Novi Toyota Land Cruiser Kakovost, vzdržljivost in zanesljivost že od leta 1951

Terenec Land Cruiser že dobrih 65 let ostaja edinstven v svojem razredu in združuje izjemno kakovost, vzdržljivost in zanesljivost z neprekosljivo zmogljivostjo terenske vožnje in še večjo mero luksuza, udobja potnikov in prestiža.

Land Cruiser, ki je na voljo v več kot 190 državah po vsem svetu, kar je največ med obstoječimi Toyotinimi modeli, si je s svojimi terenskimi zmogljivostmi upravičeno zagotovil sloves najbolj vzdržljivega in zanesljivega modela s štirikolesnim pogonom in zabeležil najboljši prodajni rezultat v svojem razredu v več kot 10 evropskih državah.

Novi Land Cruiser utrjuje svoj sloves z novo, sodobnejšo in robustnejšo zunanjo podobo, bolj prefinjeno, udobno in visokokakovostno notranjo obliko, izboljšano dinamiko in uporabnikom prijaznim upravljanjem tako pri cestni kot terenski vožnji.

Nova oblika armaturne plošče z ergonomsko izpopolnjenimi in funkcionalno združenimi stikali vključuje 8-palčni večpredstavnostni sistem Toyota Touch® 2 z modulom Go, merilnike Optitron in stikala na volanskem obroču za krmiljenje 4,2-palčnega večinformacijskega zaslona.

Land Cruiser vas pripelje na vsak cilj in nazaj

Za več udobja v vozilu so tu prezračevanje sprednjih sedežev, ogrevanje zadnjih sedežev in samodejna klimatska naprava, električno ogrevano vetrobransko steklo in ogrevane šobe sistema za pranje vetrobranskega stekla, pomični zunanji ogledali in nova oblika pametnega ključa. Za zahodnoevropski trg je novi Land Cruiser opremljen z 2,8-litrskim turbodizelskim motorjem D-4D s 130 kW/177 KM. Na vzhodnoevropskih tržiščih je model na voljo tudi z bencinskima motorjema 2,7 VVT-i s 120 kW/161 KM in 4,0 VVT-i, ki razvije 183 kW/249 KM. Terensko vožnjo z modelom Land Cruiser brez primere omogoča njegova zelo vzdržljiva, odporna in edinstvena konstrukcija karoserije na okvirju.

Ta zasnova omogoča enostavno vzdrževanje in servisiranje, njena kombinacija zelo visoke trdnosti in dokazane vzdržljivosti pa ne ponuja samo visoko stopnjo zaščite pred poškodbami, ampak tudi bistveno zmanjša obračanje karoserije, kar omogoča vozniku optimizirati položaj in nadzor vozila. Poleg tega konstrukcija karoserije na okvirju učinkovito izolira kabino pred vplivi neravne vozne površine, s tem pa je vožnja tudi v najzahtevnejših terenskih razmerah za potnike udobnejša.

Sistemi za pomoč pri vožnji na vseh podlagah pomagajo tudi neveščim voznikom doseči največjo terensko zmogljivost modela Land Cruiser, enega izmed najbolj tehnično naprednih, varnih, prijetnih in obvladljivih vozil s štirikolesnim pogonom na svetu. Noben športni terenec ne ponuja tako edinstvene kombinacije terenske zmogljivosti in cestne dinamike, s katero se ponaša novi Land Cruiser. Zaradi močnega nastopa na cesti in vrhunske tehnologije v vozilu velja Land Cruiser za vrhunski štirikolesnik s popolno kombinacijo vozne zmogljivosti, udobja in prefinjenosti na vseh podlagah.

Bolj dinamičen, sodoben in robusten slog

Zunanja oblika generacij modela Land Cruiser je vedno združevala stilno estetiko vozila, ki je domače v vseh okoljih, z robustno podobo vzdržljivosti in moči, ki ju gre pričakovati od pravega stroja s štirikolesnim pogonom.

Novi Land Cruiser nadgradi to preverjeno in zaupanja vredno formulo z novo obliko, ki je vizualno agilnejša in bolj dinamična, obenem pa ohranja tri glavne prednosti, ki so bistvene za vseterenske lastnosti vozila:
Popolna praktičnost – žarometi in odprtine za hlajenje so postavljeni za največjo stopnjo zaščite in globino ugreza;
Popolna vzdržljivost – odlična zaščita pogonskega sklopa in vseh funkcionalnih delov;
Popolna zanesljivost – oster obračalni kot in velika razdalja od tal za najzahtevnejše terenske vožnje.

Skupna dolžina novega modela Land Cruiser je večja za 60 mm in znaša 4840 mm (4565 mm pri trivratnem modelu). Terenec se ponaša z izjemno okretnostjo z najmanjšim obračalnim krogom samo 5,8 metra (5,2 metra pri trivratnem modelu).

land cruiser

Sprednji del modela Land Cruiser se z novim pokrovom motorja, mrežo hladilnika, žarometi, sprednjim odbijačem in blatnikoma slogovno obrača na nekatere strukturne elemente iz svoje edinstvene oblikovne dediščine. Izvedba pokrova motorja povečuje sredinsko preglednost nad cestiščem. Motorski prostor objemata stranici odbijača in ga tako ščitita. Z integriranima meglenkama je spodnji del vogalov odbijača obrnjen navzgor, sredinski del pa je oblikovan kot ščitnik podvozja za povečanje okretnosti na terenu. Zgornji deli blatnika so dvignjeni in pomagajo voznikom določiti skrajne robe vozila.

Mreža hladilnika in žarometi, povezani v močno, enotno nazorno obliko, so nameščeni visoko zaradi boljše funkcionalnosti terenske vožnje. Odprtine mreže so kar največje za optimalno hlajenje motorja, medtem ko so žarometi z dolgim snopom pomaknjeni v notranjost za zaščito pred ovirami pri terenski vožnji.

Skladno z dediščino modelne serije Land Cruiser je mreža oblikovana s širokimi vertikalnimi letvami z odprtinami za hlajene v obliki rež v kromiranem videzu. Sklope žarometov z integriranimi dolgimi in kratkimi lučmi, smernikom in dnevnimi lučmi v edinstvenem okvirju je mogoče opremiti s halogenskimi žarometi ali kombinacijo halogenskih in LED žarometov – sledni so opremljeni z LED dnevnimi lučmi.

Širok in močan videz modela Land Cruiser poudarja ostro izveden spodnji del, ki zmanjšuje učinek sprednjega previsa vstopnega kota vozila. Najmanjša oddaljenost od tal 215 mm (205 mm za trivratne modele), 31-stopinjski pristopni, 25-stopinjski izstopni in 22-stopinjski prehodni kot zagotavljajo terenske lastnosti modela.

V profilu je zgornji del sprednjega odbijača dvignjen, pokrov motorja, linija blatnika in sprednji in zadnji odbijač so zdaj poravnani na enako horizontalno os in dajejo novemu modelu Land Cruiser bolj športno in dinamično postavo. Profil vozila poudarjajo tudi 17-palčna platišča iz lahke kovine s šestimi kraki z novimi pnevmatikami z nizkim količnikom kotalnega upora (RRC), 18-palčna platišča v visokem sijaju ali nova 19-palčna platišča iz lahke kovine z 12 kraki in s strojno obdelano površino.

Novi elementi na zadnjem delu so prenovljen sklop zadnjih luči z zavorno lučjo LED, manjša zadnja okrasna plošča, ki je vgrajena v okvir registrske tablice, in prenovljen odbijač z dvignjenim nosilcem nad štrlečimi vogali. Novi Land Cruiser je na voljo v desetih barvah karoserije, vključno z dvema novima barvama – Midnight Emerald Blue in kovinskim Avant Garde Bronze.

Notranjost višje kakovosti

Notranjost novega modela Land Cruiser je opremljena s prenovljeno izvedbo armaturne plošče z novimi oblikami voznikove plošče z instrumenti in sredinske konzole. Združuje boljšo operabilnost z izpopolnjenim videzom, ki ustreza vrhunski kakovosti vsestranskega terenskega vozila. Stikala za pogonski sklop, vožnjo in udobje so jasno ločena po funkcijah in ergonomsko optimizirana za enostavnejšo uporabo tudi v najekstremnejših razmerah. Zgornji del nove sredinske konzole je spuščen za elegantnejši videz in boljšo vidljivost pri terenski vožnji. Vključuje nov, večji 8-palčni barvni večpredstavnostni zaslon, veliko upravljalno ploščo za klimatsko napravo in instrumente za pogonski sklop na armaturni plošči.

Za novo usnjeno prestavno ročico, ki je prenovljena za večjo stopnjo udobja, so stikala za vožnjo in udobje jasno razdeljena na ločenih upravljalnih ploščah za enostavnejšo uporabo. Slednja zdaj vključuje ogrevanje in prezračevanje sprednjih sedežev. Sredinska konzola s srebrno kovinsko strukturo zarez Hairline, ki ustvarja vtis izoblikovane kovine, je obdana z mehkim oblazinjenjem, ki podpira kolena potnikov.

land cruiser interior

Optitron v prenovljeni zasnovi štirih merilnikov vključuje kovinsko osnovno ploščo in zglajene številčnice z izbočenimi oznakami skale. Poleg njih se nahaja 4,2-palčni barvni večinformacijski zaslon TFT, ki vozniku prikazuje celostne podatke o vozilu in informacijsko-razvedrilnem sistemu. Zaslon, ki se ga krmili prek stikal na volanskem obroču, prikazuje informacije o vožnji, vozilu, navigaciji, avdiosistemu, sistemih za pomoč vozniku in opozorila.

Tudi volanski obroč je nov in zdaj enak kot v modelih Land Cruiser V8.

Večjo mero luksuza in prefinjenosti nove zasnove notranjosti nadgrajuje nova, bela osvetlitev armaturne plošče z instrumenti, sredinske konzole in vratnih stikal. Nova shema notranjih luči vključuje osvetlitev LED sprednjega prostora za noge, stropne obloge in predala na sopotnikovi strani ter osvetlitev vratnega oblazinjenja za visokokakovostno vzdušje v kabini.
Notranjost novega modela Land Cruiser ponuja izbiro treh barvnih shem, in sicer črne, rjave/črne in nove premium bež. Izbira obrob zaokroža vrhunsko kakovost okrasnih elementov kabine – srebrna kovinska struktura zarez Hairline, ki se ujema s sredinsko konzolo in na novo oblikovanim hrapavim lesom v svetlo ali temno rjavi barvi.

Dizelski in bencinski pogonski sklopi

Pogonski sklop 2.8 D-4D je štirivaljnik DOHC s 16 ventili in prostornino 2755 cm3, ki razvije 130 kW/177 KM pri 3400 vrt./min. Povezan s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom razvije impresivnih 370 Nm navora pri 1200 vrt./min in največji navor 450 Nm med 1600 in 2400 vrt/min. Od 0 do 100 km/h pospeši v 12,7 sekunde in doseže največjo hitrost 175 km/h. Povprečna poraba goriva je 7,4 l/100 km, vrednosti emisij CO2 pa 194 g/km.

Land Cruiser z motorjem 2,8 D-4D v povezavi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom razvije največji navor 420 Nm med 1400 in 2600 vrt./min. Od 0 do 100 km/h pospeši v 12,1 sekunde in doseže največjo hitrost 175 km/h ter beleži povprečno porabo goriva 7,4 l/100 km in vrednosti emisij CO2 194 g/km.

Preizkušen bencinski motor s prostornino 2694 cm3 razvije 120 kW/161 KM pri 5200 vrt./min in največji navor 246 Nm pri 3900 vrt./min. 2,7-litrska pogonska enota v povezavi s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom doseže največjo hitrost 165 km/h in beleži povprečno porabo goriva 12,3 l/100 km. Opremljen s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom pa motor doseže hitrost 160 km/h in beleži povprečno porabo goriva 12,5 l/100 km.

Bencinski motor 4,0 VVT-i je povezan s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in razvije 183 kW/249 KM pri 5600 vrt./min in 381 Nm navora pri 4400 vrt./min.

Razširjen sklop varnostnih funkcij

Modeli Land Cruiser s paketom opreme High s samodejnim menjalnikom so opremljeni s sistemom Toyota Safety Sense, sklopom tehnologij aktivne varnosti, ki pomaga preprečiti ali ublažiti trke v različnih prometnih razmerah.

Sistem Toyota Safety Sense, ki združuje kamero in radar za milimetrski izračun valovne dolžine za visoko stopnjo zaznavanja delovanja, vključuje sistem za predhodno zaznavanje trka (PCS) s funkcijo zaznavanja pešcev, prilagodljivi tempomat (ACC), sistem opozarjanja ob menjavi voznega pasu (LDA in samodejno uravnavanje dolžine svetlobnega snopa (AHB).

Drugi sistemi za povečanje podpore in varnosti so sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu (BSM) s funkcijo opozarjanja na ovire za vozilom (RCTA) in nadgrajen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPWS).

*Modeli z motorjem 207 kW/282 KM so na voljo v Ukrajini

Podobne objave