Športni avto za sladokusce: Insignia GSi poskrbi za razliko

 

  • Ostrejša: športna oblika prednjega in zadnjega dela plus privlačna 20-palčna platišča
  • Natančnejša: podvozje FlexRide in zavore Brembo, za optimalno nastavitev so poskrbeli v Nürburgingu
  • Učinkovita: lahka konstrukcija, turbopolnilnik in osemstopenjski avtomatski menjalnik z optimalnim trenjem
  • Boljši oprijem: štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora, zmogljive Michelinove športne pnevmatike
  • Boljši nadzor: udobnejši novi sedeži s certifikatom AGR z boljšim bočnim oprijemom
  • Hitrejša: Na znameniti progi Nordschleife je predhodnica OPC z večjo močjo morala gledati v hrbet modelu GSi
  • Pod reflektorji: svetovna premiera na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu sredi septembra

 

 

Rüsselsheim. Ostrejša, natančnejša in učinkovitejša. Nova Opel Insignia GSi je športna limuzina za izbrance, ki hočejo nekaj posebnega. Avto za voznika, maksimalno zabaven na vseh vrstah cest. Podvozje z izjemno dinamično nastavitvijo in odličnim oprijemom v kombinaciji s štirikolesnim pogonom zagotavlja osupljivo vozno izkušnjo in največjo možno varnost. Za vožnjo, ki brez težav zasvoji, omogoča novi osemstopenjski avtomatski menjalnik prestavljanje s prestavnima ročicama na volanu – kot v dirkalniku. Za Insignio nove generacije je značilna kombinacija lahke konstrukcije, nizkega težišča in turbo moči 2,0-litrskega motorja. Rezultat je izjemno ravnovesje in odlično razmerje med močjo in maso. Takšne lastnosti si zaslužijo posebno zunanjost. Z velikimi kromiranimi šobami za zajem zraka spredaj in ličnim zadnjim spojlerjem za ustrezen potisk ob podlago na zadnji osi je videz modela GSi povsem usklajen z zmogljivostjo. Usnjeno oblazinjenje integriranih športnih sedežev (razvitih posebej za model GSi), usnjen športni volan in aluminijaste stopalke poskrbijo za piko na i.

 

Prefinjena nastavitev v skladu z najboljšo Oplovo tradicijo je poskrbela, da je pred nami najučinkovitejša Insignia doslej, nova različica GSi pa se dinamično razlikuje od že sicer živahne Insignie Grand Sport. Za novo raven športnosti sta značilna vrhunski oprijem in kot britev ostra natančnost – odliki, ki bosta navdušili ljubitelje športnih srednje velikih limuzin, odražata pa se tudi pri merjenju časa. “Nova Insignia GSi je krog Nürburgring-Nordschleife prevozila očitno hitreje od močnejše Insignie OPC prejšnje generacije” je testiranje povzel Volker Strycek, direktor za športna vozila in avtomobilske dirke. Gotovo ima pomembno vlogo dejstvo, da je GSi za 160 kilogramov lažji od primerljive Insignie OPC 2.8 V6 Turbo. Vitek športnik ima pač svoje prednosti.

 

“Kombinacija majhne mase – še posebej na prednji osi –, nizkega težišča, preprostega vodenja, velike moči v širokem razponu vrtljajev in najboljšega oprijema poskrbi, da je model GSi tako hiter,” je navdušeno povedal Strycek. “To je čista učinkovitost. Visoka stopnja oprijema je popolna za Nordschleife, poleg zabave pri vožnji pa zagotavlja tudi dodatno varnost na javnih cestah.”

 

V “zelenem peklu”: na najzahtevnejši dirkaški progi na svetu

 

Za zadnje finese Insignie GSi so poskrbeli na legendarni progi Nürburgring-Nordschleife. V pogorju Eifel je Opel vzpostavil testni center za nastavitve svojih športnih modelov. Oplovi inženirji so na Nürburgringu, ki ga je trikratni svetovni prvak Formule 1 Jackie Stewart sočno opisal kot ‘zeleni pekel’, razvili povsem novo podvozje za GSi. S krajšimi vzmetmi je GSi nižji za 10 milimetrov, posebni športni blažilniki pa premikanje karoserije zmanjšajo na minimum. Temu so ustrezno prilagojene zmogljive zavore Brembo (premer 345 milimetrov) s štirimi valji, isto velja za zelo neposreden volan. Insignia GSi je standardno opremljena z mehatronskim podvozjem FlexRide, ki v delčku sekunde prilagaja blažilnike in krmiljenje. Krmilna enota spreminja tudi umeritev stopalke za pospeševanje in točke prestavljanja osemstopenjskega avtomatskega menjalnika. Voznik lahko izbira med načini Standard, Tour in Sport. Glede na izbrani način sta lahko krmiljenje in odziv dušilne lopute še bolj neposredna. Samo z modelom GSi je na voljo način Competition (tekmovanje), ki ga voznik aktivira s pomočjo gumba za ESP. Dvojni pritisk veščim voznikom omogoča večji odmik od smeri in izklopi nadzor zdrsa – na primer za hiter krog na progi Nordschleife.

 

Športno podvozje, razvito v kombinaciji s pnevmatikami Michelin Pilot Sport 4 S z izjemnim oprijemom in velikimi 20-palčnimi platišči, poskrbi, da se avto podlage drži kot klop. Pri tem ima pomembno vlogo tudi standardni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora, ki je nekaj posebnega v tem segmentu. Namesto običajnega diferenciala sta v tem sistemu na zadnji osi dve sklopki, ki lahko glede na razmere pri vožnji v delčku sekunde individualno pospešita vsako zadnje kolo. Zoprno podkrmiljenje, ko prednji kolesi silita iz ovinka, je z Insignio GSi stvar preteklosti. GSi serijo zavojev prevozi z brezhibno linijo.

 

Športno limuzino poganja osupljiv bencinski turbo motor, ki zmogljivost združuje z varčno porabo goriva. Zmogljivi 2,0-litrski turbo motor razvije moč 191 kW (260 KM) in izdaten navor 400 Nm (poraba pri voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 11,2 l/100 km, zunajmestna vožnja 7,1 l/100 km, kombinirano 8,6 l/100 km, emisije CO2 197 g/km). Štirivaljni motor je usklajen s povsem novim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki vozniku omogoča, da prestavlja tudi z obvolanskima prestavnima ročicama. Pri avtomatskem prestavljanju lahko voznik z načinoma Standard in Sport vnaprej izbere točke prestavljanja. Poleg 2,0-litrskega bencinskega turbo motorja bo GSi na voljo tudi z zmogljivim novim dizelskim motorjem.

 

Športne lastnosti: od novih Oplovih športnih sedežev do zadnjega spojlerja

 

Športno zmogljivost Insignie GSi dopolnjujejo oblikovne poteze, tehnološke značilnosti in dodatna oprema. Na vrhu seznama so novi Oplovi športni sedeži z večjo bočno oporo, ki zagotavljajo večje udobje na dolgih potovanjih. Vrhunski športni sedeži imajo certifikat AGR (akcija za zdrav hrbet), ki potrjuje njihovo ergonomsko odličnost. Tako kot v Insignii Grand Sport uporabnika razvajajo s prezračevanjem, ogrevanjem, masažo in nastavljivimi bočnimi oporami. V modelu GSi je vzglavnik integriran v visoko naslonjalo. Varnostni pas je prek ramena speljan v idealni liniji, kar pri integralnih sedežih ni nekaj samo po sebi umevnega. Kupci lahko izbirajo med dvema kombinacijama usnja, obe pa krasi emblem GSi. Logo ponosno poudari tudi zadnji del vozila, na katerem je učinkovit spojler, ki skrbi za ustrezen potisk zadnje osi ob podlago. Zadnja obroba spominja na difuzor, iz nje pa gledata dve kromirani izpušni cevi. Podobno sta pred prednjima kolesoma dve kromirani reži za zajem zraka. Športni navdušenci bodo cenili ustrezno opremo notranjosti, na primer spodaj raven usnjen volanski obroč, stopalke iz aluminija in črno stropno oblogo – v najboljšem slogu izjemnih športnih limuzin.

 

33-letna tradicija: Oplovi modeli GSi

 

Insignia GSi nadaljuje dolgo tradicijo Oplovih športnih modelov z imenom GSi. Prva sta za vznemirjenje poskrbela Manta GSi in Kadett GSi (1,8-litrski motor s 115 KM) leta 1984. Samo štiri leta pozneje je 2,0-litrski motor DOHC s 16 ventili v Kadettu 2.0 GSi 16V razvil 150 KM. S tem motorjem je bila na voljo tudi prva Astra, leta 1993 pa je lahko Astro GSi poganjala tudi alternativna različica 1,8-litrskega motorja s 125 KM. Med Corsami različnih generacij je bilo kar nekaj modelov GSi, veliko povpraševanje je bilo že po prvi Corsi A s 100 KM (leta 1988). Na (začasnem!) koncu linije je bila avgusta 2012 Corsa D.

 

Nova Insignia GSi se bo svetu predstavila na Mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu (14.–24. september 2017).

Podobne objave