbrizg, 200 KM B Samodejni 6,1–6,0 142–138
1.6 ECOTEC Turbo, neposr. vbrizg, 200 KM B Ročni 6,2–6,0 142–138
1.6 CDTI, 136 KM

 

D Samodejni 4,6–4,4 122–115
1.6 CDTI, 136 KM

 

D Ročni 3,9–3,8 104–99

 

Prilagodljivi regulator hitrosti (ACC) in Astrini dodatni sistemi za pomoč vozniku so ključne komponente inteligentnih avtomobilov in avtomatizirane vožnje v prihodnosti. Če je Astra tik pred tem, da bi zapeljala iz svojega voznega pasu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu vozilo nežno usmeri v pravo smer, če pa je že prečkala črto med voznimi pasovi, sistem prikaže ustrezno opozorilo. Samodejno zaviranje v sili, integrirana pomoč pri zaviranju, opozarjanje na nevarnost trčenja spredaj in prikaz razdalje sledenja pomagajo preprečiti nalet ali omiliti njegove posledice, če je trčenje neizbežno. Če se Astra vozilu pred sabo približuje prehitro in grozi nevarnost naleta, na vetrobranskem steklu v voznikovem vidnem polju utripa vrstica rdečih luči LED. Za vse navedene sisteme zbira podatke enojna kamera, nameščena na vrhu Astrinega vetrobranskega stekla.

[1] Funkcija za ‘samodejno nadaljevanje vožnje’ (‘auto resume’) je na voljo pri Astri z motorjema 1.6 CDTI in 1.6 ECOTEC Turbo z neposrednim vbrizgom.

 

Podobne objave