R Pikes Peak iz Volkswagnove družine I.D. – avtomotošport želi električno mobilnost popeljati na vrh

Wolfsburg (Nemčija) – Za Volkswagen je v avtomotošportu nastopil čas novega štetja: prejšnjo nedeljo je znamka predstavila superšportni model I.D. R Pikes Peak na izključno električni pogon. S 500 kW (680 KM), z navorom 650 Nm in maso, nižjo od 1.100 kg, se bo superšportnik

24. junija 2018 preizkusil na znameniti gorski dirki Pikes Peak v Colorado Springsu v ZDA. Njegov cilj je na “dirki med oblake” izboljšati dosedanji rekord za električna vozila, ki znaša 8:57,118 minute. S tem pa dobesedno drvi proti prihodnosti: pospešek 2,25 sekunde od nič do 100 km/h je hitrejši kot pri vozilih formule 1 in formule E. Po razkritju v francoskem Alésu se bo I.D. R Pikes Peak premierno predstavil na krstni vožnji po dirkalni stezi.

I.D. R Pikes Peak: sprednji del

I.D. R Pikes Peak: vozniška kabina

“Volkswagnov cilj je, da z družino I.D. doseže vrh na področju električne mobilnosti. Udejstvovanje znamke Volkswagen na dirki Pikes Peak tako ne kaže samo smeri našega prihodnjega razvoja v avtomotošportu, temveč ima tudi velik simbolni pomen,” je dejal dr. Frank Welsch, član uprave znamke Volkswagen Osebna vozila, odgovoren za poslovno področje tehničnega razvoja. “Spoznanja na področju avtomotošporta kupcem

že od nekdaj prinašajo prednosti. Zato upamo na njihove dragocene odzive za razvoj bodočih vozil modelske družine I.D. Udeležba na gorski dirki Pikes Peak bo vsekakor prava vzdržljivostna preizkušnja za električni pogon.”

“Avtomobil ima izjemen videz in že nekaj tednov vzbuja zanimanje v medijih in na družbenih omrežjih,” je povedal Jürgen Stackmann, član uprave znamke Volkswagen Osebna vozila, odgovoren za poslovna področja prodaje, marketinga in poprodaje. “Tudi ta projekt kaže, da je Volkswagen s svojo celovito strategijo e-mobilnosti in uvedbo družine I.D. na pravi poti. I.D. R Pikes Peak in udeležba na najbolj legendarni gorski dirki na svetu Volkswagnu ponujata odlično priložnost, da področje e-mobilnosti obogati z emocionalnostjo in športnostjo.”

Najpomembnejši cilj pri razvoju modela I.D. R Pikes Peak je bil najti pravo ravnovesje med kapaciteto baterije in maso vozila. Tokrat v ospredju ni bila maksimalna moč, kot je to značilno za dirkalnike. Volkswagnov prototip za Pikes Peak tako upravičeno odlikujeta dva pečata kakovosti, in sicer “R” za zmogljiva vozila in “I.D.”, ki je novi simbol za pametno e-tehnologijo znamke Volkswagen.

“Podobno kot pri Volkswagnovih serijskih vozilih bodo tudi v avtomoto­športu dirkalniki na električni pogon imeli vedno pomembnejšo vlogo,” je dejal Sven Smeets, direktor avtomotošporta pri Volkswagnu. “Pri razvoju modela I.D. R Pikes Peak nam je bilo, ravno zaradi omejenega časovnega okvirja, sodelovanje znotraj podjetja v veliko pomoč. Tako nas je na primer podprl Volkswagnov oddelek za izdelavo baterij v Braunschweigu, sodelovali pa smo tudi s tehničnim razvojem v Wolfsburgu.”

Inženirji so se tako kot v davnih letih 1985, 1986 in 1987, ko so pozornost zbujajočega Golfa za dirko Pikes Peak opremili z dvema motorjema, tudi tokrat odločili za dva pogonska vira. I.D. R Pikes Peak ima dva električna motorja s sistemsko močjo 500 kW (680 KM).

Za shranjevanje energije služijo litij-ionske baterije, ki so tudi del serijskih vozil z električnim pogonom. Pričakovanja glede baterijskih celic so visoka: njihova energijska gostota je odločilen kriterij sistema v isokonapetostnem območju. Če so pri izdelavi serijskih vozil inženirji stremeli k največjemu dosegu, ta tokrat ni bil v osredju.

Cilj je bila namreč čim večja zmogljivost motorja na poti do vrha Pikes Peak.

Približno 20 odstotkov potrebne električne energije bo proizvedenih med 20 kilometrov dolgo vožnjo. Formula za uspeh je regeneracija energije (rekuperacija): pri zaviranju se del zavorne energije preko električnih motorjev, ki v tem primeru delujejo kot generatorji, spremeni v električno energijo in shrani v baterijo.

Eden izmed posebnih izzivov dirke Pikes Peak je dejstvo, da so testne vožnje na skupno 19,99 kilometra dolgi gorski dirkalni stezi v Colorado Springsu mogoče le na določenih delih in v zelo omejenem obsegu. Glavni del testnih voženj tako ne poteka na dejanski trasi dirke, temveč na dirkališčih. Razkritju modela I.D. R Pikes Peak v Alésu sledi naslednja faza Volkswagnovega programa Pikes Peak.

Vrhunski voznik in branilec naslova dirke Pikes Peak Romain Dumas bo sedel za volan Volkswagnovega modela I.D. R Pikes Peak in poskusil izboljšati dosedanji rekord za električna vozila. 39-letni Francoz obožuje tovrstne izzive in je poleg treh zmag na “dirki med oblaki” tudi dvakratni zmagovalec 24-urne preizkušnje v Le Mansu. Mimogrede: Dumas, čigar vzornik je legenda avtomotošporta Jacky Ickx, je rojen v Alèsu.

Start na 2.862 metrih nadmorske višine, 1.440 metrov vzpona, 156 zavojev, 100-odstotno asfaltna proga in samo en poskus – na lovu za rekordom za električna vozila morata biti 24. junija 2018 tako tehnika kot voznik v vrhunski formi, pri čemer pomembno vlogo igrajo tudi zunanji pogoji. Na 4.302 metra visokem vrhu Pikes Peak, ki je hkrati tudi cilj dirke, so konec junija temperature pogosto pod zmrziščem.

O znamki Volkswagen: Uresničujemo prihodnost.

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 150trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na 50lokacijah v 14 državah. Leta2017 je Volkswagen izdelal več kot šestmilijonov vozil, med katere sodijo prodajne uspešnice, kot so Golf, Tiguan, Jetta in Passat. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih 198.000ljudi. Poleg tega je v več kot 7.700partnerskih avtohišah zaposlenih še 74.000ljudi. Volkswagen sistematično izpopolnjuje proizvodnjo avtomobilov. Električna mobilnost, pametna mobilnost in digitalna preobrazba znamke so ključna strateška področja za prihodnost.

Kontakt

Volkswagen Motorsport GmbH

Andre Dietzel

Vodja za komuniciranje in marketing Tel.: +49 175 – 723 4689

andre.dietzel@volkswagen- motorsport.com

Volkswagen Produktno komuniciranje

Bernhard Kadow Projekti in avtomotošport Tel: +49 152 588 70782

bernhard.kadow@volkswagen.de

Podobne objave