Izjava Harlda Krügerja, predsednika upravnega odbora BMW AG, napoved modelnega leta 2018, nadgradnja strategije.

Ofenziva: podjetje BMW Group bo do konca leta 2018 predstavilo 40 novih ali spremenjenih modelov vozil. +++ Električna mobilnost: prodanih več kot 200.000 elektrificiranih vozil od prihoda na trg vozila BMW i3.+++ BMW i: vztrajna širitev popolnoma elektrificiranih modelov vozil BMW pod blagovno znamko BMW i – zaščitena pravica do imen od iX1 do iX9. +++ Modelska ofenziva: 2018 bo leto modelov vozil X.

Gospe in gospodje,

podjetje BMW Group vedno gleda naprej.

Prepričan sem v dve stvari: premijsko je prihodnost. In podjetje BMW Group je prihodnost.

Zakaj je tako? Ker ne dajemo le obljub – ampak jih izpolnjujemo.

To drži:

 • za našo modelsko ofenzivo
 • za električno mobilnost in avtonomno vožnjo
 • za našo dobičkonosnost

In že je na vrsti moj prva tema: največja modelska ofenziva v zgodovini našega podjetja je v polnem teku. V letih 2017 in 2018 bomo na trg poslali 40 novih in prenovljenih modelov. Mednje pa niso všteta motorna kolesa! To prav tako pomeni, da se v naš portfelj sistematično uvajajo tehnologije novega pogonskega sklopa.

Naša modelna ofenziva se je pričela z novim vozilom BMW serije 5. Do konca meseca novembra smo prodali več kot 300.000 vozil BMW serije 5. Od meseca oktobra pa smo ponovno prevzeli najboljši položaj v tem segmentu. Našo serijo 5 zaokrožujemo z novim vozilom M5, ki je nasledilo vozilo M760 Li kot najhitrejši model serijske proizvodnje BMW.

V okviru naše družine BMW i: prenovljeno vozilo i3 in nova športna različica i3s.

Pri znamki MINI: novo vozilo Countryman in njegova priključna hibridna različica, pa tudi sploh prvi koncept z električno baterijo.

Pri znamki Rolls-Royce: v naslednjih tednih prihaja na trg legendarni Phantom osme generacije.

Pri znamki BMW Motorrad: 14 novih in prenovljenih modelov.

Vsi ti novi in prenovljeni modeli so del naše modelske ofenzive. V letu 2018 bomo prešli v 2. fazo. V njej bo pomembno vlogo igral luksuz. Luksuzni segment je naš “domač teren”. V letu 2018 bomo znatno povečali našo ponudbo v tem vse bolj dobičkonosnem segmentu:

 • Rolls-Royce Phantom
 • BMW i8 Roadster
 • BMW serije 8 Coupé
 • BMW M8
 • BMW X7
 • BMW K 1600 Grand America – prestiž na dveh kolesih

To pa so naši cilji za prestižni razred v naslednjih nekaj letih: višji segmentni delež. Znatno povečanje prodaje in prihodkov. Skupna identiteta naših najboljših modelov bo izražena z novim logotipom Bayerische Motoren Werke.

Naša modelska ofenziva je tudi X-ofenziva. Podjetje BMW je pionir in določevalec trendov v segmentu športnih terenskih vozil. Od leta 1999 smo prodali skoraj pet in pol milijona vozil BMW X. Danes skoraj tretjina prodaje podjetja BMW pade na modele vozil X.

Segment vztrajno raste v vseh glavnih svetovnih regijah. Zato imenujem leto 2018 tudi leto “X”! Odlično vozilo X2 v kompaktnem in vozilo X7 v prestižnem segmentu sta odlična primera za to. Novo vozilo X3 vstopa v svoje prvo polno leto. V kratkem pa prihaja na trg tudi novo vozilo X4.

In nadaljuje se sistematična elektrifikacija uspešne družine BMW X: vozilo X5 je že nekaj časa na voljo kot priključni hibrid. Na Kitajskem proizvajamo elektrificirano dolgo medosno različico vozila X1 za lokalni trg. Leta 2020 pa bomo na trg poslali popolnoma električno vozilo X3. V njem se bosta združili črki X in i.

Naša i-zgodba vstopa v naslednji krog! Gremo naprej, popolnoma elektrificirani modeli vozil BMW se bodo predstavljali pod blagovno znamko BMW i. In lahko vam povem še eno stvar: nismo zaščitili le pravice do imen za BMW i – od i1 do i9, ampak smo prav tako imetniki pravice do imen za BMW X – od iX1 do iX9.

Tako, prehajam k svoji drugi temi:

naša jasna strateška usmerjenost je na elektrifikaciji in avtonomni vožnji.

Še pred božičem bomo prodali naše stotisoče elektrificirano vozilo, kar je bil moj jasen cilj za leto 2017. In zagotavljam vam: za leto 2018 si bomo postavili nov cilj. Naš uspeh lahko merite na podlagi naših rezultatov. Za to se borim.

Navsezadnje imamo v tem trenutku na cestah 200.000 elektrificiranih vozil: več kot 90.000 od teh je popolnoma električnih vozil BMW i3. Naša serija priključnih hibridov postavlja merila – od vozila MINI do BMW serije 7.

Električna mobilnost privablja nove kupce. Vozili BMW i3 in BMW i8 sta osvojili deleže precej nad 80 %. Zanimivo je, da kdor kupi električno vozilo, ostane z njim. Kupce moramo le prepričati, da se enkrat odločijo za električni pogon.

Tehnologija shranjevanja električne energije in baterij pete generacije bo naredila električno mobilnost privlačno tudi za daljše razdalje. Zahvaljujoč nadgradljivim električnim modularnim sistemom, bo od začetka naslednjega desetletja mogoče vse modelske serije kombinirati s katerimkoli pogonskim sklopom, glede na povpraševanje.

BMW i Vision Dynamics, vozilo z močno čustveno noto, bo imelo doseg 600 kilometrov. Električna mobilnost in znamka BMW sta odlična kombinacija.

Do leta 2025 bomo ponujali 25 elektrificiranih vozil, od katerih bo 12 popolnoma električnih. V tej številki pa niso vključeni tako imenovani blagi hibridi.

Saj poznate naš časovni načrt:

 • v letu 2019 popolnoma električno vozilo MINI
 • v letu 2020 omenjena električna različica vozila X3
 • v letu 2021 pa iNEXT

Prejšnji teden smo simbolno zasadili prvo lopato za naš strokovni center za razvoj baterij tukaj v Nemčiji. Sebe vidimo kot ponudnika sistemov električne mobilnosti.

To vključuje tudi polnjenje:

 • ChargeNow je vodilna javna polnilna storitev na svetu. Do konca leta bodo imeli uporabniki dostop do več kot 130.000 polnilnih mest v 29 državah.
 • Prav tako smo pomagali vzpostaviti evropsko omrežje hitrih polnilnih postaj, to je IONITY.
 • Leta 2018 bomo uvedli induktivno polnjenje z vozilom BMW 530e iPerformance.

Vzpostavili smo tudi nov digitalni poslovni segment z imenom BMW Energy Services. Cilj električne mobilnosti je, da bi sčasoma postala popolnoma brez emisij.

Tudi avtonomno vožnjo izvajamo po svoje: avtonomno pomeni premijsko. Avtonomno pomeni varno. Zato tesno sodelujemo z močnimi partnerji.

V našem novem kampusu v kraju Unterschleißheim, blizu Münchna, bo več kot 2.000 inženirjev delalo na avtonomni vožnji. Naša avtonomna testna vozila so že aktivna po vsem svetu. Do konca leta bo na cestah vozni park 40 vozil BMW serije 7 – v Münchnu, Kaliforniji in Izraelu.

Delno avtomatizirani sistemi so v naših vozilih nameščeni že danes. V vozilu BMW serije 5 lahko za določeno obdobje že umaknete svoji roki z volana. Te funkcije uvajamo prek celotnega voznega parka.

Avtonomna vožnja bo ponesla doživetje mobilnosti na povsem novo raven. Koncept prikazovanja in upravljanja s prilagojenimi informacijami bo igral pomembno vlogo. Prve storitve ConnectedDrive smo predstavili že v poznih 90-ih. Danes imamo na cestah 10 milijonov povezanih vozil. Od meseca novembra lahko naše stranke uporabljajo Skype for Business, z mesecem decembrom pa bo aplikacija BMW Connected integrirana tudi z Google Assistant.

Storitve mobilnosti dopolnjujejo naš poslovni model. Danes je na Kitajskem pričela delovati naša storitev ReachNow.

Digitalizacija bo spremenila tudi način našega dela. Postali bomo agilnejši, prilagodljivejši in hitreje bomo predvidevali dogodke. V našem kampusu v Unterschleißheimu, na primer, že uporabljamo nove delovne modele, kot so LeSS, meddisciplinarne ekipe in celoviti postopki.

To velja tudi za našo dobičkonosnost – mojo tretjo temo, ki predstavlja osnovo našega preoblikovanja.

V prvih devetih mesecih leta 2017 smo dodelili preko 700 milijonov evrov več sredstev za raziskave in razvoj kot v prejšnjem letu. V naslednjem letu se bo naše razmerje med raziskavami in razvojem še nadalje povečalo: s pribl. 6 % v letu 2017 na 6,5 do 7 % v letu 2018. Po letu 2018 se bo odstotek ustalil nekje na svoji trenutni ravni.

Več tehnologije v vozilu pomeni tudi višje stroške, ki jih izravnavamo prek večje zmogljivosti in povečanja učinkovitosti. Z notranjimi viri financiranja želimo pokriti vse pomembne vnaprejšnje naložbe. Sami si tlakujemo pot, po kateri hodimo.

Smo na dobri poti, da uresničimo naše cilje za leto 2017 – kljub nestabilnim razmeram in novim izzivom, kot je dizelska razprava v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Obljubim vam: še naprej bomo ostali zelo fleksibilno in v prihodnost usmerjeno podjetje. Zato sta za nas tako pomembna finančna stabilnost in zdravo poslovanje. In prepričan sem, da bo tako tudi pri našem preoblikovanju v visokotehnološko podjetje.

Hvala za vašo pozornost

PODATKI O PORABI IN EMISIJAH.

 • BMW i3: kombinirana poraba goriva: 12,9 kWh; kombinirane emisije CO2: 0 g/kg
 • BMW i3s: kombinirana poraba goriva: 14,3 kWh; kombinirane emisije CO2: 0 g/km
 • BMW i8 Coupé: kombinirana poraba goriva: 1,9 l/100km; kombinirane emisije CO2: 42 g/km; kombinirana poraba električne energije: 14,0 kWh/100 km
 • BMW i8 Roadster: kombinirana poraba goriva: 2,1 l/100km; kombinirane emisije CO2: 46 g/km; kombinirana poraba električne energije: 14,5 kWh/100 km
 • BMW M5: kombinirana poraba goriva: 10,5/100 km; kombinirane emisije CO2: 241 g/km
 • BMW M760Li xDrive: kombinirana poraba goriva: 12,8 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 294 g/km
 • Rolls-Royce Phantom: kombinirana poraba goriva: 13,9 l/100km; kombinirane emisije CO2: 318 g/km

Vrednosti porabe goriva v skladu s preizkusnim ciklom EU se lahko spreminjajo glede na velikost izbranih pnevmatik.

Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.bmw.si/emisije.

Kontakt za medije:
Korporativno komuniciranje BMW Group Slovenija
Maja Ilec
Elektronski naslov: maja.ilec@bmwgroup.com
Telefon: 00386 1 586 73 74

BMW Group
BMW Group je s svojimi tremi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce vodilni svetovni premium proizvajalec avtomobilov in motornih koles, obenem pa ponuja premium finančne storitve in storitve mobilnosti. BMW Group kot globalno podjetje upravlja 31 proizvodnih in montažnih obratov v 14 državah in ima globalno prodajno mrežo razpredeno po več kot 140 državah.

V 2016 je BMW Group po celem svetu prodal okoli 2.367 milijonov avtomobilov in skoraj 145.000 motornih koles. Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 9,67 milijarde evrov ob dohodkih 94,16 milijarde evrov. 31. decembra 2016 je BMW Group zaposloval 124.729 ljudi.

BMW Group je svoj uspeh vedno gradil na dolgoročni viziji in odgovornem delu. Podjetje je tako ustvarilo ekološki in socialni trajnostni razvoj preko niza vrednot, celostne proizvodne odgovornosti in jasne predanosti k ohranjanju virov kot integralnega elementa svoje strategije.

www.bmwgroup.com
Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup
Twitter: http://twitter.com/BMWGroup
YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview
Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

PRESS CONTACT.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

Podobne objave