Stopničke za Toyoto GAZOO Racing na Nürburgringu

Ekipa Toyota GAZOO Racing se je na četrti preizkušnji svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) FIA 2017 po težavnem dnevu na 6-urni dirki na Nürburgringu prvič uvrstila na stopničke.
Dirkališče Nürburgring, ki je zgolj 90 kilometrov oddaljeno od sedeža ekipe v Kölnu, je za Toyoto že od nekdaj neugodno, kar se je znova pokazalo tudi tokrat.

Kljub temu so Mike Conway, Kamui Kobajaši in José María López v dirkalniku TS050 Hybrid št. 7 dosegli prvi štartni položaj ter po tem, ko so na začetku vodili in postavili najhitrejši krog dirke, ekipi s tretjim mestom priborili prve stopničke na Nürburgringu.

Avtomobil št. 8, ki ga upravljajo Sébastien Buemi, Anthony Davidson in Kazuki Nakadžima, je po začetnih tehničnih težavah končal na četrtem mestu, zmagal pa je dirkalnik Porsche št. 2.
/
Dirka se je za avtomobil št. 8 začela na najslabši možni način, saj je okvara črpalke za gorivo Sébastienu preprečila, da bi normalno startal. Po zelo počasnem ogrevalnem krogu je moral v boks po novo črpalko za gorivo, kar ga je stalo osem minut časa in pet krogov.

Medtem ko je Kamui z avtomobilom št. 7 po prvem štartnem mestu na začetku vodil, se je Sébastien v dirkalniku št. 8 začel prebijati naprej. Tekma za vodstvo je bila izjemno zanimiva. Kamui je prvo uro zadrževal Porschejeva dirkalnika in nato ob prvem postanku v boksih predal vajeti Joséju Maríi.

Po 80 minutah silovitega dirkanja je bolid št. 7 nazadoval na tretje mesto, vendar se je José boril in ni popustil. Ob začetku druge izmene, po dveh urah, je za vodilnim zaostajal dve sekundi.
Toda v nadaljevanju dirke je sprememba aerodinamičnih lastnosti negativno vplivala na oba dirkalnika. Vzrok za to bodo poiskali z analizo karoserije po dirki.
Ker je bilo očitno, da se položaji ne bodo spremenili, razen če bi imel Porsche smolo, sta se dirkalnika TS050 Hybrid osredotočila na uspešno dokončanje dirke, da bi pridobila dragocene točke za svetovno prvenstvo.

Kamui z dirkalnikom št. 7 je mimo kariraste zastavice pridrvel na tretjem mestu, s čimer je ekipi priboril četrte stopničke v sezoni. Zaostanek za zmagovalcem je bil 1 min 4,768 s. Po borbeni vožnji je Kazuki z bolidom št. 8 končal dirko kot četrti, z zaostankom petih krogov.

gazoo
Toyota s tem rezultatom ostaja v boju za naslov svetovnega prvaka med proizvajalci in za Porschejem zaostaja 39,5 točke. Posadka dirkalnika št. 8 napada v razvrstitvi voznikov in zdaj za vodilnimi zaostaja 30 točk.

Z današnjo dirko se je končal evropski del prvenstva WEC. Ekipe se zdaj odpravljajo v Severno Ameriko na dirki v Ciudadu de Mexicu (3. septembra) in Austinu (16. septembra), sezona 2017 pa se bo zaključila s tremi finalnimi dirkami v Aziji.

/
Tošio Sato, vodja ekipe:
»Dirka na Nürburgringu je bila za nas spet zahtevna. Razvili smo dobro hitrost v posameznih krogih in se tesno borili s Porschejem za prvo mesto, vendar se je ravnovesje dirkalnikov med dirko spremenilo, zato smo izgubili nekaj zmogljivosti. Na današnji dirki smo v bistvu omejevali škodo v točkovanju svetovnega prvenstva. Verjamemo, da bomo v preostanku sezone močnejši, saj bodo steze bolje ustrezale našemu avtomobilu TS050 Hybrid.
Dosegli smo najmanjši možni zaostanek za Porschejem, zdaj pa pogledujemo proti dirkam na drugi celini, kjer se mu bomo poskušali približati in se boriti za zmago na svetovnem prvenstvu.«
TS050 Hybrid št. 7 (Mike Conway, Kamui Kobajaši, José María López)
Dirka: 3. mesto, 204 krogi, 6 postankov v boksih. Štartno mesto: 1. Najhitrejši krog: 1 min 40,633 s
Mike Conway (TS050 Hybrid št. 7):
»Vedno je lepo stati na stopničkah, vendar danes vseeno nismo preveč zadovoljni. Konec tedna je prinesel nekaj pozitivnih stvari; kvalifikacije smo uspešno opravili in se v začetku dirke izkazali z dobro hitrostjo. Vendar smo začeli zaostajati, ko se je spremenilo aerodinamično ravnovesje. Pri Porscheju so bili danes zelo močni, za kar jim čestitam. Veselim se naslednjih preizkušenj in sem prepričan, da nam bo šlo bolje.«
Kamui Kobajaši (TS050 Hybrid št. 7):
»Na začetku dirke je kazalo dobro. Med mojo prvo izmeno smo imeli dober tempo; bili smo vodilni in dosegali zavidljive čase krogov. Pozneje pa se je ravnovesje porušilo in se nismo mogli boriti. Po pravici povedano smo po petkovem treningu pričakovali težko dirko in tako je tudi naneslo. Kljub temu smo dobili razmeroma veliko točk. V Mehiki bomo poskušali doseči boljši rezultat.«
gazoo
José María López (TS050 Hybrid št. 7):
»Čeprav je bila dirka težavna, smo jo zaključili kot tretji, kar je zame prvič na prvenstvu WEC. V soboto smo bili presenečeni, ko smo si po zaslugi odlično opravljenega dela ekipe privozili prvi štartni položaj, vendar smo danes pričakovali težak boj. Med mojo drugo izmeno je bilo zelo naporno zaradi pnevmatik. Zagotovo smo si želeli več, zato se bomo trudili, da se na prihodnjih dirkah vrnemo še močnejši.«
TS050 Hybrid št. 8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakadžima)
Dirka: 4. mesto, 199 krogov, 6 postankov v boksih. Štartno mesto: 4. Najhitrejši krog: 1 min 41,771 s
/
Sébastien Buemi (TS050 Hybrid št. 8):
»Nad dirko smo bili seveda razočarani. Zaradi okvare na začetku se nismo mogli boriti v ospredju; lahko smo samo nadaljevali in poskušali zbrati čim več točk za prvenstvo. Zdaj moramo pozabiti na to in se osredotočiti na naslednje preizkušnje, kjer pričakujemo, da bomo konkurenčnejši.«
Anthony Davidson (TS050 Hybrid št. 8):
»Danes si nismo želeli takšne dirke. Razočarani smo bili zaradi težave na začetku, saj je bil dirkalnik enako dobro pripravljen kot št. 7. Škoda, da se nismo mogli potegovati za stopničke, vendar smo se vsaj prebili do četrtega mesta. Preostanek leta bomo spet lovili zmage in se še naprej osredotočali na svetovno prvenstvo.«
Kazuki Nakadžima (TS050 Hybrid št. 8):
»Dirka je bila naporna. Zaradi nevšečnosti na začetku ogrevalnega kroga smo izgubili vse možnosti. Po hitrosti smo bili dokaj solidni, vendar smo imeli tudi nekaj težav. Končali smo kot četrti in tako kljub okvari nismo izgubili preveč točk v prvenstvu; ostati moramo optimistični.«
Rezultati 6-urne dirke na Nürburgringu:

Porsche št. 2 (Bernhard/Bamber/Hartley) 204 krogi
Porsche št. 1 (Jani/Lotterer/Tandy) +1,606 s
Toyota GAZOO Racing št. 7 +1 min 4,786 s
Toyota GAZOO Racing št. 8 + 5 krogov
Jackie Chan št. 38 (Tung/Jarvis/Laurent) + 13 krogov
Rebellion št. 31 (Canal/Senna/Albuquerque) + 14 krogov

Podobne objave