Zimske radosti: uživajte na snegu in ledu z Oplom

 

 

  • Trden oprijem na spolzkih podlagah: zanj imata zasluge prilagodljivi štirikolesni pogon in nadzor vektorjev navora
  • Svetlo kot podnevi: IntelliLux LED® in povsem LED žarometi
  • Dobra vidljivost od vsega začetka: grelnik mirujočega vozila in ogrevano vetrobransko steklo
  • Prijetna toplina: ogrevanje volanskega obroča ter prednjih in zadnjih sedežev

 

 

Rüsselsheim. Noči so vsak dan daljše, ceste pogosto pomrznjene in spolzke. Skrajni čas, da se prilagodimo zimskim temperaturam in pogojem na cesti – zagotovo pa v tovrstnih pogojih zelo sproščeno vozijo vozniki Oplov. Avtomobili iz Rüsselsheima s številnimi funkcijami za varnost in udobje pomagajo voziti varneje in bolj sproščeno. S prilagodljivim štirikolesnim pogonom (AWD), IntelliLux LED® žarometi in ogrevanjem volanskega obroča so Oplovi avtomobili pripravljeni na vse preizkušnje, ki jih prinaša zima.

 

Zagotovite si oprijem – z ustreznimi pnevmatikami in inteligentnim nadzorom zdrsa

 

Zimske pnevmatike zagotavljajo boljši oprijem na cesti in krajše zavorne razdalje v snegu. Ključnega pomena je globina profila od štiri do pet milimetrov, pnevmatike pa ne smejo imeti za sabo več kot šest zim.

 

Na spolzkih površinah je ustrezen prenos moči enako pomemben kot prave pnevmatike. Odvisno od modela nudi Opel inteligentne možnosti za nadzor oprijema od sistema IntelliGrip do prilagodljivega štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora. Sistem IntelliGrip v novem Oplu Grandlandu X vozniku omogoča izbiro med petimi voznimi načini – vključno z blatom in snegom. IntelliGrip prilagodi porazdelitev navora prednjima kolesoma, omogoči zdrs, če je to potrebno, in prilagaja odziv stopalke za pospeševanje. V kombinaciji z avtomatskim menjalnikom IntelliGrip glede na prevladujoče razmere pri vožnji izbere optimalne točke prestavljanja ter tako dodatno izboljša varnost in udobje pri vožnji.

 

Za kar največjo samozavest in brezskrbnost na spolzkih podlagah lahko kupci izberejo tudi štirikolesni pogon. Na primer s prodajno uspešnico med športnimi terenci Opel Mokko X, ki zagotavlja odličen oprijem v blatu, snegu in na ledu: prilagodljivi sistem AWD v delčku sekunde porazdeli navor od varčnega 100-odstotnega pogona prednjih koles do razmerja 50:50 med prednjo in zadnjo osjo, da glede na razmere zagotovi največji možen prenos moči na podlago. Ob vsakem zagonu motorja je štirikolesni pogon na voljo za nekaj trenutkov, ko voznik pritisne stopalko sklopke, da ob speljevanju prepreči zdrs koles. Med vožnjo sistem navor dodeli prednjima kolesoma, dokler pogoji na cesti ali oprijem ne zahtevajo drugačne porazdelitve navora.

 

Za najvišjo raven zmogljivosti in učinkovitosti nova Opel Insignia uporablja prilagodljivi štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora in zadnji pogonski modul z dvojno sklopko brez diferenciala. Insigniin sistem štirikolesnega pogona lahko navor neodvisno dodeli enemu ali obema zadnjima kolesoma, kar omogoča vrhunski nadzor vektorjev navora v celotnem razponu zmogljivosti vozila. Pri vožnji skozi ovinke pošlje večji navor zunanjemu zadnjemu kolesu, kar poveča rotacijo okrog navpične osi (zasuk) –Insignia zavija natančneje in se bolj spontano odziva na voznikove posege. Ta inteligentna uporaba porazdelitve navora – znana tudi kot ‘blaženje odmika od smeri’ – zagotavlja nevtralno vedenje vozila, ki ga voznik z lahkoto upravlja.

 

Če se odpravljate v temo, spremenite noč v dan z IntelliLux LED® žarometi

 

Mokre, zasnežene in poledenele ceste v zimskih mesecih pogosto spremlja pomanjkanje svetlobe. Opel ima učinkovita ‘zdravila’: prilagodljive povsem LED žaromete (npr. v Mokki X in Grandlandu X) ali IntelliLux LED® matrične žaromete, ki so na voljo z Astro in novo Insignio. Prilagodljivi LED matrični žarometi (32 elementov LED, po 16 na vsaki strani pri novi Insignii) se prilagajajo prevladujočim razmeram in omogočajo vožnjo z dolgimi lučmi brez slepljenja drugih uporabnikov v prometu. V primerjavi z običajnimi zasenčenimi lučmi voznik z njihovo pomočjo veliko prej opazi ljudi ali živali na cesti ali ob njej.

 

Speljite v udobju topline – z Oplovimi možnostmi odmrzovanja in ogrevanja

 

Zagotovo je v načrtovanje jutranjih opravil dobro vključiti dovolj časa, da z vozila odstranite sneg in led, preden speljete. Vozniki Oplovih vozil, v katera je vgrajen grelnik mirujočega vozila, imajo eno skrb manj. Časovno stikalo daljinskega upravljanja ali samodejno programiranje z uporabo senzorjev temperature poskrbita, da je kabina prijetno ogreta, preden kdorkoli vstopi, stekla so brez ledu, motor pa je ogret. Grelnik mirujočega vozila pa ne skrbi samo za dobro počutje: z ogretim motorjem olje in katalizator hitreje dosežeta delovno temperaturo, zato to pozitivno vpliva na manjšo obrabo in emisije. Med lahkimi gospodarskimi vozili sta lahko za doplačilo z grelnikom mirujočega vozila že tovarniško opremljena Opel Vivaro in Movano, to možnost pa lahko izberejo tudi kupci osebnih modelov Corsa, Astra, Cascada, Mokka X, Insignia in Zafira

 

Prav tako so koristne funkcije za odstranjevanje ledu, na primer ogrevanje zunanjih ogledal in ogrevanje vetrobranskega stekla, s katerima sta opremljena Opel Insignia in Grandland X. Tanke žičke ogrevalnega elemente tiho in udobno odmrznejo vetrobransko steklo, ko voznik pritisne na gumb. Ogrevanje vetrobranskega stekla obenem preprečuje rosenje pri povečani vlagi, kar dodatno izboljša vidljivost in varnost.

 

Oplova vozila imajo še nekaj dodatnih funkcij za prijeten občutek med vožnjo. Večina modelov je na primer na voljo z ogrevanjem volanskega obroča. V manj kot minuti so voznikove dlani prijetno ogrete. Glede dobrega počutja za češnjo na torti poskrbijo ogrevani, vsestransko nastavljivi in z ergonomskim certifikatom strokovnjakov iz združenja Akcija za zdrav hrbet opremljeni sedeži AGR. Ultra-sodobni sedeži s številnimi funkcijami za nastavitev uporabnikom omogočajo, da izberejo idealen položaj sedenja. Za doplačilo so na voljo tudi vrhunski (Premium) sedeži AGR, ki z edinstveno kombinacijo bočne opore, funkcije za masažo ter ogrevanja pozimi in hlajenja s prezračevanjem poleti zagotovijo sproščeno potovanje. Za dodatno razkošje potnika na zunanjih ogrevanih sedežih Opel Astre in Insignie razvaja prijetna toplina.

 

Pred vstopom v svojega Opla lahko tako voznik in sopotniki slečejo plašče in snamejo rokavice. Različne možnosti ogrevanja zagotavljajo prijetno počutje in varnost od samega začetka vožnje. Obenem debela oblačila ne ovirajo gibanja in ustreznega delovanja varnostnih pasov.

Podobne objave