BMW Group napoveduje naslednji korak v strategiji elektrifikacije

München. Elektrifikacija je eden izmed osrednjih stebrov korporativne strategije podjetja BMW Group NUMBER ONE > NEXT. Podjetje je napovedalo, da se lahko vse blagovne znamke in modelne serije elektrificirajo s povsem električnim ali priključnim hibridnim pogonskim sklopom, ki bosta na voljo poleg možnosti motorja z notranjim zgorevanjem. V prihodnjih letih in po letu 2020 bodo na trg vstopili dodatni elektrificirani modeli vozil, prihodnja generacija arhitekture vozil podjetja pa bo omogočila nadaljnja povsem električna vozila.

Podjetje BMW Group je napovedalo, da bo novo baterijsko električno vozilo MINI različica ključnega modela vozila s 3 vrati te blagovne znamke. To povsem električno vozilo, se bo začelo proizvajati leta 2019 in bo povečalo izbiro pogonskih sklopov MINI, ki bodo vključevali bencinske in dizelske motorje z notranjim zgorevanjem, priključnega hibrida in baterijsko električno vozilo. Električni pogonski sklop električnega vozila MINI bo proizveden v centru električne mobilnosti podjetja BMW Group v tovarnah v Dingolfingu in Landshutu na Bavarskem, preden bo vgrajen v avtomobil v tovarni v Oxfordu, ki je glavna proizvodna lokacija za model vozila MINI s 3 vrati.

Oliver Zipse, član upravnega odbora BMW AG za proizvodnjo, je povedal: „Tovarni podjetja BMW Group v Dingolfingu in Landshutu igrata vodilno vlogo v naši svetovni proizvodni mreži kot globalni kompetenčni center podjetja za električno mobilnost. Naš prilagodljiv proizvodni sistem je inovativen in se lahko hitro odziva na spreminjajoče se povpraševanje strank. Po potrebi lahko hitro in učinkovito povečamo proizvodnjo električnih pogonskih sklopov motorja, v skladu z razvojem trga.

Do leta 2025 podjetje BMW Group pričakuje, da bodo elektrificirana vozila predstavljala med 15 in 25 odstotkov prodaje. Vendar pa bodo imeli dejavniki, kot so predpisi, spodbude in zaračunavanje infrastrukture, pomembno vlogo pri določanju obsega elektrifikacije od trga do trga. Da bi se hitro in ustrezno odzvali na povpraševanje strank, je podjetje BMW Group razvilo edinstveni prilagodljiv sistem v svoji celotni svetovni proizvodni mreži. V prihodnosti bo proizvodni sistem podjetja BMW Group ustvaril strukture, ki bodo našim proizvodnim objektom omogočale proizvodnjo modelov vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem, priključnim hibridnim ali v celoti električnim pogonskim sklopom, in sicer istočasno.

Podjetje BMW Group trenutno proizvaja elektrificirane modele vozil v desetih tovarnah po vsem svetu. Od leta 2013 se vsi pomembni elementi električnega pogona za ta vozila proizvedejo v tovarnah podjetja v Dingolfingu in Landshutu. Dingolfing dodatno proizvaja tudi priključne hibridne različice vozil BMW serije 5 in BMW serije 7, od leta 2021 naprej pa bo proizvajal tudi vozila BMW i NEXT. Podjetje BMW Group je do danes investiralo skupno več kot 100 milijonov evrov v elektromobilnost v tovarni v Dingolfingu, pri čemer se naložbe nadaljujejo, saj se nabor elektrificiranih vozil podjetja BMW Group še dodatno širi.

Elektrifikacija vseh blagovnih znamk in modelnih serij vozil se nadaljuje.

Novo, povsem električno vozilo MINI je ena izmed serij električnih modelov vozil, ki jih bosta v prihodnjih letih predstavili blagovni znamki BMW in MINI. Leta 2018 bo najnovejši član družine BMW i postalo vozilo BMW i8 Roadster. Prihod povsem električnega vozila BMW X3 pa je napovedan za leto 2020, vozilo BMW iNEXT pa leta 2021.

Danes podjetje BMW Group ponuja najširši nabor elektrificiranih vozil v primerjavi s katerim koli proizvajalcem avtomobilov na svetu, pri čemer ima na trgu že devet modelov vozil. Ta segajo od povsem električnega vozila BMW i3 do najnovejšega elektrificiranega modela vozila MINI Cooper S E Countryman ALL4 *, priključne hibridne različice vozila MINI Countryman, ki ga proizvaja podjetje VDL Nedcar na Nizozemskem. Podjetje se je zavezalo, da bo v letu 2017 prodalo 100.000 elektrificiranih vozil, do konca leta pa bo imelo na cestah skupno 200.000 elektrificiranih vozil.

Podjetje BMW Group je izkoristilo svoj zgodnji začetek na poti k elektrifikaciji. Dejansko se je pionirska pot podjetja, obsežen preizkus na področju električnih vozil, pričela leta 2008 po vsem svetu z vozilom MINI E. Učenje iz tega projekta je imelo ključno vlogo pri nadaljnjem razvoju vozil BMW i3 in BMW i8, pionirjev na področju tehnologije, ki so sami obveščali o trenutnem naboru priključnih hibridnih vozil podjetja.

*Poraba goriva v testnem ciklu EU: 2,3–2,1 litra/100 km, emisije CO2: 52–49 g/km.

Podobne objave