Oplova ofenziva Euro 6d-TEMP se nadaljuje s prodajno uspešnico Astro

 

 

  • Pripravljeni na prihodnost: Opel uvaja motorje za Astro, ki so skladni s standardom Euro 6d-TEMP
  • Premiera: zmogljivi 1,6-litrski bencinski in dizelski motorji utirajo pot
  • Optimalna naknadna obdelava: filter delcev v bencinu (GPF) in selektivna katalitska redukcija (SCR) plus AdBlue
  • Euro 6d-TEMP: v novi standard bodo prvič vključene emisije pri dejanski vožnji

 

Rüsselsheim. Oplova ofenziva Euro 6d-TEMP se nadaljuje z Astro. Vsi bencinski in dizelski motorji za kompaktno prodajno uspešnico so v fazi preobrazbe za skladnost s strogim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP, ki vključuje meritve RDE (Real Driving Emissions, emisije pri dejanski vožnji) na javnih cestah in bo septembra 2019 začel veljati za vsa na novo registrirana vozila. Najprej sta na vrsti zmogljiva različica 1,6-litrskega bencinskega motorja in 1,6-litrski dizel, ki bosta premierno na voljo z Astro v petvratni kombilimuzinski izvedbi, čez nekaj tednov pa tudi s karavanom Sports Tourer.

 

1,6-litrski bencinski motor razvije moč 147 kW/200 KM in dizlom podobnih 300 Nm navora, v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim ali avtomatskim menjalnikom lahko požene Astro v obeh karoserijskih izvedbah do največje hitrosti 235 km/h, iz mirovanja do 100 km/h pa pospeši v 7,8 (kombilimuzina) oziroma 7,9 (Sports Tourer) sekunde (poraba goriva[1] kombilimuzine: mestna vožnja 8,2–8,4 l/100 km, zunajmestna vožnja 5,0–5,4 l/100 km, kombinirano 6,2–6,5 l/100 km, emisije CO2 144–151 g/km; poraba goriva1 Sports Tourerja: mestna vožnja 8,3–8,5 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,9–5,5 l/100 km, kombinirano 6,2–6,6 l/100 km, emisije CO2 144–151 g/km).

Za kar najučinkovitejše zmanjšanje emisij delcev je 1,6-litrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom opremljen z dvodelnim povezanim filtrom delcev v gorivu (GPF), ki mogoča optimalno regeneracijo (oksidacijo delcev, ki se naberejo v filtru).

Low particulate emissions: The 1.6-litre direct-injection petrol engine of the Astra (photo: Sports Tourer) features a close-coupled Gasoline Particulate Filter (GPF).

Kombilimuzino Astra lahko poganja tudi 1,6-litrski turbodizelski motor s 100 kW/136 KM in 320 Nm navora (poraba goriva1 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom: mestna vožnja 5,3–5,5 l/100 km, zunajmestna vožnja 3,9–4,1 l/100 km, kombinirano 4,6–4,9 l/100 km, emisije CO2 116–121 g/km; poraba goriva1 s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom: mestna vožnja 5,9–6,1 l/100 km, zunajmestna vožnja 3,9–4,2 l/100 km, kombinirano 4,6–4,9 l/100 km, emisije CO2 122–130 g/km), ki je za dodatno zmanjšanje emisij dušikovih oksidov opremljen s tehnologijo za selektivno katalitsko redukcijo (SCR). S standardom Euro 6d-TEMP skladna Astra s sistemom SCR bo tako izvzeta iz morebitnih prepovedi, ki bodo v središčih mest veljala za vozila z dizelskim motorjem.

 

V postopku SCR se v izpušne pline vbrizgava tekočina AdBlue. Raztopina se razgradi v amonijak, ki se shrani v substratu katalizatorja. Dušikovi oksidi (NOx) vstopajo v katalizator skupaj z drugimi izpušnimi plini in se selektivno reducirajo v dušik in vodo.

 

Hiter prehod na skladnost s standardom Euro 6d-TEMP je del strategije znamke, da prevzame vodilno vlogo pri zmanjšanju emisij. Naslednji korak na poti k temu cilju je uvedba štirih elektrificiranih modelov do leta 2020, vključno z naslednjo generacijo Corse, ki bo na voljo tudi z izključno električnim pogonom. Do leta 2024 bo Opel postal povsem elektrificirana znamka osebnih vozil, saj bodo vsi modeli poleg pogona z motorji z notranjim zgorevanjem na voljo tudi v različici z električnim pogonom – kot hibrid ali akumulatorsko električno vozilo.

 

Lahka, varčna in dinamična: Astra je zasnovana za maksimalno učinkovitost

 

Astra – leta 2016 je bila izbrana za ‘Evropski avto leta’ in ‘Slovenski avto leta’ – je eden najbolje prodajanih modelov v Oplovi ponudbi. Izjemno udobje odlikuje tako kombilimuzino Astra kot Sports Tourerja, lahka, varčna in dinamična zasnova vsake komponente pa omogoča nadvse učinkovito uporabo.

 

Kljub kompaktnim zunanjim meram je potnikom v Astri na voljo veliko prostora za noge – še posebej na zadnjih sedežih. Sports Tourer navduši tudi s prostornim prtljažnikom, ki meri do 1630 litrov in je nadvse preprosto dostopen, saj je možno električno pomična prtljažna vrata odpreti in zapreti s preprostim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.

 

Poleg bogate palete sistemov za pomoč vozniku, kot sta opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem v sili in opozarjanje na zapuščanje voznega pasu s pomočjo za ohranjanje voznega pasu, je Astra prvi avto v tem segmentu, ki je na voljo s povsem LED matričnimi žarometi. Astrine IntelliLux LED matrične žaromete sestavlja 16 LED segmentov – po osem na vsaki strani –, ki samodejno in ves čas prilagajajo dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa posameznim situacijam ter preprečijo slepljenje nasproti vozečih voznikov.

 

Med opremo za doplačilo so kupcem Astre na voljo informativno-razvedrilni sistemi, ki omogočajo upravljanje prek zaslona na dotik, s kontrolami na volanskem obroču in s pomočjo glasovnih ukazov. Prav tako lahko uporabniki s sistemom povežejo primerno opremljene pametne telefone, uporabijo glasovno upravljanje ustreznega telefona (na primer Siri ali Google) in dostopajo do funkcij telefona prek aplikacij Apple CarPlay in Android Auto.

[1] Meritve WLTP, zaradi primerjave pretvorjene v vrednosti NEDC.

 

Milica Kopanja Šircelj
Vodja odnosov z javnostmi / PR Manager

Podobne objave