Pet zvezdic Euro NCAP potrjuje: nova Opel Insignia ima res izjemno varnostno zasnovo

  • Odlični rezultati poskusnih trčenj: Euro NCAP je novi Insignii podelil pet zvezdic
  • Nov aktivni pokrov motornega prostora: zagotavlja odmik od trdih struktur v motornem prostoru
  • Samodejno zaviranje v sili: zaznava tako pešce kot vozila

Rüsselsheim. Euro NCAP je potrdil integriteto skupne zasnove nove Opel Insignie. V danes objavljenih najnovejših varnostnih ocenah je Euro NCAP Insignio Grand Sport in Insignio Sports Tourer ocenil z maksimalnimi petimi zvezdicami. Povsem nova Oplova admiralska ladja je dosegla najvišje ocene na vseh področjih ocenjevanja – zaščiti odraslih potnikov, zaščiti otrok, zaščiti pešcev in varnostnih asistenčnih sistemih.

V komentarju rezultatov poskusnih trčenj nove Insignie so pri Euro NCAP posebej omenili dva od inovativnih varnostnih sistemov vozila. Povsem nov aktivni pokrov motornega prostora, ki se v primeru trčenja v nekaj milisekundah dvigne in tako poveča razdaljo do motorja, kar zagotavlja izboljšano zaščito pešcev, “je brezhibno deloval pri najrazličnejših postavah pešcev in v širokem razponu hitrosti”. Prefinjen sistem samodejnega zaviranja v sili, ki zaznava tako pešce kot druga vozila, “je odlično deloval … (in) … se je še posebej izkazal pri večjih hitrostih na avtocesti, kjer lahko prepreči trčenja ali znatno omili njihove posledice.”

“Najvišje ocene Euro NCAP potrjujejo, da posamezne varnostne komponente nove Insignie tvorijo celovit sistem” je povedal izvršni direktor prodaje in poprodaje Peter Küspert. “Pri Oplu pa varnost ni najpomembnejša samo za admiralsko ladjo: opozarjanje na nevarnost trčenja s samodejnim zaviranjem v sili je na voljo tudi pri najnovejših članih naše palete modelov, Crosslandu X in Grandlandu X, saj želimo vsem našim uporabnikom zagotoviti najnovejše varnostne tehnologije. Navsezadnje naše novo geslo znamke pravi, da prihodnost pripada vsem.”

Poleg aktivnega pokrova motornega prostora in samodejnega zaviranja v sili nova Insignia navduši s številnimi ultra-sodobnimi asistenčnimi sistemi. Noben drug avto v tem razredu ne nudi tako široke palete inteligentnih tehnologij kot nova generacija Oplove admiralske ladje:

·         Projekcijski zaslon: informacije o hitrosti, prometnih znakih, nastavljeni hitrosti omejevalnika hitrosti, prilagodljivem regulatorju hitrosti ali napotki navigacijskega sistema se projicirajo na vetrobransko steklo. Ker so vse informacije v njegovem neposrednem voznem kotu, lahko voznik s pogledom ves čas spremlja dogajanje v prometu.

·         Prilagodljivi regulator hitrosti (ACC) s samodejnim zaviranjem v sili: uporablja kamero in radarske senzorje, da izmeri razdaljo do vozila, ki vozi spredaj, in ustrezno prilagodi hitrost. V primeru nenadnega skrajšanja razdalje med voziloma, ker voznik pred vami nenadoma zavira, na vetrobranskem steklu/projekcijskem zaslonu zasvetijo rdeče LED luči in oglasi se opozorilni zvočni signal. Hkrati ACC sproži samodejno zaviranje v sili – hitreje, kot bi se običajno odzval voznik.

·         Pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri: vožnja vedno zahteva vso pozornost, a če sistem zazna, da vozilo nenamerno zapušča svoj vozni pas, z nežnimi pomiki volana poskrbi za ustrezno smer vozila in to prikaže na zaslonu, če se vozilo premika s hitrostjo od 60 do 180 km/h.

Naštete možnosti dopolnjujejo asistenčni sistemi, ki vozniku Insignie zagotavljajo odlično vsestransko preglednost in se še posebej izkažejo pri vožnji v mestu:

·         Prvič je v Oplovi ponudbi kamera z vidnim poljem 360°: sistem sestavljajo štiri individualne kamere – po ena na vsaki strani vozila (naprej in nazaj usmerjena kamera ter kameri na levi in desni strani). Kombinirani sistem omogoča tudi nadzor v celotnem krogu iz ptičje perspektive in znatno olajša vsak parkirni manever pri nizki potovalni hitrosti. Voznik ima pregled na zaslonu sistema IntelliLink v sredinski konzoli –neprijetno obračanje nazaj je zdaj nepotrebno.

·         Vzvratna kamera: takoj ko voznik izbere prestavo za vzvratno vožnjo, se na zaslonu na dotik sistema IntelliLink prikaže območje za vozilom. Na zaslonu so prikazane tudi dinamične smerne linije, ki upoštevajo zasuk volanskega obroča in omogočajo natančno vožnjo v parkirno mesto.

·         Opozarjanje na prečni promet za vozilom. Sistem uporablja radarske senzorje v zadnjem odbijaču in z njimi zaznava predmete, ki se bližajo z razdalje do 20 metrov pod kotom 90 stopinj iz leve ali desne strani za vozilom, kar znatno olajša vožnjo iz parkirnega mesta z omejeno vidljivostjo.

·         Napredni parkirni pomočnik: ultrazvočni senzorji na prednjem in zadnjem odbijaču Insignie odkrijejo primerno parkirno mesto in zaznajo možne ovire. Ko sistem zazna parkirno mesto, mu voznik prepusti volan, da samodejno parkira vozilo, voznik pa upravlja samo s stopalkama za zavore in plin ter prestavlja.

Vrsta nadaljnjih samodejnih pomočnikov z radarjem in kamero dopolni ponudbo in poskrbi, da je vožnja z novo Insignio še varnejša. Med temi uveljavljenimi sistemi so:

·         Opozarjanje na zapuščanje voznega pasu je na voljo z Nadzorom mrtvih kotov: senzorji radarskega območja pokrivajo do 70 metrov za zunanjim levim in desnim ogledalom ter opozorijo voznika na druga prihajajoča vozila na sosednjih pasovih. Na ta način sistem pomaga preprečiti trčenje, če skuša voznik prehitro zamenjati vozni pas s prihajajočim prometom.

·         Prikaz razdalje sledenja na osrednjem informacijskem zaslonu: z naprej usmerjeno kamero zaznava vozila, ki vozijo spredaj, ter izračuna oddaljenost do njih v sekundah, voznik pa si lahko s tem podatkom veliko bolje pomaga pri oceni razdalje kot z navedbo v metrih. Stiliziran zelen avto predstavlja vozilo, ki vozi spredaj. Če razdalja ne zadošča, se vklopi opozarjanje na razdaljo in simbol se obarva rumeno.

·         Opozorilo na nevarnost naleta: voznikom pomaga, da se izognejo trčenju ali ublažijo njegove posledice, pri tem pa glede na situacijo aktivira tudi zaviranje v sili. Če se Insignia vozilu pred sabo bliža prehitro, sistem opozori voznika z glasnim zvočnim signalom, prikazom opozorila med instrumenti in projekcijo ‘zavornih luči’ s svetili LED na vetrobranskem steklu. Voznik lahko izbira med nastavitvami ‘blizu’, ‘srednje’ in ‘daleč’.

·         Prepoznavanje prometnih znakov: najnovejša generacija sistema lahko prepozna in prikaže okrogle prometne znake, kot so omejitve hitrosti in njihovi preklici, ter različne druge znake. Sistem obdela podatke, ki jih zagotavljata naprej usmerjena kamera in mape za doplačilo vgrajenega navigacijskega sistema. Omejitve hitrosti so prikazane s projekcijskim zaslonom, če je vozilo opremljeno z njim.

Z inteligentnimi varnostnimi tehnologijami in odlično vrednostjo za ceno bo nova Insignia nevarna tekmica modelom prestižnih znamk.

Podobne objave