GLASNO PREPEVANJE NAJLJUBŠIH PESMI ZA VOLANOM JE NADVSE DOBRODEJNO

Najpomembnejši nasvet vodnika za preživetje v urbanem okolju je morda prepevanje brez zadržkov ob poslušanju najljubših pesmi med vožnjo v službo.

Strokovnjaki se strinjajo, da karaoke za volanom na različne načine koristijo zdravju – predvsem tiste, ko smo v avtu sami, da pojemo povsem brez zadržkov in zvočni sistem skrbi za glas(be)no podlago.

 

Novi zvočni sistem B&O PLAY za novo Fiesto je najzmogljivejši v tem razredu avtomobilov. Inženirji so eno leto poslušali več kot 5000 posnetkov, saj so želeli zagotoviti, da bo vrhunski sistem s 675 watti zvenel enako dobro, ko boste prisluhnili Adele ali Foo Fightersom, ko bo repal Jay Z, ali ko se boste sproščali ob klasični glasbi – ne glede na to, kako tiho ali glasno predvajanje boste izbrali.

 

“Za veliko ljudi je poslušanje priljubljene glasbe med vožnjo izjemno pomemben del vsake poti – to je glasbena spremljava za njihov lastni ‘road movie’” je povedal Jan Schroll, nadzornik za področje multimedije in povezljivosti pri Fordu Evropa. “B&O PLAY za povsem novo Fiesto bo uporabnike navdušil z odličnim zvokom, ne glede na njihov glasbeni okus.”

 

Raziskava ponudnikov storitve za pretočno predvajanje glasbe Spotify kaže, da med solo vožnjami v popolni zasebnosti prikličemo tajne sezname za predvajanje, povečamo glasnost in si damo duška s petjem brez zadržkov. Marsikdo ima posebne sezname skladb, ki si jih drzne predvajati samo v avtu, kjer je poslušanje glasbe še posebej intenzivno, saj zvok povsem zapolni prostor.

 

Glasno prepevanje brez zadržkov – ko se res prepustimo – zagotavlja tem večjo sprostitev duše in uma, čim več energije vložimo,” je povedal profesor Stephen Clift, vodilni strokovnjak za pozitivne vplive prepevanja na zdravje, ki predava na univerzi Canterbury Christ Church v Veliki Britaniji. “Še posebej, ko glasno pojemo dobro znane pesmi, nas prevzame ‘dejavnik dobrega počutja’, ki je posledica globljega in počasnejšega dihanja ter povečane mišične dejavnosti. Čutimo, da se je stopnja stresa zmanjšala in smo bolj sproščeni.”

 

Med preizkušanjem je ekipa poslušala tudi legendarne posnetke ‘v živo’, da bi zagotovila energijo in čustva, kot bi prisostvovali koncertu, posneli pa so celo lastne skladbe, s katerimi so preverili, ali je slišen celoten spekter zvoka.

 

“Radi uporabljamo koncertne posnetke, saj so odličen preizkus, ali zvočni sistem zmore prenesti vsak čustveni odtenek, ki zaznamuje glasbo – kot bi bili tam. Ko me oblike kurja polt, vem, da mi je uspelo,” je povedal Stefan Varga, inženir zvočnih sistemov v podjetju HARMAN International.

 

# # #

 

Urednikove opombe

 

Povsem nova Fiesta je na voljo z zvočnim sistemom B&O PLAY z 10 strateško razporejenimi zvočniki, ki z visokotonci v armaturni plošči in drugimi zvočniki v notranjosti ustvarijo 360-stopinjski prostorski zvok. Za optimizacijo sistema skrbita digitalni zvočni procesor in basovski zvočnik (‘subwoofer’) s premerom 200 mm, zato izkušnja predvajanja glasbe znatno presega pričakovanja potnikov. Uporabnik upravlja predvajanje zvoka s sistemom Ford SYNC 3, ki vključuje tudi navigacijo in 8-palčni zaslon na dotik.

 

 

HARMAN (harman.com) razvija in izdeluje izdelke in rešitve za avtomobilske proizvajalce, potrošnike in podjetja po vsem svetu, njihova ponudba pa vključuje tudi povezane avtomobilske sisteme, avdio in video izdelke, rešitve za avtomatizacijo v podjetjih in storitve, ki podpirajo ‘internet stvari’. Z vodilnimi znamkami, med katerimi so tudi AKG®, Harman Kardon®, Infinity®, JBL®, Lexicon®, Mark Levinson® in Revel®, vzbuja HARMAN občudovanje med avdiofili in glasbeniki ter navdušuje na številnih dogodkih po svetu, kjer poskrbijo za odličen zvok. Danes je že več kot 25 milijonov avtomobilov opremljenih z zvočnimi sistemi in sistemi za povezave HARMAN. Naše programske storitve zagotavljajo povezavo, integracijo in varnost več milijardam mobilnih naprav in sistemov na različnih platformah, od proizvodnih okolij do gospodinjstev in avtomobilov. HARMAN ima približno 30.000 zaposlenih v Severni in Južni Ameriki, Evropi in Aziji. Marca 2017 je HARMAN postal hčerinska družba v popolni lasti korporacije Samsung Electronics Co., Ltd.

Podobne objave