Projekt NEXT-E prejel največjo finančno podporo Evropske komisije v obliki nepovratnih sredstev na področju e-mobilnosti

Evropska komisija je 23. junija 2017 sporočila, da je bil projekt NEXT-E izbran za financiranje iz programa instrumenta za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility, CEF), in sicer s priporočenim sofinanciranjem v vrednosti 18,84 milijona EUR nepovratnih sredstev za projekt električnih vozil CEF

Evropska komisija je 23. junija 2017 sporočila, da je bil projekt NEXT-E izbran za financiranje iz programa instrumenta za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility, CEF), in sicer s priporočenim sofinanciranjem v vrednosti 18,84 milijona EUR nepovratnih sredstev za projekt električnih vozil CEF. V okviru projekta NEXT-E se bo vzdolž jedrnega omrežja in več jedrnih koridorjev TEN-T namestilo 222 hitrih polnilnih postaj (50 kW) različnih standardov in 30 ultra hitrih polnilnih postaj (150–350 kW), s čimer se bo ustvarila razširjena/bolj razvita infrastruktura polnilnih postaj za električna vozila (EV) v Sloveniji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem in v Romuniji. Projekt je bil izbran skupaj s 152 drugimi uspešnimi projekti s področja transporta, od prvotno 349 projektov s področja transporta, ki so zaprosili za skupno 7,5 milijarde EUR sofinanciranja CEF.

Projekt NEXT-E predstavlja dober model edinstvenega sodelovanja štirih vodilnih skupin v sektorju proizvodnje elektrike, nafte in plina, ki so združili moči s proizvajalci avtomobilov (OEM), da bi ustvarili interoperabilno in nediskriminatorno omrežje polnilnih postaj za električna vozila, kot izvedljivo alternativo obstoječemu mednarodnemu omrežju vozil z motorji z notranjim zgorevanjem (ICE). Projektni konzorcij sestavljajo podjetja podjetje PETROL (v Sloveniji in na Hrvaškem) , podjetja MOL Group (ki jih zastopajo hčerinska podjetja v vseh šestih sodelujočih državah), E.ON Group (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Hrvatska elektroprivreda na Hrvaškem, ter podjetji BMW in Nissan.

Projektni konzorcij NEXT-E bo podpiral nacionalne načrte e-mobilnosti in strategijo za širitev EV v regiji, razvijal trajnostne rešitve za rešitve polnjenja, ocenjeval vključevanje obnovljivih virov energije ter uvajal inovativne poslovne procese in potrošniške pakete, prav tako pa bo zmanjšal odvisnost od nafte in prispeval k dekarbonizaciji v Evropi. Tesno sodelovanje med podjetji in ministrstvi za promet, Evropsko komisijo in oblikovalci politik, da bodo pridobljena nova spoznanja v projektu omogočila učinkovito uvedbo pan-kohezijske infrastrukture polnilnih postaj za EV.

Projekt bo sestavil najboljšo strategijo in najbolj stroškovno učinkovite pristope k infrastrukturi polnilnih postaj za EV v Evropi. S tem se bo podprla uporaba EV v regiji, s čimer bi povezali zahodno in pan-kohezijsko Evropo ter omogočili doživetje nemotene, udobne vožnje na dolge razdalje v celoti na električno energijo. Podrobnim omrežnim načrtom ter študijam informacijskih in komunikacijskih tehnologij bo sledila dvofazna pilotska uvedba hitrih polnilnih postaj in ultra hitrih polnilnih postaj, kar bo pripeljalo do končne izvedbe in časovnega načrta za pan-kohezijsko EV. Projektne dejavnosti so se pričele leta 2017, pri čemer načrtujemo, da bodo večletne mednarodne dejavnosti dokončane do 31. decembra 2020.

Za podjetje BMW Group sta e-mobilnost in trajnostni razvoj eni izmed najpomembnejših in najbolj zanimivih tem. Vizija podjetja BMW je oblikovati prihodnost mobilnosti. Podjetje BMW Group je s svojimi modeli vozil BMW i in BMW iPerformance najuspešnejši proizvajalec vozil z alternativnimi pogonskimi sistemi na svetu. BMW i je blagovna znamka podjetja BMW Group, ki se osredotoča na povezane mobilne storitve, vizionarske koncepte vozil in novo razumevanje izraza premium, ki ga močno opredeljuje trajnost. Blagovna znamka BMW i je z električnim avtomobilom BMW i3 za urbana območja, priključnim hibridnim športnim avtomobilom BMW i8 in priključnimi hibridnimi avtomobili BMW iPerformance zastopana v 54 državah. Na vseh zgoraj navedenih trgih Srednje in Jugovzhodne Evrope imajo modeli vozil BMW i in iPerformance ključno vlogo pri uspehu pri prodaji. Znamka BMW i ima največji tržni delež med električnimi vozili v Sloveniji, model BMW i3 pa je najbolj prodajano električno vozilo v Sloveniji. Danes podjetje BMW Group ponuja najširši portfelj električnih in priključno hibridnih vozil, in sicer z voziloma BMW i3 in i8 ter široko paleto priključno-hibridnih vozil 225xe Active Tourer, 33oe, X5 40e in luksuznim vozilom 740e s kratko in dolgo medosno razdaljo. Obenem je bilo leta 2017 predstavljeno novo vozilo serije 5 iPerformance; 530e, in tudi prvo priključno MINI vozilo, in sicer MINI Countryman Cooper S E ALL4. Podjetje BMW Group je resnično zavezano k električni mobilnosti in trajnosti, zato bodo v prihodnjih letih predstavljene še ostale novosti: vozilo BMW i8 Spyder ter električni vozili MINI in BMW X3.

Podobne objave