BMW Z4 Concept

München. Podjetje BMW Group bo na dogodku Concours d’Elegance v kalifornijskem Pebble Beachu predstavilo svojo vznemirljivo novost v obliki BMW roadsterja. Vozilo BMW Z4 Concept, ki odraža dinamiko, progresiven videz in močna čustva, se ponaša s kompaktnimi sorazmerji, dinamično silhueto in privlačnimi oblikami. Oblikovna študija, ki hlasta po pozornosti, nudi vpogled v različico serijske proizvodnje, ki naj bi jo podjetje razkrilo tekom naslednjega leta.

“BMW Z4 Concept je popoln vozni stroj,” je povedal Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik in direktor oddelka oblikovanja pri BMW Group. “Razgaljenje vozil nazaj k osnovam omogoča vozniku, da doživi vse sestavine užitka v vožnji z odlično neposrednostjo. To je popolna svoboda na štirih kolesih.”

Nebrzdan užitek v vožnji.
Športno in napredno vozilo BMW Z4 Concept uteleša vizijo roadsterja sodobnega časa podjetja BMW Group:. “BMW Z4 Concept izraža nov oblikovni jezik BMW iz vseh zornih kotov in v vseh podrobnostih. Od dinamičnega sprednjega dela prek izrazitega boka do zadka s čistim rezom: nekaj linij in komaj zaznavno prepletanje površin je dovolj, da se vzbudi občutek moči in intenzivnih čustev,” je dodal van Hooydonk.

Tradicija roadsterja znamke BMW v sodobni preobleki.
Vozilo BMW Z4 Concept prevezama klasične oblikovne poteze roadsterja, kot so: dolga medosna razdalja, nizka lega, raztegnjena silhueta in kompakten zadek, jih ovije v svež, samozavesten paket in jih oplemeniti s sodobnim oblikovnim jezikom BMW. Krajši pokrov motorja in natančni previsi zagotavljajo, da sedi voznik bližje središču vozila kot v predhodnih roadsterjih BMW. S tem dobijo nove dimenzije osredotočen, športen in agilen značaj. Obris vozila sledi izraziti klinasti obliki, ki preplavi BMW Z4 Concept z dinamiko, še preden se vozilo začne premikati. Veliki kupoli, ki se raztezata iz kabine nazaj elegantno vključujeta funkcijo varnostnih lokov in zagotavljata športen zaključek nizko spuščene silhuete na zadku.

Nove smernice oblikovnega jezika in površin.
Jasno skulpturiran nos morskega psa na sprednjem delu povzroči dramatično oblikovano površino, ki se razteza vzdolž celotne dolžine boka. Nova usmeritev, ki jo ubira oblikovni jezik BMW, je tukaj vidna v le nekaj preciznih potezah, ki tvorijo čiste površine, medtem ko so volumni karoserije močno skulpturirani. Površine in oblike s tem vzbudijo ekstremno sodoben in čustven vtis. Veliki bočni reži, tako imenovana okrasna elementa Air Breather, za sprednjima kolesoma, delujeta kot vir umetelno izoblikovanih površin boka, ki se zdijo, kot da jih oblikuje zračni tok, medtem ko izstopa iz bočnih rež. Svetle in senčne površine povzročijo učinek gibanja v smeri nazaj, ki nato naredijo zavoj, da izoblikujejo mišičaste okrove koles in atletske volumne. Vse to usmeri slogovni poudarek na pogon vozila prek zadnjega kolesnega para. Dramatična interakcija linij in površin postavlja v ospredje klinasto obliko boka in ga navdaja s še večjo mero dinamike. Nizka bočna pragova z značilnim robom približata karoserijo k tlom in s tem poudarita nizko lego vozila pri pogledu s strani.

Izrazno kovinsko lakiranje zunanjosti v barvi Energetic Orange izpostavlja kontraste svetlobe in sence na površini, ki povzročijo tridimenzionalni učinek. 20-palčna lahka aluminijasta platišča z obliko dvojnih prečk in v športni dvobarvni izvedbi pa zagotovijo čudovito usklajen zaključek dovršeno oblikovanega boka.

Nizek in napreden – sprednji del.

Oblika sprednjega dela vozila BMW Z4 Concept je brez dvoma športna po naravi. Razmerje med nizko ležečo in široko ledvičko ter žarometoma, ki sta umeščena višje, namenoma sproži asociacije z BMW Z8, kar daje vozilu BMW Z4 Concept določeno mero pompoznosti. Na mestu običajnih prečk se znotraj ledvičke nahaja prefinjeno oblikovana mreža, ki z vertikalno naravnanostjo prikliče v spomin športno in funkcionalno obliko ledvičke prvih roadsterjev znamke BMW, kot je bil BMW 328 Mille Miglia. V okviru odklona od oblikovnega normativa BMW posreduje vozilo Z4 Concept vertikalno interpretacijo klasičnega štiriočesnega videza žarometov z dvema prekrivnima svetlobnima cevema na vsaki strani. Smernika gledata diagonalno proti ledvički od zgoraj in poudarjata dinamično noto sprednjega dela. Pokrov motorja školjkaste oblike s

stiliziranimi odprtinami v obliki škrg nad sprednjima kolesoma povzroči fascinanten in zelo tekoč obod sprednjega dela v celoti.

Podaljšan sprednji odbijač odraža pristen atletski videz s svojim skulpturalnim oblikovnim jezikom. Njegov trio velikih vstopnih odprtin za zrak prikimava močnemu motorju v ozadju in drži obljubo o dinamičnem voznem doživetju. Velik vložek iz karbonskih vlaken na sredinski odprtini za zrak, ki prihaja naravnost iz učbenika motornega športa, zagovarja uporabo podrobnosti, s čimer poudari dinamično navzočnost sprednjega dela.

Skupaj tvorijo oblikovni elementi svež in nepozaben obraz vozila Z4 Concept, ki se poklanja, v zelo sodobni in športni podobi, famoznim roadsterjem BMW preteklega obdobja.

Atletski in vpadljiv – zadek.

Oblika vozila BMW Z4 Concept se sklicuje na podrobnosti in kvalitete iz bogate tradicije roadsterjev BMW in jih izpopolnjuje za leta, ki sledijo. Široka in nizka silhueta zadka prevzema poteze boka vozila in jih pretvori v sodoben zadek zelo vabljive jasnosti glede površin in oblikovnih elementov. Markantna koloteka zadnjih koles dajeta vozilu široko zadnjico, ki jo poudarjata ozki enoti zadnjih luči v obliki črke L, zaradi česar ima vozilo še bolj izrazito športno držo. Nad zadnjimi lučmi se pokrov prtljažnika, ki ga krasi izrazit spojler, razteza do kolosalnih linij razširitev kolotekov in sporoča brezkompromisno agilnost. Velike odprtine na podaljšanem zadnjem odbijaču ustvarijo svoj lasten dinamični vtis, medtem ko difuzor iz karbonskih vlaken doda piko na i s športno in ekskluzivno noto ter zaznamuje zadek na svoji najnižji točki s cesto.

Zunanjost in notranjost v sozvočju.

Afiniteta med notranjostjo in zunanjostjo vozila BMW Z4 Concept je očitna v oblikah in barvni shemi. Oblikovni jezik notranjosti prevzema močan, tridimenzionalni značaj zunanjosti in prispeva svoj glas dinamičnemu zobru. Velik del notranjosti posnema barvo karoserije vozila, s čimer se ustvari jasna vizualna povezava med notranjostjo in zunanjostjo. Mejo med njima zaznamuje le elegantna okrasna letev.

Popolno osredotočenje na vozno doživetje.
Hkrati pa notranjost služi tudi temu, da okrepi osredotočenost na vozno doživetje. Voznikov sedež, obloge na vratih, instrumentna plošča in sredinska konzola, ki obkrožajo voznika, so v celoti na voljo v črni barvi, kar pomeni, da opazno izstopajo od usklajenih oranžnih barvnih odtenkov zunanjosti in preostalega dela notranjosti. Skupaj tvorijo jasno definirano območje, ki se ovija okoli voznika kot kapsula, kar vzbudi zelo športen občutek. S tem se ustvari okolje za voznika z jasnim ciljem in izrazitim vidnim poljem, kjer se volan in obdajajoče površine zdijo, kot da silijo naprej, pri tem pa poudarjajo močno osredotočenost na voznika.

Kombinirani instrument in osrednji informacijski prikazovalnik tvorita zelo kakovosten skupek zaslonov, integriranih v kokpitu voznika z brezhibnim ergonomskim učinkom. Dva zaslona sta sedaj nameščena na skoraj isti višini in v neposredni bližini, kar daje občutek ene povezane enote. Z združenimi močmi posredujeta prave informacije ob pravem času. Voznik se lahko odloči, katere elemente želi priklicati (prek tablice na dotik) iz razpoložljivih vsebin na informacijskem prikazovalniku, kot so vodenje do cilja, predvajalni seznami ali druge informacijsko-razvedrilne funkcije. Nad kombiniranim instrumentom pa projicirani zaslon (Head-Up projektor) kaže pomembne informacije za vožnjo znotraj voznikovega vodnega polja.

Izrazite poteze.
Športna instrumentna plošča vznika iz voznikove strani z neverjetno lahkostjo. Pametna razporeditev površin in robov razdeli mogočne volumne in vzbudi vtis močno izklesanih mišic. Jasno ovijajoča se oblika od vrat do instrumentne plošče pa krepi športen občutek kot v zapredku na obeh sedežih.

Omejitev na najnujnejše.

V skladu z osredotočenjem na najpomembnejše stvari so vsi upravljalni elementi

razporejeni v “funkcijske otoke”. Na ta način voznika prav nič ne odvrne od edinstvenega voznega doživetja. Minimalističen značaj pa imajo tudi okrasni elementi v kabini. Namreč, namesto običajnih materialov so skrbno obdelani polirani in kromirani poudarki ter elegantni, šesterokotni motivi z laserskim rezom na sedežih tisti, ki naredijo največ, da ustvarijo ekskluziven ambient v notranjosti. Vstopne letve iz karbonskih vlaken in vtisnjeni asimetrični logotipi na sedežih ter instrumentni plošči pa dajo končni pečat športnemu profilu.

Podobne objave