Novi Audi A7 Sportback: športna podoba Audija  v višjem avtomobilskem razredu

Static photo
Colour: Florett Silver

 

·      Štirivratni kupe odraža naprednost v dizajnu in tehnologiji

  • Popolnoma digitalni sistem upravljanja, obsežna povezljivost in blaga hibridna tehnologija
  • Gran turismo z izboljšano vozno dinamiko in večjim udobjem za daljša potovanja

 

A7 Sportback še posebej izrazito odraža Audijev novi oblikovalski slog in izpolnjuje napovedi, ki jih je Audi nakazal z oblikovalsko študijo prologue. Štirivratni kupe s svojo naprednostjo postavlja merila v višjem avtomobilskem razredu. Uteleša gran turismo s povsem novo oblikovno zasnovo – z dinamičnimi linijami, sistematično digitalizacijo, športnim doživetjem vožnje in prilagodljivo prostorsko zasnovo.

 

Podatki o porabi za model Audi A7 Sportback 55 TFSI quattro S tronic:

poraba goriva v l/100 km, komb.: 7,2–6,8*,

emisije CO2 (komb.) v g/km: 163–154*

 

Dinamika v svoji najlepši podobi: zunanji dizajn

Zunanji dizajn Audija A7 Sportback je izraz novega oblikovalskega sloga, ki ga je Audi predstavil s študijo prologue in ga z novim Audijem A8 vključil v serijsko proizvodnjo. Z velikimi površi­nami, ostrimi robovi in atletsko napetimi linijami A7 v vseh pogledih odraža dinamiko in progresivnost.

Spredaj pozornost pritegnejo v primerjavi z Audijem A8 širši, niže umeščeni enodelni okvir mreže hladilnika, ozki žarometi, markantno poudarjene odprtine za dovod zraka in nizki sprednji del – ter nas že na prvi pogled spomnijo na športnost gran turisma. Žarometi so na voljo v treh različicah, pri srednji in najvišji ravni opreme je svetlobna grafika povsem v znamenju digitalizacije: 12 svetlečih segmentov, razporejenih drug ob drugem in ločenih z ozkimi vmesnimi prostori, spominja na binarni sistem s števkama 0 in 1. Najvišja raven opreme vključuje HD matrične LED-žaromete z Audijevimi laserskimi lučmi.

* Podatki so odvisni od izbranih platišč/pnevmatik.

Audi A7 Sportback je atletska skulptura z dolgim pokrovom motornega prostora, dolgo medosno razdaljo in kratkima previsoma. Izraziti obrisi poudarjajo kolesa, katerih premer znaša do 21 palcev, in razkrivajo gene Audijevih modelov quattro. Ti določajo proporcionalno razmerje avtomobilskega trupa. Silhueto zaznamuje dinamična strešna linija, ki se drzno spušča proti zadnjemu delu. Športni značaj velikega kupeja opisujejo štiri številke: vozilo meri v dolžino 4.969 milimetrov, medosna razdalja znaša 2.926 milimetrov, širina pa je 1.908 mili­metrov – medtem ko je avto visok samo 1.422 milimetrov.

Kot pri predhodniku je zadek zožen podobno kot pri jahti. Dolgi pokrov prtljažnika se konča z izrazitim, usločenim robom in ima integriran usmernik zraka, ki se pri hitrosti 120 km/h izvleče z električnim pomikom. Tanek svetlobni pas – skupna oblikovna značilnost Audijevih prestižnih modelov – med seboj povezuje zadnje luči, ki jih na obeh straneh sestavlja po 13 navpičnih segmentov. Pri odklepanju in zaklepanju vrat se v zadnjih lučeh in žarometih uprizarjajo hitre svetlobne animacije in ponazarjajo dinamiko velikega kupeja v mirovanju. Napredni zunanji dizajn novega Audija A7 Sportback večinoma shaja brez kromiranih poudarkov. V ponudbi lakov je na izbiro 15 barv, med njimi osem novih. Opcijski paket zunanje opreme S line vozilu daje še drznejši videz. Vključuje prilagoditve mreže hladilnika in sprednjih odprtin za dovod zraka, pragov ter sprednjega in zadnjega difuzorja. Ti elementi so izdelani v bleščeče črni barvi in oblikovani še izraziteje.

Dizajn študije serijsko: notranjost

V notranjosti se neponovljivo spajata dizajn in tehnologija. Notranjost novega Audija A7 Sportback navdušuje s futurističnem vzdušjem salona. Minimalistični, prečiščeni oblikovalski slog izhaja iz svojskega ravnovesja med napetostjo in trendovsko eleganco. Vodoravne linije in vitka armaturna plošča poskrbijo za občutek zračnosti in prostornosti. Proti vozniku obrnjena sredinska konzola poudarja športni značaj gran turisma. Zasnova notranjosti je v znamenju štirih ključnih vrednot: naprednosti, športnosti, intuitivnosti in visoke kakovosti. Vse barve, sedežne prevleke in dekorativni elementi poudarjajo novo estetiko – od osnovne izvedbe do paketa design selection, športnega paketa S line in vrhunskega usnja Valcona. Opcijski paket notranje ambientne osvetlitve zarisuje obrise in notranjosti daje pridih subtilnosti.

Zgornji zaslon z 10,1-palčno diagonalo (pri opremi z MMI navigacijo plus) je nagnjen proti vozniku. Zaradi črnega lakastega videza je v izključenem stanju skoraj neopazno poravnan z armaturno ploščo – obdan z grafitno sivo aluminijasto obrobo. Element, ki jo nosi, je sam po sebi geometrična skulptura. Uporabniška maska se na zaslonu prikaže, ko odpremo vrata avtomobila. Skladno z notranjim dizajnom je tudi ta na pogled minimalistična in markantna; vse vsebine zaslona so zlahka razumljive.

Preprosto rokovanje: sistem upravljanja MMI touch response in spletno glasovno upravljanje
Novi Audi A7 dosledno nadaljuje digitalizacijsko strategijo Audija A8. Arhitektura notranjosti se brezhibno spaja z Audijevim novim konceptom upravljanja MMI touch response. Ta je z veliki­ma, visokoločljivostnima zaslonoma na dotik nadomestil vrtljivo-pritisni regulator ter običajne tipke in regulatorje predhodnega modela.

Voznik na zgornjem zaslonu upravlja multimedijski sistem. 8,6-palčni spodnji zaslon, nameš­čen na asimetrično oblikovani konzoli sredinskega tunela, omogoča upravljanje klimatske naprave in komfortnih funkcij ter vnos besedila. Pri tem lahko zapestje počiva na široki izbirni ročici avtomatskega menjalnika.

Vozilo vam pri Audiju lahko opcijsko opremijo s projekcijskim sistemom zaslona, ki pomembne informacije projicira na vetrobransko steklo. Poleg MMI navigacije plus je avto opremljen tudi z Audijevim virtualnim prikazovalnikom z 12,3-palčnim zaslonom.

S konceptom upravljanja MMI touch response z zaznavnimi in zvočnimi povratnimi informa­cijami lahko rokujemo tako intuitivno kot s pametnim telefonom: ko na enem od zaslonov aktiviramo kakšno funkcijo, v potrditev zaslišimo in začutimo klik. Logična struktura menijev olajša dostop do različnih funkcij vozila, možnost konfiguriranja in premikanja tipk za priljubljene pa omogoča individualno prilagajanje.

Z opcijskim glasovnim upravljanjem je v novem Audiju A7 Sportback upravljanje še udobnejše. Z MMI navigacijo plus naravno glasovni sistem upravljanja obdeluje vprašanja in ukaze na dva načina: z informacijami, ki so shranjene v vozilu, in vzporedno še s podrobnimi informacijami iz oblaka.

Popolnoma povezan za večje udobje in varnost: multimedijski sistemi in nabor storitev Audi connect
Z vsestransko povezljivostjo je Audi A7 odlično opremljen za dolge relacije. Stranki ponuja več udobja, varnosti in možnosti individualne prilagoditve. Gran turismo je multimedijske sisteme in ponudbo povezljivosti povzel po Audiju A8. V individualnih uporabniških profilih lahko svoje priljubljene nastavitve shrani do sedem voznikov; pri tem si lahko individualno prilagodijo do 400 parametrov. Ponudba spletnih storitev iz nabora Audi connect je zdaj še bogatejša. Nove so med drugim Informacije o prometnih znakih in Informacije o nevarnostih – inovativni storitvi Car-to-X, ki uporabljata inteligenco rojev Audijeve flote.

Novi A7 Sportback je serijsko opremljen z MMI radiom, opcijsko pa se lahko odločite za MMI navigacijo ali MMI navigacijo plus. Na izbiro so štirje avdiosistemi. Najbolj izpopolnjen je Bang & Olufsen Advanced Sound System, ki 3D-zvok predvaja tudi potnikom na zadnjih sedežih.

Inteligentni in udobni: sistemi Audi AI

S tipko AI bo voznik lahko aktiviral Audi AI daljinsko vodeni parkirni pilot in Audi AI daljinsko vodeni garažni pilot, ki bosta na voljo prihodnje leto. Sistema samodejno zapeljeta novi A7 Sportback na parkirno mesto in v garažo ter nazaj ven. Voznik lahko pred tem izstopi in funkcijo zažene prek aplikacije myAudi na pametnem telefonu. Manever nadzira tako, da na telefonu nepretrgano drži gumb Audi AI. Osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) iz skupka podatkov iz senzorjev neprekinjeno izračunava podobo okolice. Za to potrebuje podatke dovršenega niza senzorjev. Odvisno od opreme ta obsega do pet radarskih senzorjev, pet kamer, dvanajst ultrazvočnih senzorjev in laserski čitalnik.

Poleg sistemov Audi AI je v novem Audiju A7 Sportback skupaj 39 asistenčnih sistemov za razbremenitev voznika. Razdeljeni so v tri pakete: Audi AI paket asistenčnih sistemov Parkiranje (postopno uvajanje od leta 2018), paket asistenčnih sistemov Mesto z novo asistenco za križiš­ča in paket asistenčnih sistemov Tour. Slednji med drugim vključuje asistenco za učinkovitost, ki podpira varčno vožnjo, in prilagodljivo vozno asistenco, ki sistem adaptive cruise control (ACC) dopolnjuje s posegi v krmiljenje za ohranjanje smeri na voznem pasu. Vsi asistenčni sistemi imajo izboljšane mehanizme uravnavanja.

Vozna dinamika in udobje za daljša potovanja: podvozje

Novi A7 se ponaša z izpopolnjeno sintezo športnosti in udobja. Z opcijskim dinamičnim štiri­kolesnim krmiljenjem, novo elektronsko platformo podvozja (EFP) – centralnim krmilnikom za podvozje – in izpopolnjenim zračno vzmetenim podvozjem je pridobil živahnost, okretnost in udobje. S tem je A7 postal popolni gran turismo: dinamično živahen na ovinkastih podeželskih cestah in obenem udoben na dolgih avtocestnih relacijah.

Sprednja in zadnja prema sta v marsičem nadgrajeni. Pri serijskem progresivnem krmiljenju, katerega že sicer športen prenos krmilne sile postaja z močnejšim zasukom volana še bolj neposreden, nov koncept skrbi za intenzivno občutenje ceste. Za velikimi kolesi z izboljšanim kotalnim udobjem – s premerom do 21 palcev in do dimenzije 255/35 – delujejo zavore z aluminijastimi čeljustmi. Premer zavornih kolutov znaša do 400 milimetrov. Kupcem so na voljo štiri različice podvozja: klasično podvozje z jeklenimi vzmetmi, za 10 milimetrov znižano športno podvozje, elektronsko uravnavano blaženje in prilagodljivo zračno vzmetenje (adaptive air suspension) z izravnavanjem višine podvozja.

Vrhunska inovacija na področju podvozij je dinamično štirikolesno krmiljenje. Združuje namreč neposredno, športno odzivnost krmiljenja s suvereno vozno stabilnostjo in s tem rešuje nasprotje med živahnostjo in udobjem. Servo podpora glede na hitrost variira med 9,5:1 in 16,5:1 z aktivnimi posegi v krmiljenje na sprednji in zadnji premi. Na sprednji premi se ti prek aktivnega gonila prištejejo k voznikovemu krmiljenju. Na zadnji premi vretenasto gonilo kolesi obrača za do 5 stopinj. Pri majhni hitrosti sta krmiljeni protismerno glede na sprednji kolesi in tako še povečata živahnost velikega kupeja, na primer pri parkiranju ali mestni vožnji. S tem se pri največjem zasuku volana obračalni krog zmanjša za 1,1 metra. Od 60 km/h naprej zadnja prema krmili kolesa istosmerno, kar izboljša vozno stabilnost pri vožnji naravnost in menjavi voznega pasu.

Opcijski športni diferencial dodatno povečuje dinamiko: aktivno porazdeljuje pogonski navor med zadnjima kolesoma in tako dopolnjuje štirikolesni pogon quattro. Tako kot dinamično štirikolesno krmiljenje, uravnavanje blaženja in prilagodljivo zračno vzmetenje (adaptive air suspension) je tudi športni diferencial vključen v uravnavanje elektronske platforme podvozja (EFP). Zaradi tesne povezanosti vsi ti sistemi delujejo v prid maksimalne preciznosti. Voznik lahko s sistemom Audi drive select aktivira različne vozne profile, katerih razpon med udobjem in športnostjo je v primerjavi s predhodnim modelom še večji.

Elektrifikacija po širini: blagi hibridni sistem za večje udobje in učinkovitost

Vsi motorji za novi Audi A7 Sportback imajo serijsko vgrajen nov blagi hibridni sistem (MHEV) za večje udobje in učinkovitost. Pri motorjih V6 je ta realiziran z 48-voltnim glavnim električnim omrežjem. Jermenski zagonski alternator (RSG) tu deluje skupaj z litij-ionsko baterijo in pri zaviranju doseže do 12 kW rekuperacijske moči. Štirivratni kupe lahko pri hitrosti od 55 do 160 km/h z izklopljenim motorjem v fazi brez dodajanja plina jadra in se nato prek RSG udobno znova zažene.

Funkcija start-stop je občutno razširjena in je na voljo že pri hitrosti 22 km/h. Pri mirovanju vozila se v povezavi s serijsko vgrajeno sprednjo kamero motor prediktivno znova zažene, ko sprednje vozilo nadaljuje z vožnjo. V realnih voznih razmerah tehnologija MHEV porabo goriva zmanjša za do 0,7 litra na 100 kilometrov.

Ob začetku prodaje bo novi Audi A7 Sportback najprej na voljo kot 3.0 V6 TFSI. Turbomotor V6, ki deluje z nevsiljivim zvokom, razvije moč 250 kW (340 KM) in navor 500 Nm. Štirivratni kupe pospeši od 0 do 100 km/h v času 5,3 sekunde, njegova največja hitrost je 250 km/h. Po kriteri­jih NEVC Audi A7 55 TFSI v osnovni izvedbi porabi 6,8 litra goriva; to pomeni, da emisija CO2 znaša 154 gramov. Motor 3.0 TFSI je kombiniran s 7-stopenjskim menjalnikom S tronic. Njegov pogonski sklop quattro uporablja učinkovito tehnologijo ultra, ki pogon zadnjih koles vklopi le po potrebi. Drugi šest- in štirivaljni motorji, tako bencinski kot dizelski, bodo sledili kmalu po začetku proizvodnje.

Zasnova karoserije: kupe, limuzina in karavan v enem

A7 Sportback združuje najboljše iz vseh svetov in je dinamično, vsestransko vozilo za posel in prosti čas. Odlikujejo ga dizajn kupeja, prostornost limuzine in prilagodljivost karavana. Zasnova notranjosti Audija A7 Sportback prepriča z več prostora in večjim sedežnim udobjem – in to kljub še bolj dinamično začrtani strešni liniji: v primerjavi s predhodnim modelom je notranjost daljša za 21 milimetrov, kar pomeni več kolenskega prostora pred zadnjimi sedeži. Hkrati je zadaj tudi več prostora za glavo. Tudi nakladalna širina je v primerjavi s predhodnikom za 1.050 milimet­rov večja.

Ponudba na novo zasnovanih sedežev sega vse tja do vsestransko nastavljivih, individualno izoblikovanih sedežev, ki imajo prezračevalno in masažno funkcijo. Tudi izvedba z dvema individualnima sedežema v zadnjem delu (alternativno: sedežna zasnova 2+1) nudi veliko prostora in udobja. Zaradi novih visokotehnoloških opcij je Audi A7 Sportback vozniku še prijaznejši. Paket za boljšo kakovost zraka Air Quality izboljšuje zrak v notranjosti s funkcijo nevsiljivega odišavljanja, z ionizatorjem in učinkovitim kombiniranim filtrom.

Karoserija, izdelana iz jekla in aluminija – velike komponente, kot so montažni deli, so izdelane iz aluminija – ključno prispeva k izboljšanju vozne dinamike in udobja. Kar zadeva togost karoserije, aeroakustiko in aerodinamiko, se štirivratni kupe ponaša z odličnimi vrednostmi. Gran turismo potnike razvaja z izboljšanim akustičnim udobjem, po zaslugi izpiljene aero­dinamike pa tudi z izredno majhnim hrupom vetra.

Zaradi izboljšanega panoramskega strešnega okna s posebno velikimi steklenimi segmenti je notranjost bolje osvetljena. Novi opciji za večje udobje sta še ogrevano vetrobransko steklo in brisalec z integriranimi pralnimi šobami.

Kljub izrazito dinamičnim linijam vozila prostornina prtljažnika v osnovni izvedbi znaša 535 litrov. Ob podrtih naslonjalih zadnjih sedežev se prtljažni prostor poveča na do 1.390 litrov. Tako lahko v prtljažnik počez zložimo dve torbi za golf – in to poleg opcijskega rezervnega kolesa. Po želji se lahko pokrov prtljažnika odpira in zapira na osnovi senzorskega krmiljenja, ki ga aktiviramo z gibom stopala.

Novi Audi A7 Sportback bodo izdelovali v tovarni Neckarsulm, na nemški trg pa bo zapeljal

februarja 2018. Osnovna cena za model 55 TFSI quattro S tronic bo znašala 67.800 EUR.

Podobne objave