Oplove inovacije pri osvetlitvi omogočajo varno vožnjo v letnem času, ko so dnevi kratki in je le malo sonca

  • 32 segmentov s svetili LED: novi IntelliLux LED® matrični žaromet v Opel Insignii
  • Avto leta 2016: nova Astra je bila prvi Oplov model s prilagodljivimi matričnimi žarometi
  • Noč spremenijo v dan: povsem LED žarometi za celotno Oplovo družino modelov X
  • Opel je pionir pri tehnologijah osvetlitve: od skritih žarometov do sistema AFL+

Rüsselsheim. Vsako leto se proti koncu leta soočamo z bolj ali manj neprijetnim dejstvom – kazalce na urah pomaknemo za eno uro nazaj in se pripravimo na zimski čas. Za voznike to pomeni, da bodo v teh mesecih morali pogosto voziti v mraku ali temi in ob slabši vidljivosti. Vozniki za volanom Oplov se veselijo, da je Opel poskrbel za širšo dostopnost inovativnih in inteligentnih tehnologij osvetlitve: veliko novih modelov je na voljo z najsodobnejšimi sistemi za osvetlitev s svetili LED, ki svetlobni snop samodejno prilagajajo trenutnim pogojem in okolju. Vodilno vlogo ima druga generacija trendovskih IntelliLux LED® matričnih žarometov, s katerimi je opremljena tudi nova Opel Insignia. Vidljivost je znatno izboljšana, kar zagotavlja veliko večjo varnost vozniku, sopotnikom in drugim udeležencem v prometu.

“Našim strankam hočemo zagotoviti dobro vidljivost tudi v temnih mesecih. Zato smo poskrbeli, da so inovativne tehnologije osvetlitve, ki jim v ustreznih avtomobilskih segmentih ni para, na voljo tako za našo admiralsko ladjo kot tudi za številne druge modele v naši ponudbi. Samo tako je lahko vožnja ponoči spet zabavna in predvsem varna,” je povedal Oplov podpredsednik za področje prodaje in trženja Peter Küspert.

Svetla točka v pravem pomenu besede: IntelliLux LED® naslednje generacije

Revolucionarne IntelliLux LED® matrične žaromete je uvedla Opel Astra zadnje generacije. Žaromete prodajne uspešnice v kompaktnem razredu sestavlja 16 segmentov svetil LED (osem na vsaki strani). Sistem dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa samodejno sproti prilagaja situacijam v prometu ter v primeru vozil, ki vozijo nasproti ali na istem voznem pasu, po potrebi preprosto ‘izreže’ del svetlobnega vira in tako prepreči slepljenje drugih voznikov. Na ta način je zagotovljena najboljša možna vidljivost brez bleščanja. Sistem je hitro prepričal tudi strokovnjake: “Oplova tehnologija matričnih žarometov predstavlja revolucijo med avtomobilskimi sistemi osvetlitve. Člani žirije so bili po obsežnih testiranjih soglasni, da je sistem ‘čarobno’ učinkovit,” so v svoji utemeljitvi priznanja AUTOBEST 2015 zapisali specializirani neodvisni evropski novinarji, člani žirije za podelitev nagrad najboljšim predstavnikom iz sveta avtomobilov.

Delovanje sistema je nadvse preprosto: takoj ko vozilo zapelje iz urbanega območja, se samodejno vključijo dolge luči žarometov IntelliLux LED® in nato dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa samodejno prilagajajo situacijam v prometu, glede na to, ali Astra oziroma Insignia vozita po avtocesti ali podeželski cesti, vstopata v mesto ali vozita skozi ovinek. Vrhunski sistem dejansko spremeni noč v dan tako za voznika kot sopotnike, ne da bi z bleščanjem motil druge udeležence v prometu.

Oplovi inženirji so izkoristili znatno večjo zmogljivost in so v žaromete nove Insignie namestili kar dvakrat več svetil LED (32). Rezultat je osupljiv: ne le, da so žarometi elegantnejši, zaradi enakomernejšega prehoda med večjim številom segmentov LED je možna natančnejša prilagoditev svetlobnega snopa. Prilagodljivi IntelliLux LED® matrični žarometi zagotovijo še več sijajnejše svetlobe.

Da je vidljivost izboljšana tudi pri vožnji s povsem nezasenčenimi lučmi skozi ovinke, so inženirji IntelliLux LED® matričnim žarometom druge generacije dodali posebno funkcijo. Intenzivnost svetlobe notranjih segmentov matrike se poveča skladno z zasukom volana, da tako poveča osvetljenost ovinka. Vsak IntelliLux LED® žaromet ima tudi reflektor, ki pri dolgih lučeh zagotovi dodaten snop z dolžino do 400 metrov. Voznik tako vidi živali na ali ob cesti na razdalji, ki je prej bila zavita v temo – to še posebej jeseni izjemno poveča varnost pri zgodnjih jutranjih ali večernih vožnjah po podeželskih cestah.

 

Inovativni povsem LED žarometi za različne modele: Opel zagotavlja demokratizacijo tehnologij osvetlitve

Opel svojih zglednih tehnologij za osvetlitev ne nudi samo z Insignio iz vrha prodajne ponudbe in prodajno uspešnico Astro, temveč tudi z modeli v drugih segmentih: žaromete LED AFL lahko izberejo na primer kupci novega Grandlanda X. Tehnologija LED omogoča spreminjanje vzorca svetlobe in obenem zagotavlja izboljšano funkcionalnost v primerjavi s prejšnjimi tehnologijami osvetlitve. Samodejno zasenčenje dolgih luči, ki deluje s pomočjo kamere, prepreči slepljenje drugih udeležencev v prometu, ne da bi moral voznik ročno preklapljati med dolgimi in zasenčenimi lučmi. LED AFL žarometi v Grandlandu X zagotavljajo kar sedem načinov delovanja: osvetlitev za podeželje, osvetlitev za avtoceste, osvetlitev za mesto/območje za pešce, osvetlitev odcepa, osvetlitev za slabo vreme, dinamično osvetlitev ovinka in samodejni preklop med zasenčenimi in dolgimi lučmi.

Isto velja za prodajno uspešnico med športnimi terenci Mokko X in Zafiro iz segmenta kompaktnih enoprostorcev. Oba Oplova modela sta na voljo z najsodobnejšo tehnologijo osvetlitve s svetili LED za vse funkcije, ki vključuje različne funkcije, kot so osvetlitev za mesto ali podeželje in turistični način za potovanja v državah, kjer poteka promet po drugi strani ceste. Tudi Opel Crossland X, ‘crossover’, ki je prišel na trg pred nekaj meseci, uvaja nove trende v svojem segmentu s povsem LED žarometi in funkcijami, kot so statična osvetlitev odcepa, samodejni preklop med zasenčenimi in dolgimi lučmi ter samodejno uravnavanje višine svetlobnega snopa za zajamčeno optimalno osvetlitev ceste in najboljšo možno vidljivost.

Od skritih žarometov do sistema AFL+: Opel je pionir pri tehnologijah osvetlitve

Z IntelliLux LED® matričnimi žarometi in prilagodljivimi žarometi s svetili LED za vse funkcije je Opel spet poskrbel za revolucijo pri tehnologijah osvetlitve, ki so dostopne širšemu krogu uporabnikov. Svojo zavezanost demokratizaciji naprednih tehnologij Opel potrjuje že več desetletij ter ima že dolgo vodilno in obenem pionirsko vlogo pri razvoju sodobnih tehnologij za žaromete in osvetlitev.

Že leta 1968 je Opel GT osupnil z izjemnim oblikovanjem, ki je spominjalo na poteze stekleničke kokakole, obenem pa je ta legendarni model kot prvi nemški avto uvedel skrite žaromete, ki so se pomaknili navzven. Leta 1989 se je Opel Calibra zapisala v zgodovino kot eden prvih serijskih avtomobilov z elipsoidnimi žarometi. Samo sedem centimetrov visoki žarometi so ključno prispevali k edinstveni obliki in aerodinamiki športnega kupeja.

Leta 2003 je Opel kot prvi proizvajalec avtomobilov z inovativnim sistemom AFL v razredu srednje velikih vozil uvedel dinamično osvetlitev ovinkov in statično osvetlitev odcepov pod kotom 90 stopinj. Leta 2004 je Opel Astra postala prvi kompaktni avto z osvetlitvijo ovinkov, leta 2006 pa je Opel z bihalogenskimi žarometi z dinamično osvetlitvijo ovinkov in statično osvetlitvijo odcepov v Merivi in Corsi poskrbel še za demokratizacijo varnostnih tehnologij v segmentih mini-enoprostorcev in majhnih avtomobilov. Leta 2008 je sledila naslednja generacija sistema za osvetlitev AFL+, ki ga je uvedla Insignia in postavila nov standard v avtomobilski panogi. Porazdelitev svetlobnega snopa variabilnih ksenonskih žarometov se je že prilagajala profilu ceste, hitrosti vožnje in prevladujočim razmeram v prometu.

Milica Kopanja Šircelj
Vodja odnosov z javnostmi / PR Manager
—————————————————————————————————————-

Opel Southeast Europe, Podružnica Ljubljana I Leskoškova 9e I 1000 Ljubljana, Slovenija

Tel: +386 1 520 95 32 I Mobile: +386 41 612 050 I Fax: +386 1 520 95 42

E-mail: milica.kopanja@opel.com

 

media.opel.com I opel.si

Podobne objave