Audi je pospešil raziskave na področju sintetičnih goriv

  • Audijevo gorivo e-diesel iz obnovljive energije, vode in CO2

  • Načrtovano sodelovanje pri pilotnem obratu v Švici

 

Ingolstadt/Laufenburg (Nemčija), 8. november 2017 – Audi dosledno nadaljuje svojo strategijo na področju e-goriv. Skupaj s partnerjema Ineratec GmbH in Energiedienst
Holding AG načrtuje zagon novega pilotnega obrata za proizvodnjo goriva e-diesel v mestu Laufenburg v švicarskem kantonu Aargau. Energijo iz obnovljivih virov, ki je za to potrebna, bodo pri tem prvič pridobivali iz moči vode. Načrtovani obrat bo imel zmogljivost okoli 400.000 litrov letno.

 

Audi že več let izvaja raziskave na področju podnebju prijaznih goriv na podlagi CO2 in med drugim pridobiva goriva, imenovana e-gas, e-benzin in e-diesel (sintetično dizelsko gorivo).
V proizvodnji goriva e-diesel zdaj podjetje stopa še korak dlje. “Pri projektu v Laufenburgu
bo pridobivanje goriva e-diesel z novo tehnologijo lahko učinkovito potekalo v kompaktnih enotah, kar zagotavlja večjo ekonomičnost procesa. Poleg tega pilotni obrat omogoča sektorsko povezovanje, torej kombiniranje energetskih področij električna energija, toplota in mobilnost, ter ustvarja možnost shranjevanja obnovljive energije,” je dejal Reiner Mangold, vodja trajnostnega razvoja proizvodnje v družbi Audi AG.

Audijevo gorivo e-diesel ima potencial, da bo klasične motorje z notranjim zgorevanjem lahko poganjalo s skorajda nevtralno bilanco CO2. V obratu, ki deluje po načelu “power to liquid”, se gorivo e-diesel pridobiva tako, da odvečno elektriko iz moči vode pretvarjajo v sintetično gorivo. To deluje po kemijskem načelu: ekološka električna energija, pridobljena na kraju samem v hidroelektrarni, iz vode z elektrolizo proizvaja vodik in kisik. V naslednjem koraku vodik reagira
s CO2; to je mogoče po zaslugi nove, zelo kompaktne tehnike mikropostopkov. CO2 je mogoče pridobiti iz zraka ali biogenih izpušnih plinov in je kot pri vseh Audijevih e-gorivih edini vir ogljika. Nastanejo dolgoverižne ogljikovodikove spojine. Te v zadnjem koraku postopka ločijo, in sicer na končni produkt e-diesel in na vosek, ki se lahko uporabi v drugih industrijskih panogah.

 Proizvodnja prvih litrov goriva e-diesel bo v Laufenburgu predvidoma stekla že prihodnje leto. V roku le nekaj tednov bodo Audi in njegova partnerja pri projektu, Ineratec in Energiedienst AG, vložili prošnjo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Gradnja naj bi se začela v začetku leta 2018.

Za Audi je to že drugo sodelovanje pri pilotnem obratu, ki deluje po načelu “power to liquid”. Audi namreč že od leta 2014 sodeluje s podjetjem za energetsko tehnologijo Sunfire v Dresdnu. V tamkajšnjem obratu Sunfire preizkuša pridobivanje goriva e-diesel po zgoraj omenjenem načelu, a z drugimi tehnologijami. K drugim Audijevim projektom na področju e-goriv šteje tudi lastni obrat, ki deluje po načelu “power to gas”, v severnonemškem kraju Werlte; gre za Audijevo gorivo e-gas, torej sintetični metan, ki ga izdelujejo za modele g-tron – A3, A4 in A5. Poleg tega Audi skupaj s specializiranimi partnerji proizvaja tudi gorivo e-benzin.

Podobne objave