Dober začetek za Toyota Gazoo Racing v Spaju

Ta konec tedna bosta v avtomobilu št. 7 samo Mike Conway in Kamui Kobajaši, saj je José María López odsoten in okreva po nezgodi v Silverstonu. Na obeh 90-minutnih treningih sta dosegla najhitrejši čas.
Sébastien Buemi, Anthony Davidson in Kazuki Nakadžima v dirkalniku št. 8 TS050 Hibrid so po zmagi na prvi preizkušnji v Silverstonu vodilni v svetovnem prvenstvu. Na obeh treningih so zabeležili četrti najhitrejši čas kroga.
/
Toyota bo ta teden na prvenstvu WEC prvič nastopila s tremi avtomobili, saj bodo Stéphane Sarrazin, Judži Kunimoto in Nicolas Lapierre z avtomobilom št. 9 TS050 Hibrid prvič v sezoni tekmovali v Belgiji, da se pripravijo na izziv 24 ur Le Mansa.
Trojica je nadgradila napredek, ki ga je pokazala že na testiranju, in je bila obakrat peta najhitrejša. Stéphane in Nicolas imata v Spaju že veliko izkušenj, Judži pa je danes prvič vozil po legendarnem dirkališču dolžine 7,004 km. Zmagovalec prvenstva Super Formula se je na treningih navajal na potek dirkalne steze Spa in specifične zahteve tekmovanja WEC.
Pred ekipo Toyota Gazoo Racing je teden novih izzivov, saj bo prvič uporabila aerodinamično konfiguracijo z majhnim oprijemom s cestiščem. Posadka dirkalnika št. 9 bo uporabljala to opremo cel konec tedna v okviru priprav ekipe na Le Mans.
/
/
Zato so morali današnji triurni trening izkoristiti za natančno nastavitev v tekmovalnem okolju ter primerjati dirkalnik z majhnim oprijemom z različico z velikim oprijemom, ki jo uporabljata posadki bolidov št. 7 in št. 8.
Vremenske razmere so bile za vse udeležence dokaj ugodne; kljub močnim nalivom v sredo sta današnja treninga potekala na suhem vozišču, vendar pri nizki temperaturi okrog 11 °C.
V tem pestrem dnevu so trije dirkalniki TS050 Hibrid kljub številnim rdečim zastavam, ki so jih povzročili drugi avtomobili, prevozili 178 krogov oz. 1246 km. Ekipa je zadovoljna z dozdajšnjim napredkom vseh treh avtomobilov in po vznemirljivi dirki v Silverstonu nestrpno pričakuje nadaljevanje tesnega boja s Porschejem.
TS050 Hibrid št. 7 (Mike Conway, Kamui Kobajaši)

Prosti trening 1: 1. čas (1 min 57,940 s), 31 krogov

Prosti trening 2: 1. čas (1 min 56,369 s), 25 krogov
Mike Conway (TS050 Hibrid št. 7): “Na obeh treningih smo bili najhitrejši, tako da nam dobro kaže. Vendar Porsche ne zaostaja veliko, zato bo bitka zelo izenačena. Še vedno poskušamo optimizirati nastavitve za dirko in imamo dosti dela, vendar je začetek vzpodbuden. Veliko smo naredili, zbrali smo veliko podatkov. Žal smo na stezi izgubili nekaj časa zaradi rdečih zastav, vendar enako velja za vse tekmovalce.”
Kamui Kobajaši (TS050 Hibrid št. 7): “Vedno je lepo doseči najhitrejši krog na treningu, vendar to ni današnji glavni cilj. Z vsemi dirkalniki želimo poiskati najboljše nastavitve za dirko. Začetek je obetaven in prepričan sem, da nam bo uspelo iztisniti še več zmogljivosti, ko bomo proučili podatke. Boj s Porschejem bo silovit, zato se moramo zelo potruditi, da se pripravimo na dirko.”
/
TS050 Hibrid št. 8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakadžima)

Prosti trening 1: 4. čas (1 min 58,914 s), 31 krogov

Prosti trening 2: 4. čas (1 min 57,917 s), 29 krogov
Sébastien Buemi (TS050 Hibrid št. 8): “Za nas je bil to običajen dan treninga. Prevozili smo veliko krogov in nismo imeli težav z vremenom, čeprav je bil napovedan dež. Kot običajno smo pridobili veliko podatkov. Ugotovili bomo, kaj je bilo uspešno, ter poskusili v petek in soboto iz dirkalnika iztisniti kar največ. Tukaj se počutimo dobro, bolje kot lani. Zdaj je treba izpeljati stvar do konca.”
Anthony Davidson (TS050 Hibrid št. 8): “Na obeh treningih je bilo nepričakovano suho, vendar sem na žalost naletel na nekaj rdečih zastav, tako da sem imel omejen čas dirkanja, zlasti na drugem treningu, kjer je samo en krog potekal brez ovir. Občutek v avtomobilu je dober, zlasti glede nastavitev za dirko. Odločiti se moramo še, katere pnevmatike bi bile najustreznejše, zato moramo nocoj analizirati podatke.”
Kazuki Nakadžima (TS050 Hibrid št. 8): “Tukaj sem spet užival v vožnji; Spa mi je zelo všeč. Danes smo veliko naredili, zdaj moramo samo proučiti trenutno situacijo. Veliko smo se naučili o različnih pnevmatikah in preizkušali razne nastavitve. Občutek v avtomobilu je dober, zlasti pri zavijanju zaradi paketa z velikim oprijemom. Zdaj moramo poiskati najboljšo rešitev za dirko.”
/
TS050 Hibrid št. 9 (Stéphane Sarrazin, Judži Kunimoto, Nicolas Lapierre)

Prosti trening 1: 5. čas (1 min 59,633 s), 32 krogov

Prosti trening 2: 5. čas (1 min 58,494 s), 30 krogov
Stéphane Sarrazin (TS050 Hibrid št. 9): “Avtomobil je močen. Danes smo ga nastavljali za dirko. Nico in Judži sta se potrudila, zato smo ga lahko stalno izboljševali. Z dozdajšnjim potekom sem zelo zadovoljen. Med dirko bo naš avtomobil z majhnim oprijemom s cestiščem postopoma pridobival prednost, ko se bodo obrabljale pnevmatike. Tekma bo zanimiva in upam, da se bomo vztrajno borili.”
Judži Kunimoto (TS050 Hibrid št. 9): “Prvič sem vozil na tem dirkališču, vendar sem zelo užival, saj je vznemirljivo, sploh v tem dirkalniku. Vendar se moram pred dirko še veliko naučiti. Osredotočen sem na postopno izboljševanje in kar največji izkoristek avtomobila v Spaju. Lepo je sodelovati s Stéphanom in Nicolasom ter drugimi vozniki; veliko mi pomagajo.”
Nicolas Lapierre (TS050 Hibrid št. 9): “Čudovito je bilo spet dirkati tukaj v Spaju. To je ena najboljših stez za avtomobile LMP1, zato me je navdušila. Še bolje moramo spoznati paket za majhen oprijem s cestiščem, da se bomo prilagodili in našli prave nastavitve. Ob koncu današnjega treninga smo dobili dobro osnovo, zato že nestrpno pričakujemo preostanek konca tedna.”
Rezultati 1. slobodnog treninga:

1. Toyota Gazoo Racing št. 7, 1 min 57,940 s, 31 krogov

2. Porsche št. 2 (Bernhard/Bamber/Hartley), +0,036 s, 34 krogov

3. Porsche št. 1 (Jani/Lotterer/Tandy), +0,929 s, 35 krogov

4. Toyota Gazoo Racing št. 8, +0,974 s, 31 krogov

5. Toyota Gazoo Racing št. 9, +1,693 s, 32 krogov

6. Alpine št. 36 (Dumas/Menezes/Rao), +6,231 s, 26 krogov
Rezultati prostega treninga 2:

1. Toyota Gazoo Racing št. 7, 1 min 56,369 s, 25 krogov

2. Porsche št. 2 (Bernhard/Bamber/Hartley), +0,505 s, 30 krogov

3. Porsche št. 1 (Jani/Lotterer/Tandy), +0,676 s, 31 krogov

4. Toyota Gazoo Racing št. 8, +1,548 s, 29 krogov

5. Toyota Gazoo Racing št. 9, +2,125 s, 30 krogov

6. Manor št. 24 (Graves/Hirschi/Vergne), +6,293 s, 25 krogov

Podobne objave