Novi BMW M5 z M xDrive štirikolesnim pogonom.

Inovativni pogonski sistem M xDrive poveča agilnost in trakcijo novega vozila BMW M5, s čimer omogoča voznikom bogato doživetje vrhunske zmogljivosti tega avtomobila.

München. Novo vozilo BMW M5 (kombinirana poraba goriva: 10,5 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 241 g/km) je najbolj navdušujoča in emocionalno-vznemirljiva limuzina z visoko zmogljivostjo iz te modelne ponudbe, kar jih je kdaj koli proizvedlo podjetje BMW M. Šesta generacija tega enkratnega športnega stroja bo vstopila na trg v letu 2017 in bo opremljena s sistemom M xDrive, katerega tehnologija štirikolesnega pogona omogoča še bolj intenzivno doživetje dinamične sposobnosti te poslovne limuzine. Zraven svoje občutno povečane zmogljivosti se novo vozilo BMW M5 ponaša tudi z veliko večjo vsakodnevno uporabnostjo in ponosno držo. V vseh pogledih torej predstavlja naslednji korak v evoluciji na področju izjemno uspešnega koncepta vozila, ki se je prvič pojavilo leta 1984, ko je na trg vstopilo prvotno vozilo BMW M5.

Vrhunski pogonski sklop: M xDrive.

Vozna dinamika z visoko zmogljivostjo na eni strani, združena z vsakodnevno uporabnostjo in kakovostjo poslovne limuzine na drugi strani: to najbolje povzame M tradicionalen pristop k razvoju modelov vozil – pristop, ki si prizadeva za uskladitev posameznih pogonskih komponent v brezhibno celoto.

„Bistvena komponenta sistema M xDrive je osrednja inteligentna enota s programsko opremo, značilno za M vozila, ki zagotavlja celovit nadzor nad vzdolžno in prečno dinamiko. Nova tehnologija pogonskega sklopa – ki je svoj prvi nastop doživela v novem vozilu BMW M5 –združuje agilnost in natančnost osnovnega pogona na zadnja kolesa s ponosno držo in trakcijo sistema štirikolesnega pogona,“ pojasnjuje Frank van Meel, predsednik upravnega odbora podjetja BMW M GmbH. „Rezultat je, da se lahko novo vozilo BMW M5 ponaša z znano mešanico športnosti in nezmotljivo natančnostjo tako na dirkalnih stezah kot na odprti cesti – in seveda tudi v različnih vremenskih razmerah.“

Sistem M xDrive omogoča enkratno nastavitev s poudarkom na zadnjih kolesih, pri kateri se sprednji kolesi vključita samo takrat, kadar zadnji kolesi nista zmožni na cesto prenesti še več moči in je potrebna dodatna vlečna sila. Tudi ko novo vozilo BMW M5 z M xDrive vozite na posebej športen način in sprostite njegovo visoko stopnjo moči, se obnaša predvidljivo in ga lahko voznik povsem enostavno nadzoruje, s čimer si utira pot do še bogatejših izkušenj izrednih zmožnosti zmogljivosti te poslovne limuzine.

Voznik lahko izbira med petimi različnimi nastavitvami, ki temeljijo na kombinacijah načinov vožnje DSC (DSC vključen/on, MDM, DSC izključen/off) in načini vožnje M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD).

Nastavitve omogočajo, da se značilnosti pogonskega sistema prilagodijo tako osebnim željam in potrebam voznika kot tudi naravi potovanja. Puristi se tako lahko odločijo za običajen pogon na zadnja kolesa, pri čemer v celoti izključijo sistem štirikolesnega pogona.

Nov pogonski sistem torej zagotavlja dinamiko krmiljenja, ki je na samem vrhu tega razreda vozil, skupaj z neomejeno vsakodnevno uporabnostjo. To omogoča osrednja inteligentna enota s programsko opremo, značilno za M vozila, ki zagotavlja celovit nadzor nad vzdolžno in prečno dinamiko. Rezultat je izboljšana zmogljivost v vsaki izmed različnih nastavitev. S sistemom M xDrive so inženirji uspeli združiti izvrstne lastnosti običajnega pogona na zadnja kolesa s prednostmi k športni vožnji osredotočenega pogona BMW xDrive.

Vse to prispeva k občutku dinamičnega pridiha, ki bo presenetil tudi izkušene voznike DTM: „Sem velik oboževalec vozila M5,“ pojasnjuje DTM voznik Timo Glock. „Pogosto vozim na dolge razdalje in potrebujem veliko prostora za svojo družino, vendar pa se ne bi želel odreči možnosti raziskovanja športnega značaja avtomobila. M xDrive pa ne omogoča zgolj krmiljenja novega vozila BMW M5 z običajno natančnostjo in agilnostjo, temveč mi omogoča tudi nekaj, kar resnično nadvse cenim zaradi tega, ker živim v Švici: opazno povečanje trakcije in vodljivosti – tudi pri vožnji v posebnih vremenskih razmerah, kot sta dež in sneg, v vsakodnevnih voznih razmerah in tudi takrat, ko želim avtomobil popeljati do njegovih skrajnih meja zmogljivosti.“

 

Športnost in gladkost delovanja: osemstopenjski menjalnik M Steptronic s sistemom Drivelogic.

V novem vozilu BMW M5 je naloga posredovanja moči motorja zaupana izredno gladko delujočemu osemstopenjskemu menjalniku M Steptronic s sistemom Drivelogic. Zahvaljujoč njegovim izredno kratkim časom prestavljanja in optimalnim prestavnim razmerjem, ta menjalnik, skupaj z novim sistemom M xDrive in dodatno izboljšanim 8-valjnim motorjem, omogoča popolnoma usklajeno delovanje celote.

Obenem menjalnik zagotavlja izjemno gladko speljevanje, olajša manevriranje in ima široko prestavno razmerje, s čimer pomaga pri ohranjanju nizke porabe goriva. Voznik ima običajno izbiro treh programov prestavljanja, pa tudi možnost za ročno prestavljanje s prestavnima vzvodoma na volanu in celo izvajanje športnega prestavljanja za več prestav navzdol. Osemstopenjski menjalnik M Steptronic je del novega, natančno usklajenega celotnega paketa, ki spremeni vozilo BMW M5 v limuzino z visoko zmogljivostjo, ki ponuja pristno vsakodnevno uporabnost ter obenem odpravlja tudi navidezno protislovje med športnostjo in udobjem.

 

Bolj močen in bolj učinkovit: nov, izboljšan 8-valjni motor s turbopolnjenjem.

Pod pokrovom novega vozila BMW M5 se skriva najnovejša različica 4,4-litrskega 8-valjnega motorja s tehnologijo M TwinPower Turbo. Dodatno izboljšan motor z visoko vrtilno frekvenco prekaša svojega predhodnika glede izhodne moči in navora. Izboljšave, ki so jih izvedli inženirji, vključujejo višji tlak vbrizgavanja goriva, nove turbopolnilnike, močnejše sisteme za mazanje in hlajenje ter spremenjen in lažji izpušni sistem, ki ustvarja še bolj jasen razvoj nezamenljivega M zvoka. Tako opremljen osemvaljnik poganja limuzino še do večjih dinamičnih zmogljivosti. Vendar pa je kombinacija motorja, M xDrive in osemstopenjskega menjalnika M Steptronic, celo bolj kot nadgradnja tehničnih specifikacij motorja, tista, ki dejansko izostri značaj visoke zmogljivosti novega vozila BMW M5. Dinamično doživetje vožnje dvigne na veliko višjo raven, kot bi jo omogočilo zgolj razmeroma zmerno povečanje pri moči.

 

Strojna in programska oprema z nastavitvijo, značilno za M vozila.

Glavne komponente strojne opreme M xDrive temeljijo na tistih, ki jih obsegata inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive in aktivni M diferencial, medtem ko programska oprema nadzora nad vozno dinamiko, ki je značilna za M vozila, zagotavlja inovativen razvoj. Pogonski sistem je okrepljen za večjo togost in moč, da lahko prenese visok navor, konfiguracijo s poudarkom na zadnjih kolesih in opcijo 2WD. Medtem ko razdelilno gonilo razdeli del pogona motorja med sprednja in zadnja kolesa v gladko nastavljivem razmerju (odvisno od potreb), aktivni M diferencial nato poskrbi za razporeditev pogona med zadnja kolesa. Ta element aktivnega nadzora je del funkcionalnosti sistema M xDrive, njegov učinek zaklepa pa se lahko giblje med nič in 100 odstotki, odvisno od tega, kaj zahtevajo razmere. To zagotavlja izboljšano trakcijo, agilnost in vozno stabilnost, ko se avtomobil vozi na zelo športen način ali na cestah z različnimi stopnjami oprijema – torej natanko takrat, ko je to potrebno. Ker M xDrive vključuje zmogljivost dinamičnega nadzora, ki je značilna za M vozila, so stabilizacijski ukrepi iz sistema DSC potrebni zgolj v izjemnih primerih. In zaradi tega se lahko izjemna moč motorja pretvori v pogonsko silo s skoraj ničnimi izgubami. Zaključek vsega tega je, da se novo vozilo BMW M5 lahko vodi s še večjo smerno natančnostjo, ter da se odziva občutljivo in neposredno v skladu z ukazi voznika, zaradi česar je med vožnjo na skrajni meji zmogljivosti vozila potrebnih le nekaj posegov pri krmiljenju.

 

Dinamika krmiljenja à la carte: 4WD, 4WD Sport ali 2WD.

Vsakič, ko se zažene motor, se v vozilu BMW M5 privzeto nastavi način vožnje 4WD z vključenim DSC. Tudi v tej osnovni konfiguraciji, ki na začetku omogoča določeno količino zdrsa na zadnjih kolesih za proizvodnjo agilnosti, po kateri so M modeli vozil znani, M xDrive ponuja oprijemljive prednosti v situacijah, kot je pospeševanje iz ovinkov. Limuzina pospeši od 0 do 100 km/h ali 200 km/h v tako kratkih časih, da pusti svojega predhodnika znatno za seboj in popolnoma navduši ljubitelje športne vožnje po vsem svetu.

Vozniki s še večjo željo po športni akciji lahko uživajo v raziskovanju celotnega potenciala zmogljivosti tega avtomobila z vklopom druge nastavitve: M Dynamic Mode (MDM) z načinom vožnje 4WD Sport sistema M xDrive je nastavljen za nadvse športno in dinamično krmiljenje. Rezultat tega je, da novo vozilo BMW M5 postane veliko bolj agilno kot pri običajni nastavitvi in zadnjim kolesom zagotovi še več pogona. Obenem MDM dopušča veliko večjo količino zdrsa koles, s čimer omogoča strastnemu vozniku, da požene limuzino v nadzorovano drsenje in v celoti doživi izjemno agilnost novega vozila BMW M5 – znano lastnost M modelov vozil. Nastop prekrmiljenja se pravočasno najavi, medtem ko linearno povečanje kota bočnega drsenja omogoča enostavno nadzorovanje, zlasti ker MDM pomaga pri stabilnosti na skrajnih mejah zmogljivosti vozila.

 

Z izključenim DSC so na izbiro trije načini vožnje (4WD, 4WD Sport in 2WD). V načinu 4WD ima M xDrive nevtralno nastavitev, ki omogoča optimalno vodljivost in izjemno trakcijo. To je še posebej koristno na cestah, ki so v povprečnem ali slabem stanju. Obenem način vožnje 4WD omogoča vozniku tudi raziskovanje zmožnosti dinamične zmogljivosti novega vozila BMW M5 pri izključenem sistemu nadzora DSC.

Vklop načina vožnje 4WD Sport spremeni nastavitev M xDrive v še večjo agilnost in športnost. Mešanica izjemne natančnosti, navdušujočega krmiljenja in izvrstne trakcije, ki jo omogoča, je prepričljiva pot do največjega užitka v vožnji. Nastavitev v načinu vožnje 4WD Sport je bila natančno uglašena s pomočjo izkušenih strokovnjakov in je usmerjena v uporabo ceste v suhih razmerah.

Z vključenim načinom vožnje 2WD ponuja novo vozilo BMW M5 strastnemu vozniku izkušnjo vožnje limuzine z visoko zmogljivostjo in s pogonom zgolj na zadnja kolesa, s čimer zagotavlja čisti užitek v vožnji, ki očara na svoj edinstveni način. Kombinacijo izredno agilnega krmiljenja, izvrstnega občutka in izjemne vodljivosti lahko pripišemo aktivnemu M diferencialu.

 

Koncept prikaza in nadzora.

Vozniku osredotočena potniška kabina ima še čistejšo razporeditev zahvaljujoč spuščeni instrumentalni plošči in samostoječemu prikazovalniku. Instrumentna plošča v slogu M vozil vključuje dva klasična osrednja merilnika in rdeče kazalce ter vključuje tudi dodatni digitalni merilnik hitrosti na levi strani, medtem ko merilnik vrtljajev na desni strani vključuje spremenljivo polje opozorilnika za število vrtljajev in luči za športno prestavljanje, z izbiro Head-Up projektorja. Na sredini armaturne plošče bo voznik našel prikaze za izbiro prestave, program prestavljanja Drivelogic, način vožnje M xDrive in nastavitev M1/M2 ter trenutno vključene nastavitve pogona in podvozja. Ko je Head-Up projektor vključen, se lahko na vetrobransko steklo projicirajo ključni podatki, ki jih ima voznik tako vedno v svojem neposrednem vidnem polju. Grafika M možnosti pogleda, ki je bila razvita za dinamično vožnjo, je bila popolnoma prenovljena in M pogled zdaj omogoča tudi prikaz navigacijskih podatkov. Območje projiciranja Head-Up projektorja se je v novem vozilu BMW M5 povečalo v velikosti za približno 70 odstotkov.

Na vrhu preoblikovane prestavne ročice je mogoče najti klecno stikalo s tremi položaji za izbiro programov prestavljanja Drivelogic. Gumb P pod njo za parkirno zavoro je prav tako na dosegu roke. V značilnem M načinu se lahko prestave novega osemstopenjskega menjalnika M Steptronic prestavljajo tako z uporabo prestavne ročice kot s pomočjo prestavnih stikal na volanu, vozniki pa se lahko odločijo tudi za avtomatiziran način D. V ročnem načinu S pa M Steptronic omogoča prestavljanje za več prestav navzdol, kar omogoča znatno zmanjšanje časov prestavljanja pri izvajanju športnih voznih manevrov, kot je močno zaviranje v ovinkih.

Tako kot pri predhodnem modelu vozila vključuje M športni volan dva individualno nastavljiva gumba M Drive (M1, M2), ki omogočata vozniku, da izbere predhodno shranjene nastavitve. Gumba sta popolnoma prenovljena in sta nameščena na vidnem mestu. To zagotavlja, da sta še lažje dosegljiva in, kot je značilno za M slog, omogočata odlično hitrost uporabe. Shranijo se lahko tudi način vožnje M xDrive in program prestavljanja Drivelogic, nastavitve delovanja motorja in blažilnikov, krmilne lastnosti sistema Servotronic ter prikazi v Head-Up projektorju. Želene nastavitve se lahko shranijo v meniju iDrive. Ikona na instrumentni plošči pa vozniku prikazuje, ali je vključena shranjena nastavitev M1/​​M2.

Kratek pritisk na tipko DSC na sredinski konzoli vključi M Dynamic Mode (MDM), dolg pritisk pa DSC izključi. Ko je način DSC izključen, se istočasno na nadzornem prikazovalniku prikaže meni z nastavitvami M xDrive. Zraven tega je zdaj mogoče izbrati način vožnje 4WD, 4WD Sport ali 2WD, in sicer z uporabo upravljalnika iDrive ali pa s funkcijo zaslona na dotik. Vključen način vožnje se prikaže na instrumentni plošči in se lahko shrani kot del nastavitev M Drive.

Podobne objave