80 ur – Ljubljana, novi Volvo XC40

V sklopu Meseca oblikovanja je v Ljubljani na ogled povsem novi Volvo XC40.

Dober mesec dni po globalni premieri novega XC40, ki se je odvijala italijanskem Milanu, eni izmed svetovnih prestolnic mode, novinec za osemdeset ur gostuje na odru ljubljanskega Meseca oblikovanja.

X40 je za Volvo z več vidikov zelo poseben avtomobil. Z njim namreč švedski proizvajalec premijskih avtomobilov prvič nastopa v razredu kompaktnih športnih terencev, ki je v tem trenutku najhitreje rastoči avtomobilski razred. Po njegovi zaslugi bo imel Volvo v svoji paleti kar tri športne terence – ob novem XC40 še srednje veliki XC60 in veliki XC90.

Novi XC40 je tudi prvi model znamke Volvo, ki je nastal na podlagi povsem nove modularne arhitekture CMA. Na tej platformi bodo v prihodnosti nastali tudi novi modeli serije 40 in novi električni avtomobili.

“Z modelom XC40 prvič vstopamo v segment malih športnih terencev, kar znamki Volvo zagotavlja nove usmeritve,” pravi Håkan Samuelsson, predsednik uprave Volvo Cars. “To je svež, kreativen in mladosten član družine Volvo. Prav zato smo ga predstavili v Milanu, mladostno živahnem evropskem mestu, ki je tudi ena izmed globalnih metropol mode, umetnosti, oblikovanja in življenjskega sloga.”

Navdih in oblikovalski pristop

Ulična umetnost, velemestna arhitektura, izdelki slavnih oblikovalcev in popularna kultura so bili viri navdiha ustvarjalcev novega XC40. Pri ustvarjanju so imeli proste roke, saj so želeli narediti avtomobil, ki bo raznolik, živahen, igriv in individualen. “Z novim XC40 smo želeli ustvariti avtomobil, ki bo svež, izbran in kreativen. Na ta način smo želeli dopolniti našo linijo športnih terencev. Predvsem pa smo voznikom Volvo želeli dati še več možnosti za izražanje svoje individualnosti. Voznike novega XC40 zanimajo moda, dizajn in popularna kultura. Pogosto živijo v velikih živahnih mestih. Želijo si avtomobil, ki izžareva njihovo osebnost. In Volvo XC40 je ta avtomobil,” je oblikovalski pristop strnil Thomas Ingenlath, vodja oblikovalskega oddelka pri Volvo Cars.

XC40 je kompaktni športni terenec švedskega značaja, ki je zasnovan za mestno življenje. Poleg tega je daleč najbolj ekspresivni Volvo. Ponuja namreč širšo in bolj živahno barvno paleto. Na ta način bo izžareval osebnostno odprtost svojih voznikov.

Inovativna notranjost

Skandinavsko inovativna notranjost novega XC40 predstavlja radikalno nov pristop pri prevažanju in shranjevanju stvari, opreme in tovora v notranjosti avtomobila. Prostor je izrabljen še bolj premišljeno in učinkovito, kar pomeni, da so odlagalne površine še večje in bolj praktične.

Zanimiv pristop je omogočila tehnologija Air Woofer. Gre za novo vrsto zvočnika, ki prinaša natančen zvok in močne base. Ker so zvočniki namesto v vratih nameščeni za nadzorno ploščo, se je v kabini sprostilo tudi nekaj dodatnega odlagalnega prostora. Tako so predali v vratih dovolj veliki, da je vanje možno spraviti torbico, osebni računalnik ali plastenko s pijačo. Funkcionalni predali se nahajajo tudi v tleh. Poleg tega je v sklopu osrednje konzole na voljo tudi poseben prostor za mobilni telefon, kjer je omogočeno brezžično polnjenje baterije. Praktične kljuke pa omogočajo, da torbe in nakupovalne vrečke med vožnjo ostajajo na svojem mestu.

Izdatno mero funkcionalnosti ponuja tudi prtljažni prostor. Opremljen je s posebnimi zložljivimi tlemi, ki zagotavljajo še večjo raznolikost. Ponuja tudi integrirane skrite predale, kamor je možno spraviti vrednejše predmete. Nakupovalne vrečke je možno obesiti na posebna obešala, ki preprečujejo, da bi se predmeti raztresli po prtljažnem prostoru.

Nagrajene varnostne tehnologije

Kot vsi avtomobili Volvo, tudi XC40 svoje potnike ščiti z izjemno trdno karoserijo. Pri izdelavi karoserije je uporabljen visok odstotek borovega jekla, ki ustvarja močno varnostno kletko. Posebno zasnovani prednji sedeži pa zmanjšujejo tveganje poškodb hrbtenice. V sedeže je vgrajena WHIPS tehnologija, ki zmanjšuje možnost poškodb vratu ob morebitnem trku od zadaj. Če se slučajno zgodi, da XC40 zanese s ceste, takoimenovana Run-Off Road zaščita zmanjšuje možnosti, da bi se potniki resno poškodovali. V primeru, da avtomobil zazna neizogibno trčenje, se prednji varnostni pasovi avtomatsko še dodatno zategnejo. Na ta način zagotovijo, da so potniki v primeru trka trdno na svojih mestih. Če avtomobil dvigne v zrak, sedeži v primeru trdega pristanka absorbirajo nastalo energijo in zaščitijo vašo hrbtenico.

Ob vsem tem je XC40 opremljen tudi z nagrajenimi varnostnimi tehnologijami, ki so znane že iz novih vozil serij 90 in 60. Po zaslugi teh tehnologij bo XC40 eden izmed najbolje opremljenih kompaktnih športnih terencev na trgu. Varnostna in asistenčna oprema vključuje sisteme City Safety, Pilot Assist, sistem proti zapustitvi cestišča (Run-Off Road Protection and Mitigation) in Cross Traffic Alert s 360-stopinjsko kamero, ki skupaj olajšujeta parkirni manever.

Pogonski agregati

Pametni pogonski sklopi omogočajo odlično odzivnost ob nizki porabi goriva in nizkih emisijah. Zasluga za to gre predvsem sofisticiranim motorjem s turbopolnilnikom. Ti kompaktni pogonski sklopi, ki jih odlikuje nizka teža, ponujajo odlično razmerje med močjo in energijsko učinkovitostjo.

Volvo XC40 bo najprej na voljo z dvema motorjema – dizelskim D4 in bencinskim T5. Kasneje bodo dodani še drugi pogonski sklopi, med drugim tudi priključni hibrid in tudi povsem električna različica. XC40 bo tudi prvi model znamke Volvo, ki bo na voljo z novim 3-cilinderskim motorjem.

Proizvodnja novega XC40 se je v tovarni v belgijskem Gentu začela v mesecu novembru.

 

Sandra Horvat

Marketing & PR Coordinator

T +386 1 584 34 96

M +386 30 464 155

sandra.horvat@vcag.net

VCAG d.o.o.

Importer Adria Region

Leskoškova 2

1000 Ljubljana, Slovenija

www.volvocars.si

Podobne objave