Opel Insignia Sports Tourer: za sproščeno vleko prikolice

  • Obilo moči: nova Oplova admiralska ladja lahko vleče do 2200 kilogramov
  • Varna vožnja: program za stabilizacijo prikolice, štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora, pomoč pri speljevanju na strmini
  • Odlična vidljivost: 360-stopinjska kamera, vzvratna kamera, veliki zunanji ogledali

Rüsselsheim. Novo Opel Insignio Sports Tourer odlikujejo športno-elegantno oblikovanje, obilica pionirskih tehnologij in izjemno prostorna notranjost, obenem pa je idealen avto za vleko prikolice. Prostornina prtljažnika pri novem Sports Tourerju meri 1665 litrov in če je treba prepeljati še kaj več, je prikolica odlična izbira. Da bi bila vleka kar se da preprosta, je nova Insignia Sports Tourer na voljo z možnostmi, kot so preklopna vlečna kljuka, program za stabilnost prikolice in napredni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora, pa tudi s pomočjo pri speljevanju na strmini, 360-stopinjsko ali vzvratno kamero in osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom z nadvse uglajenim prestavljanjem.

Prva prioriteta: varna vleka prikolice

Osnova za sproščeno vleko prikolice je preklopna vlečna kljuka z integrirano vtičnico, ki je na voljo tako za Insignio Grand Sport kot tudi za Insignio Sports Tourer. Ko je prikolica pripeta na vlečno kljuko iz programa opreme za doplačilo, za znatno povečanje varnosti poskrbi program za stabilizacijo prikolice. Ta pomaga preprečiti nevarno nihanje in zanašanje prikolice. Sistem ESP v vozilu spremlja premikanje prikolice in neprekinjen tok podatkov primerja z vnaprej določenimi omejitvami. V primeru zanašanja vozila in prikolice in presežene mejne stopnje, sistem v nekaj milisekundah upočasni vozilo in selektivno zavira posamezna kolesa, dokler ne vzpostavi stabilnosti. Med večjim nihanjem prikolice se intenzivnost stabiliziranja poveča, da je dosežena optimalna stabilnost vozila in prikolice.

K umirjeni vožnji in izboljšanemu vodenju prispeva tudi dolga medosna razdalja nove Insignie Sports Tourer (z 2829 milimetri je kar 92 mm daljša od predhodnice), inteligentni štirikolesni pogon Twinster z nadzorom vektorjev navora pa zagotavlja optimalen oprijem v vseh letnih časih in na vseh cestiščih. Namesto običajnega diferenciala sta v tem tehnološko naprednem sistemu na zadnji osi dve sklopki, ki lahko glede na razmere pri vožnji v delčku sekunde pospešita posamezno zadnje kolo. Temelje optimalnih voznih lastnosti zagotavlja mehatronsko podvozje FlexRide, ki v delčku sekunde prilagaja blažilnike in krmiljenje; FlexRide spremeni tudi nastavitev stopalke za plin (in prestavne točke avtomatskega menjalnika). Voznik lahko izbira med načini Standard, Tour in Sport.

Za vleko težjih prikolic – nova Insignia Sports Tourer lahko vleče do 2200 kilogramov (prikolica z zavorami na vzponih z naklonom do 12 odstotkov) – je potrebna kombinacija zmogljivega motorja in menjalnika. Ta pogoj zagotovo izpolnjuje 2,0-litrski turbo s 191 kW (260 KM) in navorom 400 Nm (poraba goriva pri NEDC: 11,5 l/100 km pri mestni vožnji, 7,1 l/100 km pri zunajmestni vožnji, 8,7 l/100 km kombinirano; emisije CO2 199 g/km). S povsem novim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom (in seveda brez prikolice) štirivaljni motor pospeši Insignio Sports Tourer iz mirovanja do 100 km/h v 7,5 sekunde in vse do največje hitrosti 245 km/h.

Na obali: vsestranska vidljivost z novimi Oplovimi kamerami

Ko je treba na obali spustiti čoln v vodo, vzvratno vožnjo olajšata veliki zunanji ogledali nove Insignie Sports Tourer. Za še boljšo vidljivost sta za doplačilo na voljo vzvratna kamera ali sistem s 360-stopinjsko kamero. Takoj ko voznik izbere vzvratno prestavo, se na zaslonu na dotik sistema IntelliLink v sredinski konzoli pokaže območje v zornem kotu vzvratne kamera. 360-stopinjska kamera posreduje pogled iz ptičje perspektive, ki ga zajemajo štiri individualne kamere. Ko je prikolica raztovorjena in voznik premakne stopalo z zavore na plin, standardno vgrajena pomoč pri speljevanju na strmini prepreči, da bi se Insignia Sports Tourer pomaknila nazaj.

Po uspešni splovitvi čolna ali parkiranju bivalne prikolice lahko Insignia Sports Tourer nadaljuje z vožnjo: ker voznik vlečne kljuke ne potrebuje več, jo lahko s pomikom skrije za zadnji odbijač, da ne kazi športno-elegantnega videza Insignie Sports Tourer.

Podobne objave