Svetovna premiera novega modela T-Roc

Pripravljeni na akcijo! – Svetovna premiera novega modela T-Roc

Wolfsburg (Nemčija)/Como (Italija) – Volkswagen v okviru največje modelske ofenzive v svoji zgodovini razširja ponudbo in predstavlja crossover kompaktnega razreda: model T-Roc. Volkswagnov novi križanec prinaša svež zagon v razred kompaktnih športnih terencev. Novi T-Roc se namreč ponaša s popolno prilagodljivostjo glede na individualne želje in potrebe, inovativno digitaliziranostjo, odlično povezanostjo, najsodob­nej­šimi asistenčnimi sistemi, dinamičnimi motorji ter predvsem z modernim in ekspresivnim dizajnom. Avtomobil, ki se počuti doma tako v urbanem svetu kot tudi na zahtevnem terenu.

Dr. Herbert Diess, predsednik uprave znamke Volkswagen, je na svetovni premieri v Italiji povedal: »T-Roc postavlja nova merila v rastočem segmentu športnih terencev. S svojo funkcionalnostjo, vozno dinamiko in tehnologijo uteleša vse dobre lastnosti Volkswagna. T-Roc je mejnik v naši ofenzivi športnih terencev.«

Športni terenci so v porastu – še posebej v segmentu kompaktnih vozil. Po oceni strokovnjakov se bo ta segment v naslednjih desetih letih malodane podvojil. Zato Volkswagen med kompaktne športne terence, in sicer pod kategorijo Tiguana, uvaja še en privlačen model: T-Roc. S svojimi merami T‑Roc postavlja merila in je enako zanimiv za stranke vseh starosti, od sam­skih pa do parov, katerih otroci so se že odselili. Njegov športno‑moderni dizajn odraža Volkswagnov novi emocionalni oblikovalski slog, s čimer izstopa v paleti modelov.

Kompaktne, športne zunanje dimenzije, visoka funkcionalnost znotraj – takšen je novi T-Roc. Vsestransko vozilo s sprednjim ali štirikolesnim pogonom v sebi združuje suverenost športnega terenca in agilnost športnega kompaktnega modela. Pri tem v segment dejansko vnaša več akcije – odvisno od opreme in predvsem od barvne kombinacije. T-Roc je namreč prvi Volkswagnov športni terenec, ki ga bo mogoče naročiti v dvobarvnem lakiranju z vizualno ločenim strešnim delom (vključno z A‑stebričkoma in ohišjema zunanjih ogledal).

Za slog novega petsedežnika je odločilnih več oblikovalskih elementov: na sprednjem delu je široka mreža hladilnika z vgrajenimi dvojnimi žarometi in značilno svetlobno grafiko, zaradi katerih je T-Roc jasno prepoznaven tudi ponoči. Medtem pa linije podolgovate silhuete zaznamuje posebej markanten kromirani element, ki sega od A-stebričkov, preko celotne stranske strešne linije in vse do C-stebričkov ter oblikovno spominja na coupé. Terenski videz poudarjajo temni okrasni elementi okoli celotnega vozila, ki ščitijo karoserijo, tako kolesna ohišja, stranske pragove kot tudi sprednji del in zadek.

Notranjost je prilagojena zunanjemu dizajnu in se ponaša z robustnim videzom športnega terenca kot tudi z moderno obdelano površino. Aktivni informacijski zaslon v kombinaciji z izbranim multimedijskim sistemom ustvarja novo, digitalno in interaktivno armaturno ploščo. Prek pametnega telefona in portala Volkswagen Car Net lahko uporabljate širok nabor spletnih storitev in aplikacij ter jih povežete s telefonom oz. mediateko. Poleg tega Volkswagen tudi v novem T-Rocu ponuja paket storitev Security & Service (med drugim Klic v sili, Avtomatsko javljanje nezgod in Klic ob okvari).

Novi T-Roc je v segmentu športnih terencev uvrščen pod Tiguanom ter tako kot Tiguan in Atlas/Teramont temelji na modularnem prečnem sistemu (MQB). Če je vseh pet mest zasedenih in je vozilo naloženo do zgornjega roba naslonjal zadnjih sedežev, prostornina prtljažnika znaša 445 litrov. Naslonjalo zadnjih sedežev lahko podrete v razmerju 60 : 40, tako da tovorna prostornina znaša vse do 1290 litrov. Dejstvo je, da le malo katero športno terensko vozilo tega razreda ponuja podobno prostorno notranjost.

Že osnovna različica T-Roca ima napredne sisteme, kot so sistem za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in prepoznavanjem pešcev, funkcijo večnaletnega zaviranja in asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist. Del serijske opreme so tudi klimatska naprava, multimedijski sistem Composition Colour, zadnje LED-luči, optični ščitnik za podvozje (črne barve) in dnevne LED-luči v odbijaču.

Volkswagen bo novega križanca ponudil na osnovi paketa opreme T-Roc. Poleg tega sta na voljo še dve enakovredni, višji liniji opreme – T-Roc Sport in T-Roc Style, s katerima je mogoče model T-Roc čim bolje prilagoditi individualnim potrebam. Medtem ko notranjost linije T-Roc Style zazna­mujejo ekskluzivni poudarki, kot so okrasni okvirji, ki so na voljo v štirih različnih barvnih odtenkih, pri liniji T-Roc Sport izstopajo športne lastnosti, na primer serijski športno-komfortni sedeži.

T-Roc je nekaj posebnega znotraj segmenta tudi zaradi svojih asistenčnih sistemov. Za vse modele T-Roc so serijski funkcija večnaletnega zaviranja, aktivna asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist in sistem za nadzor pro­meta Front Assist s prepoznavanjem pešcev in mestno funkcijo zaviranja v sili. Športno-terensko vozilo je možno konfigurirati še z desetimi drugimi asistenčnimi sistemi. Sem med drugim spadajo sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC, kamera za vzvratno vožnjo Rear View, asistenca za menjavo voznega pasu z asistenco za odparkiranje Rear Traffic Alert, asistenca za menjavo voznega pasu s senzorjem za mrtvi kot, asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist, parkirni sistem s krmilno avtomatiko Park Assist, vključno z zavorno asistenco za manevriranje, asistenca za zastoje in sistem Emergency Assist. Poleg tega se T-Roc s široko paleto komfortnih sistemov, ki ji v tem razredu skorajda ni para, lahko prilagodi individualnim potrebam. Poleg dinamičnega uravnavanja podvozja DCC in progresivnega krmiljenja sem med drugim sodita tudi električno upravljanje pokrova prtljažnika ter sistem za zaklepanje in zagon brez ključa Keyless Access.

Tako kot večji Tiguan bo tudi novi T-Roc na trg prišel z učinkovitimi turbomotorji. Nekateri bodo na voljo s sprednjim pogonom in ročnim menjalnikom, nekateri pa s sprednjim ali štirikolesnim pogonom 4Motion (serijsko z uravnavanjem vozne dinamike 4Motion Active Control) in s 7-stopenskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG). T-Roc se bo na nemškem trgu uvrščal v cenovni razred od 20.000 evrov. Na evropski trg bo prišel že novembra letos.

T-Roc – Vozilo še ni v prodaji, zato zanj ne velja Direktiva 1999/94 EG.

Podobne objave