Vožnja kljub gibalni oviranosti s tovarniško vgrajenimi Oplovimi pripomočki za mobilnost

  • Varnost: novi elementi za upravljanje z rokami omogočajo vožnjo brez uporabe stopalk
  • Prilagodljivost: modeli za voznike z gibalno oviranostjo in brez nje
  • Po meri: inovativni asistenčni sistemi in individualne tovarniško vgrajene možnosti

Rüsselsheim. Možnost voziti in biti mobilen predstavlja pomemben korak k neodvisnosti – še posebej pri osebah z gibalno oviranostjo. V tem primeru nudi Opel idealne rešitve. Med najnovejšimi izdelki v paleti tovrstnih pripomočkov sta dva nova elementa za upravljanje z rokami, ki omogočata vožnjo brez uporabe stopalk. Pripomočki za mobilnost so tovarniško na voljo za številne Oplove modele od Corse, Astre in Cascade do Zafire Tourer, kmalu pa bo na voljo tudi za novo Insignio. Pripomočke za vožnjo je možno preprosto naročiti ob nakupu v prodajnem salonu ali jih izbrati s konfiguratorjem. Kupec je ob naročilu upravičen do popolnega Oplovega jamstva.

Mobilnostni pripomoček Veigel Commander gibalno oviranim voznikom omogoča upravljanje smernikov, luči, hupe in brisalcev prek radijskega daljinskega upravljalnika na ročici za plin – znaten napredek v primerjavi s prejšnjim sistemom, pri katerem sta ročici nadomeščali samo stopalki za plin in zavore. To je pomembno tudi z varnostnega vidika, saj lahko voznik na ta način upravlja vse pomembne funkcije z eno roko, medtem ko z drugo drži volan. Upravljanje volana z eno roko olajša ustrezen gumb na volanskem obroču. Naslednja prednost: če želi voziti partner brez gibalne oviranosti, je možno krmilnike za ročno upravljanje preprosto odmakniti, sneti vrtljivi gumb z volanskega obroča in odstraniti prekrivalo stopalk v prostoru za noge. Tako je prilagojeni Oplov model v nekaj sekundah pripravljen za drugega voznika.

Podobno velja tudi za nov ročni upravljalnik Multima PRO izdelovalca Petri + Lehr. Zelo vitka zasnova ohrani celoten razpon vzdolžnega pomika voznikovega sedeža. Pri tem modelu voznik luči, brisalce, hupo in smernike upravlja z večfunkcijskim vrtljivim gumbom MFD Touch. Inteligentna ergonomska vgradnja v gumb za obračanje volana omogoča, da so nadzorne plošče vedno v voznikovem vidnem polju.

“Preprosta in varna – takšna bi morala biti vožnja za vsakega voznika, ne glede na to, ali je gibalno oviran ali ne. Novi tovarniško vgrajeni pripomočki znatno olajšajo vožnjo. Voznik lahko vse pomembne funkcije upravlja z eno roko. Obenem je možno vozilo v samo nekaj sekundah ‘predelati’, da je za volanom udobno tudi drugemu vozniku,” pravi Peter Küspert, direktor prodaje in poprodaje pri Oplu.

Varnejšo in prijetnejšo vožnjo zagotavljajo tudi številni Oplovi asistenčni sistemi, ki so na voljo za doplačilo. Glede na model lahko kupec med najsodobnejšimi tehnologijami izbere tudi parkirnega pomočnika, ki samodejno usmeri vozilo v primerna parkirna mesta, vzvratno kamero za boljši pregled nad območjem za vozilom in nadzor mrtvih kotov, ki voznika z osvetljenim simbolom v ustreznem vzvratnem ogledalu opozori na vozila v mrtvem kotu. Na voljo so tudi sistemi z radarjem in kamero, na primer prepoznavanje prometnih znakov, opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem v sili in pomočnik za ohranjanje voznega pasu, ki s prikazom in zvočnimi signali voznika opozori, da vozilo nenamerno zapušča vozni pas. Da prepreči nezgodo, sistem po potrebi z nežnim zasukom volana vozilo usmeri nazaj na ustrezen vozni pas. Da lahko gibalno oviran voznik še preprosteje uporablja vozilo, lahko izbere električni pomik prtljažnih vrat, za dodatno udobje pa je med opremo za doplačilo na voljo tudi ogrevanje mirujočega vozila.

Poleg pripomočkov in opreme za ‘aktivne voznike’ Opel v sodelovanju s svojimi partnerji zagotavlja tudi številne rešitve za prevoz oseb v vozičkih. Za ta namen so še posebej primerni prostorni modeli Combo, Vivaro in Movano. Ob pomoči specialistov za to področje lahko Oplovi trgovci pripravijo optimalno individualno rešitev za prevoz. Posebna ploščad in dvigalo za vozičke s samodejno zaščito na robu ploščadi, ki preprečuje zdrs vozička, sta le dva primera zagotavljanja varnosti za vse uporabnike še pred začetkom potovanja.

Podobne objave