Novi BMW M5

Novi BMW M5 (kombinirana poraba goriva: 10,5 l/100 km*; kombinirane emisije CO2: 241 g/km*) popelje oddelek BMW M GmbH na nov teritorij s pomočjo sistema štirikolesnega pogona M xDrive, ki je prvič na voljo v limuzini visoke zmogljivosti. Sprememba taktike omogoča, da vozilo M5 odkrije nove dinamične dimenzije in ponudi še večjo uporabnost v vsakodnevnem življenju v vseh voznih razmerah. Novo vozilo je zavezano razvoju tradicije koncepta v obliki luksuzne poslovne limuzine s štirimi vrati in z naklonjenostjo do dirkališča, ki je bil javnosti prvič na ogled leta 1984 s prvo generacijo BMW M5.

M xDrive, ki je nov razvojni dosežek oddelka BMW M GmbH, je najbolj vznemirljiv sistem štirikolesnega pogona, ki vstopa v segment vozil visoke zmogljivosti. Deluje s pomočjo osrednjega razdelilnega gonila z lamelno sklopko in porazdeljuje moč popolnoma spremenljivo med sprednjo in zadnjo premo, odvisno od potreb. Naslednja sestavina v okviru zagotavljanja vrhunske trakcije v vseh razmerah na cesti in vremenskih pogojih je aktivni M diferencial na zadnji premi, ki ravno tako deluje popolnoma spremenljivo in ima učinek zapore med 0 in 100 %.

Značaj M xDrive se lahko prilagodi po želji. Voznik lahko izbira med različnimi konfiguracijami, ki temeljijo na kombinacijah z načini DSC (DSC on, MDM, DSC off) in M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). V osnovni nastavitvi z aktiviranim DSC (dinamični nadzor stabilnosti) in štirikolesnim pogonom, sistem omogoča rahlo zdrsovanje zadnjih koles pri dodajanju plina iz ovinka – in s tem odigra svojo vlogo pri dajanju športne agilnosti novemu vozilu BMW M5. V M Dynamic Mode (MDM, 4WD Sport) omogoča M xDrive enostavno nadzorovane zdrse. Trije načini M xDrive z izklopljenim DSC so zasnovani zato, da potešijo apetite ambicioznih voznikov, predvsem pa so namenjeni uporabi na dirkalni stezi. Tukaj lahko voznik izbira med tremi konfiguracijami, vključno z možnostjo, kjer se prenos moči izvaja izključno prek zadnjega kolesnega para (2WD). Ta način omogoča vozniku, da izbere kot zdrsa, s tem pa pravim poznavalcem ponudi vozno dinamiko v svoji najbolj čisti obliki.

4,4-litrski motor V8 z dvojnim turbinskim polnjenjem in tehnologijo M TwinPower Turbo oskrbuje novo vozilo BMW M5 z ogromnimi zalogami moči. Inženirji oddelka BMW M so na pogonski enoti odhajajočega modela izvedli znatne spremembe. Na primer, novo razvita turbopolnilnika, ultra učinkovito posredno hlajenje polnilnega zraka in višji tlak vbrizgavanja goriva pripomorejo z dvigu moči in navora. Motor razvije 441 kW/600 KM pri 5.600 – 6.700 vrt/min, medtem ko je gromozanskih 750 Nm navora vozniku na razpolago že od 1.800 vrt/min in se ohrani vse do 5.600 vrt/min. Oljna črpalka s popolnoma spremenljivim delovanjem na osnovi karakterističnega diagrama je aktivna ko in kadar jo novo vozilo BMW M5 potrebuje, tudi na dirkališču. Izvrstne zmogljivostne številke vozila govorijo same zase: od 0 do 100 km/h v le 3,4 sekunde, od 0 do 200 km/h pa v 11,1 sekunde. Največja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h, vendar se lahko ob izbiri opcije M Driver’s paketa užitek v vožnji nadaljuje vse do 305 km/h.

Novo vozilo BMW M5 usmerja vso to moč prek posebej uglašenega 8-stopenjskega menjalnika M Steptronic s funkcijo Drivelogic. V načinu D nudi vse udobje in priročnost povsem avtomatskega menjavanja prestav, lahko pa preklopi tudi na sekvenčno ročno prestavljanje. Voznik lahko to počne bodisi z uporabo kompaktne prestavne ročice na sredinski konzoli ali prek prestavnih vzvodov na volanu. Funkcija Drivelogic omogoča vozniku, da prilagodi karakteristike menjalnika svojim osebnim željam. Pri uporabi na dirkališču omogoča 8-stopenjski menjalnik M Steptronic bliskovite prestavne čase, kar dodatno podpira zares izjemno agilnost in dinamično noto novega vozila BMW M5.

Tudi podvozje novega vozila BMW M5 je oblikovano, da zagotovi največjo možno trakcijo pri vsakodnevni uporabi in vrhunsko dinamično zmogljivost na dirkališču. Podobno kot motor, menjalnik in sistem M xDrive, je bilo uglašeno s strani strokovnjakov in testnih dirkačev na raznih dogodkih, vključno z najzahtevnejšo preizkuševalno stezo na svetu, kot je slovita severna pentlja Nürburgringa. Dovršeni elementi za utrjevanje v sprednjih in zadnjih strukturah zagotavljajo, da je struktura karoserije ekstremno toga, zaradi česar posreduje vozilo takojšnjo povratno informacijo, zlasti med visokimi obremenitvami na dirkališču, ko ga voznik priganja do skrajnosti.

Pri nastavitvi sistema spremenljivega nadzora blažilnikov (VDC), ki ima M-specifično uglasitev, in krmiljenja M Servotronic lahko voznik prav tako izbira med načini Comfort, Sport in Sport Plus, medtem ko se lahko karakteristike motorja konfigurirajo po želji voznika prek načinov Efficient, Sport in Sport Plus. Gumba M1 in M2 na M usnjenem volanu se lahko uporabljata za shranjevanje dveh nastavitev, ki združujeta voznikove želje za motor, menjalnik, podvozje, načine M xDrive, način DSC in nastavitve projiciranega zaslona. Voznik lahko nato prikliče svojo želeno nastavitev s pritiskom ustreznega gumba.

Novo vozilo BMW M5 obsega spremembe na karoseriji v primerjavi z običajnim BMW serije 5, da zadovolji svojo zelo ambiciozno dinamiko. Inženirji oddelka BMW M so preoblikovali širši bočni steni spredaj in sprednji odbijač, ki vključuje večje vstopne odprtine za zrak – za hladilne sisteme in zavore. Nov je tudi zadnji difuzor. Kvartet izpušnih cevi izpušnega sistema je vizualni pokazatelj moči, ki jo proizvaja vozilo BMW M5, medtem ko drži roko nad primernim zvočnim zapisom, ki se predvaja s pomočjo sistema krmiljenja lopute. Voznik lahko z gumbom prilagodi zvok motorja po želji.

Pokrov motorja, ki ima M-specifično obliko, je izdelan iz aluminija in se ponaša z zelo privlačnimi skulpturnimi linijami. Te se razširijo v ekstremno lahko streho iz plastike, ojačene z ogljikovimi vlakni (CFRP), ki je del standardne opreme za novega M5. Privarčevana masa s strani strehe iz kompozitov CFRP in drugih komponent, kot je izpušni sistem lahke konstrukcije, pomagajo zagotoviti, da je novo vozilo BMW M5 s štirikolesnim pogonom M xDrive lažje od svojega predhodnika.

Novo vozilo BMW M5 je standardno opremljeno z M zavorami s sestavljeno konstrukcijo, ki so lažje od konvencionalnih izdelkov iz sive litine in s tem prav tako prispevajo k znižanju skupne mase vozila. Z modro lakiranimi pritrjenimi zavornimi sedli s šestimi bati spredaj, enobatnimi plavajočimi zavornimi sedli zadaj in perforiranimi zavornimi koluti s prisilnim hlajenjem imajo M zavore s sestavljeno konstrukcijo na voljo zmogljivost kot se spodobi za dinamično moč vozila. Dodatno razpoložljive M Carbon keramične zavore, ki se lahko prepoznajo po zavornih sedlih zlate barve in ki privarčujejo dodatnih 23 kilogramov skupne mase vozila M5, lahko prenašajo še večje obremenitve.

Novo vozilo BMW M5 je standardno opremljeno s poliranimi 19-palčnimi platišči (velikost spredaj 9,5 x 19 in zadaj 10,5 x 19) v barvi Orbit Grey in M-specifičnimi pnevmatikami (velikost spredaj 275/40 R 19 in zadaj 285/40 R 19). 20-palčna platišča so na voljo v ponudbi dodatne opreme (velikost spredaj 9,5 x 20 s pnevmatikami 275/35 R 20 in zadaj 10,5 x 20 s pnevmatikami 285/35 R 20). Standardna specifikacija za novo vozilo BMW M5 prav tako obsega oblazinjenje v usnju Merino in M sedeža za voznika in sovoznika z električno nastavitvijo. Seznam možnosti vključuje tudi novo razvita M multifunkcijska sedeža, ki izstopata s svojo školjkasto konstrukcijo in še boljšo bočno oporo.

Trgovci z vozili BMW M bodo naročila za novo vozilo BMW M5 sprejemali od meseca septembra 2017, medtem ko bo zanj treba odšteti vsaj 117.900 evrov. Dobava je predvidena za pomlad leta 2018. Vzporedno s prihodom na trg standardnega M5 je predviden tudi začetek prodaje posebne izdaje vozila, to je BMW M5 First Edition. Različica posebne izdaje, katere proizvodnja je omejena na 400 primerkov po vsem svetu, ima kovinsko lakiranje BMW Individual Frozen Dark Red, zanjo pa bo treba odšteti dodatnih 19.500 evrov

* Vrednosti v skladu s preskusnim ciklom EU se lahko spreminjajo glede na velikost izbranih pnevmatik. Vse vrednosti o zmogljivosti, porabi goriva in emisijah so začasne.

Vse dodatne informacije o uradni porabi goriva, specifični vrednosti emisij CO2 in porabi električne energije novih osebnih vozil lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije. Priročnik CO2 (smernice CO2) (PDF ‒ 2,7 MB).

Podobne objave