PACE! bo popeljal Opel/Vauxhall k dobičku, elektriki in globalnosti

Carlos Tavares, Chairman of the Managing Board of Groupe PSA, and Opel CEO Michael Lohscheller with the Grandland X.

  • Vrnitev k dobičkonosnosti do leta 2020: trajni letni dobiček iz poslovanja na področju avtomobilske panoge v višini 2 %, pozitivni prosti denarni tok pri poslovanju[1]
  • Nižji finančni prag dobička z 800.000 vozili
  • Elektrifikacija in vodilna vloga pri zmanjšanju CO2: elektrificirane različice vseh modelov do leta 2024
  • Izboljšanje učinkovitosti na raven najboljših standardov pri stroških proizvodnje in logistike ter razmerju med stroški dela in prihodki
  • Namera ohraniti in posodobiti vse tovarne ter se izogniti vsiljenim presežkom
  • Center za raziskave in razvoj v Rüsselsheimu bo postal globalni kompetenčni center za Groupe PSA
  • Povečanje prodajnega obsega: znamka Opel bo izkoristila možnosti za izvoz na drugo stran oceana in povečala prodajo lahkih gospodarskih vozil Opel/Vauxhall
  • Izvajanje načrta PACE! bo sprostilo zmogljivost družbe Opel/Vauxhall in utrlo pot v trajnostno prihodnost

 

Opel CEO Michael Lohscheller

Rüsselsheim. Michael Lohscheller, izvršni direktor družbe Opel Automobile GmbH, je danes napovedal strateški načrt PACE! za obnovitev finančnih temeljev ter izboljšanje trajnostne konkurenčnosti in rasti. Cilj vseh pobud PACE! je ustvarjanje pozitivnega prostega denarnega toka in zagotavljanje trajnega dvoodstotnega dobička iz poslovanja avtomobilskega oddelka v prvi fazi do leta 2020, ki se bo do leta 2026 povečal na 6 %. Združevanje moči bo sprostilo vsakoletne sinergije na ravni Groupe PSA v višini 1,1 milijarde evrov do leta 2020 in 1,7 milijarde evrov do leta 2026. Vsi ukrepi bodo prispevali k znižanju finančnega praga dobička na 800.000 vozil Opel/Vauxhall na leto, kar zagotavlja dobičkonosen poslovni model tudi v gospodarsko težjih časih.

 

S polnim dostopom do tehnologij Groupe PSA bo Opel/Vauxhall prevzel vodilno vlogo na področju zmanjšanja CO2 v Evropi. Do leta 2024 bodo vsi modeli evropskih osebnih vozil dobili elektrificirano različico – na voljo bodo s povsem akumulatorskim električnim pogonom ali kot priklopni hibridi, ki bodo dopolnjevali učinkovite motorje z notranjim zgorevanjem. Do leta 2020 bo imel Opel/Vauxhall na trgu štiri elektrificirane modele, vključno z Grandlandom X PHEV in Corso naslednje generacije kot povsem električnim vozilom.

 

Do leta 2020 bo družba izboljšala svojo konkurenčnost tudi z zmanjšanjem stroškov za 700 evrov na vozilo. Učinkovitost stroškov trženja bodo izboljšali za več kot 10 %. Skupno učinkovitost bodo izboljšali z zmanjšanjem zapletenosti na vseh področjih: delež splošnih stroškov upravljanja na prihodek bodo zmanjšali s 5,6 % na 4,7 %, prav tako je cilj doseči najboljše standarde v panogi glede razmerja med stroški dela in prihodki. Do leta 2020 bo k izkoriščanju sinergij prispevala tudi optimizacija postopkov v proizvodnji in administraciji; vlaganja v raziskave in razvoj (R&D) ter v osnovna sredstva (CapEx) so določena v višini 7–8 % prihodkov od prodaje avtomobilov. Do leta 2022 se bo sprostil obratni kapital v višini 1,2 milijarde evrov.

 

Izboljšana konkurenčnost proizvodnih obratov bo vodila k dodelitvi novih vozil, kar bo zagotovilo boljšo stopnjo izkoriščenosti v naslednjem desetletju. V vseh tovarnah družbe Opel/Vauxhall bodo lahko izdelovali vozila z obema platformama Groupe PSA – CMP in EMP2. Najprej je v letu 2019 načrtovana proizvodnja športnega terenca (SUV) na osnovi platforme EMP2 v Eisenachu, v Rüsselsheimu pa bodo izdelovali vozilo segmenta D, ki bo prav tako temeljilo na platformi EMP2. Poleg tega bodo v Oplovih/Vauxhallovih proizvodnih obratih izdelovali nove pogonske sklope v skladu z zamenjavo motorjev in menjalnikov GM z motorji in menjalniki Groupe PSA.

 

PACE! bo sprostil naš celotni potencial. Ta načrt je bistven za naše podjetje, za zaščito naših zaposlenih tudi v težjih gospodarskih pogojih in za razvoj družbe Opel/Vauxhall v trajnostno, dobičkonosno, elektrificirano in globalno podjetje. Tako bo zagotovljena naša prihodnost, razvoj Groupe PSA pa bomo obogatili z nemško odličnostjo. Izvajanje načrta se je že začelo in vse ekipe so trdno odločene, da dosežejo cilje,” je povedal Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.

 

Načrt vključuje jasen cilj ohraniti vse tovarne v Evropi in se izogniti vsiljenim presežkom. Potrebno in trajnostno zmanjšanje stroškov dela bo doseženo s premišljenimi ukrepi, kot so inovativne zasnove delovnega časa, programi prostovoljstva ali sheme zgodnejšega upokojevanja.

 

Razvoj vseh novih vozil Opel/Vauxhall bo potekal v Rüsselsheimu, ki bo postal globalni kompetenčni center za Groupe PSA v celoti. Med prvimi ekspertnimi področji je predviden razvoj gorivnih celic, določenih tehnologij za avtonomno vožnjo in sistemov za pomoč vozniku. Tako bodo tudi v prihodnje zagotovljeni odlični nemški inženirski dosežki, ki bodo obenem dostopni kupcem. Število platform, ki jih Opel/Vauxhall uporablja za svoja osebna vozila, bo do leta 2024 s trenutnih devet zmanjšano na dve. Prav tako bo število družin pogonskih sklopov optimalno prilagojeno s trenutnih deset na štiri. “Uskladitev arhitekture in družin pogonskih sklopov bo znatno zmanjšala zapletenost razvoja in proizvodnje ter z učinki obsega in sinergij prispevala k večji skupni dobičkonosnosti,” je povedal Lohscheller.

 

Opel/Vauxhall bo na učinkovito in prilagodljivo arhitekturo vozil Groupe PSA prešel hitreje od prvotnih pričakovanj. Od leta 2024 naprej bodo vsi modeli osebnih vozil Opel/Vauxhall temeljili na skupni arhitekturi Groupe PSA. Prva prihajata Combo leta 2018 in naslednja generacija prodajne uspešnice modela Corsa leta 2019. Ta tempo se bo nadaljeval z eno pomembno novo uvedbo vsako leto. Ob upoštevanju vseh karoserijskih različic bo Opel/Vauxhall do leta 2020 na trg poslal devet novih modelov. Ta ponudba modelov bo omogočila izboljšanje cenovne politike znamke Opel/Vauxhall in zmanjšanje razkoraka do vodilnih znamk za štiri odstotne točke.

 

Rast prodaje avtomobilov okrepljene in profilirane znamke Opel/Vauxhall bodo podpirale različne pobude in privlačne finančne ponudbe ter možnost lizinga z vsemi storitvami prek oddelkov za finančne storitve pri Oplu in Vauxhallu.

 

Do leta 2022 bo Opel vstopil na več kot 20 novih izvoznih trgov. Obenem bodo pri Oplu proučili srednjeročne dobičkonosne možnosti izvoza na trge na drugi strani oceana.

 

Za vzpodbujanje rasti prodaje finančno privlačnih lahkih gospodarskih vozil (LCV) bodo pri Oplu/Vauxhallu uvedli nove modele in vstopili na nove trge z jasnim ciljem, da do leta 2020 v primerjavi z letom 2017 povečajo prodajo lahkih gospodarskih vozil za 25 %.

 

“PACE! bo poskrbel za takojšnje povečanje zmogljivosti, ki bo koristilo Oplu/Vauxhallu in vsem našim zaposlenim,” je povedal Lohscheller.

[1] Določen kot ROI + D&A – naložbe v osnovna sredstva (capex) – kapitaliziranje R&D – sprememba v NWC

Podobne objave