Nova Opel Insignia GSi zavzela progo Nordschleife v Nürburgringu

· Najboljši čas: do dvanajst sekund na krog hitreje od prejšnje Insignie OPC

· V najboljših rokah: Volker Strycek in ekipa so na dirkališču poskrbeli za zadnje prilagoditve Insignie GSi

· Najboljše sestavine: lahka konstrukcija, mehatronsko podvozje FlexRide, štirikolesni pogon

Rüsselsheim. Nova Opel Insignia GSi je natančen instrument. Deset milimetrov bliže cesti kot ‘običajna’ Insignia in vsaj 160 kilogramov lažja od Insignie OPC prejšnje generacije. Z inteligentnim štirikolesnim pogonom, ki vsakemu kolesu dodeli idealno dozo moči, za kar poskrbi nadzor vektorjev navora. Ta obenem dodatno izboljša vodenje in odpravi zoprno podkrmiljenje. Pnevmatike Michelin Pilot Sport 4 S na 20-palčnih platiščih zagotavljajo izjemen oprijem, zmogljive zavore Brembo pa jamčijo za najkrajše možne zavorne razdalje in maksimalno varnost. Neposredno krmiljenje, nastavljivi blažilniki ter upravljanje motorja in menjalnika so povezani med sabo in se ostro odzivajo, še posebej, ko je aktiviran način Sport. Na kratko: GSi je polnokrven žrebec za avtomobilske oboževalce sodobnih, izjemno učinkovitih limuzin. ‘Izbira sladokuscev’ s pečatom ‘Preizkušeno v Nürburgringu’ – zadnje podrobnosti vsakega športnega Opla namreč prefinjeno nastavijo na legendarni dirkalni stezi Nordschleife.

“Najzahtevnejši kraj na svetu za testiranje maksimalnih zmogljivosti avtomobila” (Volker Strycek)

18. junija 1927 so slovesno odprli originalno 28 kilometrov dolgo ‘gorsko, dirkalno in testno progo’ ob vznožju Nürburga. Ustanovitelji so namenili velik pomen stezi Nürburgring in njenim delom z značilnostmi podeželskih cest, ki bi omogočali ustrezno testiranje izdelkov avtomobilske industrije, saj je bila ta prav takrat v razcvetu. Na prvi dirki v pogorju Eifel je leta 1927 zmagal superzvezdnik Rudolf Caracciola, ki je pozneje priznal, da je proga “resnično zahtevna”. Trikratni svetovni prvak v Formuli 1 Jackie Stewart je gričevnati progi, obdani z gozdom, nekaj desetletij pozneje dal legendarni vzdevek – “zeleni pekel”. Danes je eden vodilnih strokovnjakov za Nürburgring Volker Strycek, Oplov direktor za športne avtomobile in avtomobilski šport. Leta 2003 je zmagal na 24-urni dirki za volanom Opel Astre V8 Coupé, pred kratkim pa je s svojo ekipo na Nürburgringu razvil nastavitve Insignie GSi.

“Lahkotna arhitektura, odlična konfiguracija podvozja z vrhunsko hidravliko blažilnikov in prilagoditvami programske opreme, edinstven štirikolesni pogon in športne pnevmatike poskrbijo, da je GSi natančen in oster v skladu z našimi zahtevami,” je po svojih testnih vožnjah povedal Strycek. “Rezultati govorijo sami zase. Krog na stezi Nordschleife lahko z novo Insignio GSi prevozim do dvanajst sekund hitreje kot v močnejši predhodni Insignii OPC – pri tem pa seveda na vsakem centimetru iz avtomobila iztisnem vse, kar zmore. Čim postane proga zahtevnejša, na primer v ovinkih ali na odsekih s slabšim oprijemom, ko se mora avto odzvati še posebej dinamično in natančno, je GSi definitivno hitrejši in omogoča preprostejši nadzor.”

“Natančno takšno učinkovitost pričakujem od sodobnega športnega avtomobila.”

V primerjavi z ‘običajno’ novo Insignio so Oplovi inženirji modelu GSi namenili povsem novo podvozje. S krajšimi vzmetmi je GSi nižji za 10 milimetrov, posebni športni blažilniki pa premikanje karoserije zmanjšajo na minimum. Temu so ustrezno prilagojene zmogljive zavore Brembo (premer 345 milimetrov) s štirimi valji, isto velja za zelo neposreden volan. Insignia GSi je standardno opremljena z mehatronskim podvozjem FlexRide. To v delčku sekunde prilagaja blažilnike in krmiljenje, krmilna enota spreminja tudi umeritev stopalke za pospeševanje in točke prestavljanja osemstopenjskega avtomatskega menjalnika. Voznik lahko izbira med načini Standard, Tour in Sport. Glede na izbrani način sta lahko krmiljenje in odziv dušilne lopute še bolj neposredna. Posebnost modela GSi je način Competition (tekmovanje), ki ga voznik aktivira s pomočjo gumba za ESP. Dvojni pritisk veščim voznikom omogoča večji odmik od smeri in izklopi nadzor zdrsa – na primer za hiter krog na progi Nordschleife.

Športno podvozje, razvito v kombinaciji s pnevmatikami Michelin Pilot Sport 4 S z izjemnim oprijemom in velikimi 20-palčnimi platišči, poskrbi, da se avto podlage drži kot klop. Pri tem ima pomembno vlogo tudi standardni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora, ki je nekaj posebnega v tem segmentu. Namesto običajnega diferenciala sta v tem sistemu na zadnji osi dve sklopki, ki lahko glede na razmere pri vožnji v delčku sekunde individualno pospešita vsako zadnje kolo.

“Štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora je res nekaj edinstvenega v Insigniinem segmentu. Uspešno prežene podkrmiljenje, ki je sicer značilno za običajnejše sisteme,” je povedal Strycek.

Športno limuzino poganja osupljiv bencinski turbo motor, ki združuje učinkovito porabo in zmogljivost. Ta zmogljivi 2,0-litrski motor razvije moč 191 kW (260 KM) in izdaten navor 400 Nm (poraba goriva pri ciklu NEDC: mestna vožnja 11,2l/100 km, zunajmestna vožnja 7,1 l/100 km, kombinirano 8,6 l/100 km, kombinirane emisije CO2 197g/km). Insignia GSi je na voljo tudi z 2,0-litrskim motorjem BiTurbo s 154 kW/210KM (uradna poraba goriva v skladu s ciklom NEDC: mestna vožnja 8,9 l/100 km, zunajmestna vožnja 6,1 l/100 km, kombinirano 7,3 l/100 km, uradne specifične kombinirane emisije CO2 192 g/km) – izdelan je po meri za Oplovo admiralsko ladjo in razvije navor 480 Nm. Oba štirivaljnika dopolnjuje povsem novi osemstopenjski avtomatski menjalnik. Ta vozniku omogoča, da prestavlja tudi z obvolanskima prestavnima ročicama in tako roke ves čas obdrži na volanu, pogled pa na cesti. Poleg tega lahko voznik prek načinov Standard in Sport vnaprej izbere točke, v katerih prestavlja avtomatski menjalnik.

Nova Opel Insignia GSi je na voljo kot športna limuzina ali družini prijazen karavan – v tem primeru se imenuje Opel Insignia GSi Sports Tourer.

 

Milica Kopanja Šircelj Vodja odnosov z javnostmi/ PR Manager

—————————————————————————————————————-

Opel Southeast Europe, Podružnica Ljubljana I Leskoškova 9e I 1000 Ljubljana, Slovenija

Tel: +386 1 520 95 32I Mobile: +386 41 612 050I Fax: +386 1 520 95 42

E-mail:milica.kopanja@opel.com

media.opel.com I opel.si

Podobne objave