NAJDALJŠI DAN, VI PA KAR NAPREJ ZEHATE? POSTANEK S SKODELICO KAVE PREBUDI UTRUJENE VOZNIKE

Najdaljši dan v letu vzbuja mešane občutke pri številnih Evropejcih, ki morajo shajati s premalo spanja. Ne glede na to, ali jih navsezgodaj prebudi nespeč otrok ali je bil večerni klepet ob pijači daljši od načrtovanega, je lahko pomanjkanje spanja resen izziv.

 

Za tiste v najsevernejši evropski prestolnici Reykjaviku na Islandiji sonce dejansko izgine samo za dve uri in 56 minut.

 

Raziskave so pokazale, da vsak tretji Evropejec premalo spi.* Za volanom lahko to vpliva na vožnjo, saj voznik zaradi pomanjkanja koncentracije in počasnejših reakcij vozi podobno kot pod vplivom alkohola. Utrujenost je vzrok za vsako peto prometno nesrečo v Evropi** in kar vsak peti voznik je priznal, da je že zaspal za volanom.***

 

Oznake nad avtocestami in ob njih opozarjajo na nevarnost predolge vožnje brez počitka, ob zaznanih znakih utrujenosti, kot je vožnja iz smeri, pa lahko voznika opozori tudi njegovo vozilo. Fordov sistem za nadzor zbranosti voznika uporablja naprej usmerjeno kamero za zaznavanje oznak na cestišču in če ugotovi nenamerne odmike vstran, prikaže simbol s skodelico kave, da opozori voznika na nujnost premora med vožnjo.

 

“Voznik je lahko izpostavljen številnim pritiskom, naj nadaljuje vožnjo – vsi bi radi čim prej prišli domov. A majhna kavna skodelica je lahko učinkovito opozorilo, da je najpomembneje na cilj prispeti varno, tudi če je treba zaradi tega prekiniti vožnjo, si malce odpočiti in si morda privoščiti skodelico kave,” je povedal Andrej Loewen, inženir sistemov za pomoč vozniku v oddelku za načrtovanje vozil pri Fordu Evropa.

 

Ford izboljšuje sistem, ki so ga prvič uvedli pred skoraj desetletjem. V vozilih s sistemom za povezave in razvedrilo SYNC 3 zadošča, da voznik pove “potrebujem kavo” in navigacija hitro poišče najbližja počivališča. V Evropi bo izboljšana tehnologija na voljo z modeli Edge, Galaxy, Mondeo, S‑MAX in Transit, prav tako pa bo pomagala voznikom povsem nove Fieste.

 

“Ford si neprestano prizadeva za izboljšanje tehnologij, ki omogočajo varnejšo in udobnejšo vožnjo. Za novo Fiestosmo izboljšali tudi pomoč pri preprečevanju trčenja z zaznavanjem pešcev, ki lahko prvič pomaga preprečiti trčenje s pešci tudi ponoči,” je dodal Loewen.

 

# # #

 

Zaznavanja in pričakovanja evropskih uporabnikov glede vzmetnic 2015, raziskava za Evropsko zvezo proizvajalcev opreme za spalnice

 

** Zaspanost za volanom, http://www.esrs.eu/fileadmin/user_upload/publications/Livre_blanc_VA_V4.pdf

 

*** Zaspanost za volanom po Evropi: raziskava v 19 državah, objavljena v reviji Journal of Sleep Research, letnik 24, številka 3, 2015; v raziskavi je sodelovalo 12.434 oseb

Podobne objave