750.000 naročil: aktualna Opel Corsa nadaljuje zgodbo o uspehu

 

 

  • Peta generacija prodajne uspešnice: doslej so izdelali že več kot 13 milijonov Cors
  • Zgodba o uspehu v petih dejanjih: od Corse A do aktualnega modela

 

 

Rüsselsheim. Dinamična, praktična, elegantna in izjemno priljubljena: tudi peta generacija Corse je prodajna uspešnica. Pri Oplu so prav v teh dneh prejeli že 750.000. naročilo za ta majhen avtomobil, odkar so ga konec leta 2014 poslali na trg. Vsestransko uporaben elegantni model tako nadaljuje zgodbo o uspehu, ki se je začela s prvo Corso leta 1982. Če upoštevamo vse generacije, so doslej izdelali že več kot 13 milijonov Cors.

 

“Corsa je eden naših najpomembnejših modelov v Evropi in predstavlja približno četrtino Oplove skupne količinske prodaje. Odvisno od različice je to idealen avto tako za samske uporabnice in uporabnike, pare in celo za družine,” pravi Peter Küspert, podpredsednik za področje prodaje in poprodaje pri Oplu/Vauxhallu.

 

Corsa pa ni osvojila samo kupcev, v vseh letih je pridno nabirala številne nagrade in priznanja. Če naštejemo le nekaj najnovejših, je postala ‘Majhen avto leta 2015’ na Irskem, ‘Eko avto leta 2016’ v Latviji, ‘Najrazsodnejši nakup avta 2015’ in ‘Prvak po vrednosti 2015’ v Nemčiji, osvojila pa je tudi nagrado AUTOBEST kot ‘Najboljši nakup med avtomobili v Evropi v letu 2015”. To kaže, da je Opel Corsa res prava Evropejka.

 

Takšen uspeh pa ni brez razloga: Corsa združuje prijetno, elegantno okolje, zabavno vožnjo in vrhunske tehnologije vozil višjih razredov. V prodajni uspešnici s kompaktnimi zunanjimi merami Oplovo oblikovalsko filozofijo ‘kiparska umetnost z nemško natančnostjo’ dopolnjujejo vrhunsko udobje in sodobni asistenčni sistemi, Opel OnStar in sistemi za informacije in razvedrilo IntelliLink pa poskrbijo za najboljšo digitalno povezljivost. Za živahno vožnjo je na voljo ponudba zmogljivih in varčnih turbo bencinskih, turbo dizelskih in plinskih (LPG) motorjev. Vrhunsko je tudi razmerje med ceno in vrednostjo avtomobila. S Corso se lahko odpeljete že za 9.810 evrov – toliko namreč stane vstopni model s tremi vrati in 1,2-litrskim bencinskim motorjem z 51 kW/70 KM (poraba pri ciklu NEDC: mestna vožnja 6,6[1]–6,7 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,51–4,6 l/100 km, kombinirano 5,31–5,4 l/100 km, emisije CO2 1241–126 g/km). Za samo 350 evrov več je na voljo model s petimi vrati, ki z zabavno vožnjo in prostornostjo navduši tudi družine (priporočene maloprodajne cene z DDV brez upoštevanih akcijskih ponudb).

 

 

Opel Corsa: zgodba o uspehu v petih dejanjih

 

Prvo dejanje: 1982–1993

 

Kot ‘manjša Kadettova sestra’ je Corsa A vstopila na trg z ostrimi potezami, dolžino samo 3,62 metra, izjemno majhnim, morebiti celo rekordnim količnikom zračnega upora 0,36 in razširjenimi blatniki v slogu dirkalnika za reli. Glavni oblikovalec Erhard Schnell je ustvaril majhen športen avto z izklesanimi potezami, ki naj bi še posebej nagovarjal ‘hišnega gospodarja’. Nekaj posebnega je bila zagotovo Corsa GSi s 100 KM, na voljo pa je bil tudi dizelski motor. Kombilimuzini s poševnim ali podaljšanim zadkom in z enim parom vrat so leta 1985 dodali še priljubljen model s petimi vrati. Corsa A je postala cenjena prodajna uspešnica, saj so jih prodali 3,1 milijona.

 

Drugo dejanje: 1993–2000

 

Kljub uspehu Corse številka ena so se v Rüsselsheimu odločili, da naj naslednica osvoji ‘ženska srca’. Oblikovalec Hideo Kodama se je lotil dela in ustvaril veliko bolj zaobljeno, mehkejšo Corso, ki je osvajala tudi z žarometi, ki so bili videti kot bolščeče oči. Corsa B je bila deset centimetrov daljša in prostornejša v notranjosti. V svoj segment je uvedla višje varnostne standarde, vključno z zavornim sistemom ABS, zaščito v primeru bočnega trčenja in prednjimi varnostnimi blazinami. Na nekaterih trgih je bila poleg kombilimuzine na voljo tudi izvedba s podaljšanim zadkom, kupci pa so lahko izbrali celo karavan in dostavnik. Bencinski motorji so že delovali s tehnologijo za vbrizg goriva in katalizatorjem, motor modela GSi je imel 16 ventilov, dizelski motorji pa so dobili turbopolnilnik. Druga Corsa je bila uspešna po vsem svetu, prodali so jih več kot štiri milijone.

 

Tretje dejanje: 2000–2006

 

Hideo Kodama je prevzel tudi oblikovanje Corse C. Pri risanju njenih potez se je zavestno oprl na uspešno predhodnico. Nova Corsa je v dolžino spet zrasla za deset centimetrov, drža je bila prepričljivo razširjena, kar je skupaj z daljšo medosno razdaljo omogočilo povečanje prostora v notranjosti. Karoserija je bila prvič povsem galvanizirana. Dovršeni bencinski motorji ECOTEC s štirimi ventili in novi turbodizelski motorji z neposrednim vbrizgom so zagotavljali obilo moči, majhno porabo in najnižje vrednosti emisij – vse različice so že bile skladne s strogim emisijskim standardom Euro 4. Corsa C je poskrbela tudi za dobre prodajne rezultate, saj so jih prodali 2,5 milijona.

 

Četrto dejanje: 2006–2014

 

Tako kot pri Corsi B sta različici s tremi in petimi vrati tudi tokrat šli vsaka svojo pot: trivratna Corsa je z edinstvenim oblikovanjem v slogu kupeja nagovarjala športne kupce, podobno kot originalna Corsa A. Petvratna različica je bila prostornejša in osredotočena na družine. Corsa D je bila malenkost krajša od štirih metrov. S tehnologijo Opel ecoFLEX je bila na voljo z izjemno učinkovitimi motorji in s sistemom za varčnejšo porabo Start/Stop. Prodali so 2,8 milijona modelov četrte generacije.

 

Peto dejanje: od leta 2014 naprej

 

S 750.000 naročili Corsa pete generacije nadaljuje uspešno zgodbo. V različicah s tremi in petimi vrati jo izdelujejo v Oplovih tovarnah v Zaragozi in Eisenachu. V Eisenachu poteka tudi proizvodnja družine Opel ADAM, saj ima Corsa zdaj manjše bratce – tako kot je sama včasih delala družbo Kadettu.

[1] S pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom.

Podobne objave