Neprekosljivo doživetje čiste glasbe: 3D-zvok v novem Audiju A8

  • 3D-zvok prvič na voljo tudi v zadnjem delu luksuzne limuzine četrte generacije

  • 23 zvočnikov, od tega štirje za prostorsko dimenzijo višine

  • Tesno sodelovanje z izdelovalcem Bang & Olufsen in inštitutom Fraunhofer

detail

detail

Ingolstadt (Nemčija), 24. avgust 2017 – V novem Audiju A8 poslušanje glasbe postane čutno doživetje. Avdiosistem Bang & Olufsen Advanced Sound System zdaj prinaša čisti 3D-zvok z edinstvenim prostorskim učinkom tudi na zadnje sedeže. Znamka Audi s tem ponuja prvovrstno kakovost zvoka v najvišjem segmentu.

Razkošje, ki ga lahko slišite. Nova generacija Audija A8 to več kot uspešno dokazuje – z avdiosistemom Bang & Olufsen Advanced Sound System s 3D-zvokom. Sistem krmili 23 zvočnikov, katerih izjemno lahki neodimski magneti so zaslužni za zračno, visokoločljivostno zvočno sliko skorajda brez popačenja. Rezultat je navdušujoč, zlasti pri vrhunskih posnetkih klasične glasbe: notranjost vozila postane mogočen oder, s katerega se glasba razlega točno tako, kot je bila posneta v koncertni dvorani. Zvok je pristen in emocionalen. To je za Audijeve strokovnjake za reprodukcijo zvoka najvišja prioriteta in odraža filozofijo, ki jo znamka goji na področju kakovosti zvoka.

Podrobnosti o avdiosistemu

Znamka Audi je sistem s 3D-zvokom že leta 2015 začela vgrajevati v Audi Q7. Sistem je, ustrezno izpopolnjen, v novem Audiju A8 zdaj na voljo tudi v zadnjem delu vozila. Dva full-range zvočnika v A-stebričkih in dva v stropni oblogi nad zadnjimi sedeži skupaj ustvarjajo prostorsko dimenzijo višine in s tem učinek prostorskega zvoka stopnjujejo do popolnega doživetja prostorskega zvoka. 1920-vatni ojačevalnik izdelovalca Bang & Olufsen zaradi tehnologije Ice-Power deluje izjemno učinkovito in 3D-zvok ustvarja z digitalnim signalnim procesorjem. Proizvaja le malo odpadne toplote in s tem veliko izhodno moč – vse to pa lahko slišimo v detajlirani zvočni sliki. Ojačuje predvsem signal globokotonskih zvočnikov, ki predvajajo še posebno energičen zvok, kot je na primer globoko zvenenje orgel.

Ob vklopu infotainment sistema se oba visokotonska zvočnika električno dvigneta iz armaturne plošče. S pomočjo tehnologije akustične leče (ALT) izdelovalca Bang & Olufsen zvočnika poskrbita, da se zvok navpično porazdeli v obliki pahljače pod kotom 180 stopinj. Posamezni kanali ojačevalnika oskrbujejo posamezne zvočnike. Za proizvajanje 3D-zvoka novi avdiosistem uporablja algoritem, ki ga je Audi razvil skupaj z inštitutom Fraunhofer v Erlangnu. Algoritem na podlagi stereoposnetkov ali posnetkov 5.1 izračuna informacije za tretjo dimenzijo in jih pripravi za štiri 3D-zvočnike. To poteka dinamično: algoritem se individualno prilagaja posnetku in tako ne pači zvoka.

Raznovrstno nastavljiva zvočna kulisa

Prek sistema MMI in lastne upravljalne enote za potnike na zadnjih sedežih, ki je primerljiva s pametnim telefonom, lahko nastavitev zvoka poljubno optimiziramo, in sicer posebej za sprednje, zadnje ali vse sedeže. Pri nastavitvi zvoka posebej za zadnje sedeže bodo potniki na zadnji sedežni klopi uživali v vrhunskih 3D- in prostorskih zvokih. Potniki lahko poleg visokih in nizkih tonov ter basov ločeno od vseh drugih zvočnikov nastavljajo tudi glasnost globokotonskega zvočnika . Poleg tega je na voljo posebna funkcija za predvajanje filmov – tako imenovani Movie-Set. Posnetek 5.1 tu zveni, kot bi sedeli v kinu pred filmskim platnom. Sistem pri tem lokalizira vsak glas posebej in nastavi ustrezno ravnovesje zvoka. Če se na primer filmski junak prikaže na desni strani zaslona, tudi njegov glas zazveni z desne.

Izzivi v razvoju

Avdiosisteme za novi Audi A8 so začeli snovati že v zgodnjih fazah njegovega razvoja. “Vključitev zvočnikov na prava mesta v avtomobilu je zaslužna za 80 odstotkov kakovosti zvoka,” pravi inženir za zvok in akustiko v Audiju A8 Wolfram Jähn. “Zvočniki morajo biti vpeti čim bolj togo, zato smo globokotonski zvočnik pritrdili v zadnjo steno iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni. S tem smo zvočnike ločili od karoserije in povsem onemogočili prenašanje tresljajev.” Še en pomemben dejavnik so mreže zvočnikov. Pri teh so Audijevi oblikovalci in inženirji zvoka tesno sodelovali z razvojnimi inženirji družbe Bang & Olufsen. Mreže morajo biti akustično kar se da propustne, hkrati pa morajo izpolnjevati svojo zaščitno funkcijo. Doseči moramo optimalno razmerje med odprto in zaprto površino. V Audiju A8 zvočnike v sprednjih in zadnjih vratih krasijo natančno naluknjani pokrovi iz dvojno eloksiranega aluminija. Globokotonske zvočnike osvetljujejo LED-svetlobni pasovi. Osnova za prvovrstne avdiosisteme je kakovost vsake posamezne komponente.

Predana ekipa

Vrhunski zvok je ena Audijevih ključnih kompetenc. Sodelovanje z družbo Bang & Olufsen seže že v čas okrog leta 2000. Od leta 2005 je bil za Audi A8 kot dodatna oprema na voljo avdiosistem Advanced Sound System tega danskega specialista. Audi je bil tako prvi ponudnik vrhunskega avdiosistema v tovarniško dobavljenih vozilih. Za novi Audi A8 Bang & Olufsen ne zagotavlja le sistema Advanced Sound System, temveč tudi Premium Sound System. Ob odpiranju vrat potnike vselej pozdravi energična, posebej za Audi A8 zložena glasbena melodija. Hkrati luksuzno limuzino na edinstven način osvetli prav posebna ambientna osvetlitev.

“Za vsak projekt izberemo najboljšega partnerja,” pravi vodja razvoja zvoka v družib Audi AG Mario Fresner. Pri tem ima odločilno vlogo tudi inštitut Fraunhofer. Mario Fresner pojasnjuje: “Bang & Olufsen pri sebi v proizvodnji poskrbi za osnovno zasnovo sistema. Mi v Ingolstadtu intenzivno razvijamo sisteme in komponente v lastni režiji. V Erlangnu nato zagotovijo 3D-prilagoditev. Vsi sodelujoči imamo enako visoke ambicije: svojim kupcem zagotoviti najboljši možni avdiosistem – sistem, ki je tehnično popoln in ki hkrati izraža vse emocije, ki se skrivajo v glasbi.”

Podobne objave