S TEKOČEGA TRAKU ZAPELJAL DVAMILIJONTI FIAT 500

 

Pretekli teden je bil v tovarni v Tychyju na Poljskem izdelan dvamilijonti Fiat 500.

Legendarni Fiat je na voljo v več kot 100državah po vsem svetu, 80 % vozil pa je prodanih izven Italije – zato je 500 najbolj globalen Fiatov model. Model 500 je vodilni na trgu v devetih evropskih državah in med prvimi tremi v sedmih drugih državah.

Fiat 500, ki je v svojem enajstem letu, je s skoraj 60.000 prodanimi primerki v prvem četrtletju leta 2018 v Evropi dosegel najboljše četrtletje doslej.

Pretekli teden je bil v tovarni v Tychyju na Poljskem izdelan dvamilijonti Fiat500. To je Fiat500C Collezione v ekskluzivni dvobarvni belo-sivi kombinaciji Primavera, ki ga poganja živahen motor TwinAir Turbo s 63kW (85KM). Prodan bo v Italiji. Nova posebna serija proslavlja brezčasen slog in oblikovanje modela500, njegov slavni status legende in značaj, ki ne bo šel nikoli iz mode, z novimi kombinacijami barv in materialov ter živahnim in elegantnim značajem. Ponuja veliko privlačne serijske opreme, kot so platišča R16, kromirani poudarki, sivo/bela/siva okrasna črta in napis “Collezione” v ležeči pisavi na pokrovu prtljažnika.

Dvamilijonto izdelano vozilo pomeni nov velik mejnik v izjemni zgodbi o uspehu. Ta legendarni veliki mali Fiat se prodaja v več kot 100državah po vsem svetu. Več kot 80odstotkov vozil je prodanih izven Italije, zadnjih pet let pa je Fiat500 najbolje prodajan model v segmentu (skupajrazličice Fiat in Abarth) v Evropi, ki je ob koncu leta2017 dosegel 14,6 % tržni delež. Poleg tega je v svojem enajstem letu s skoraj 60.000prodanimi primerki v tretjem četrtletju leta2018 v Evropi dosegel rekordno prodajo. V prvem četrtletju leta2018 je bil model500 vodilni na trgu v devetih državah (v Veliki Britaniji, Španiji, Belgiji, Švici, na Portugalskem, v Avstriji, na Madžarskem, Hrvaškem in v Sloveniji) in med prvimi tremi še v sedmih (v Italiji, Nemčiji, Franciji, na Švedskem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji).

Ena od skrivnosti neprekinjenega uspeha modela Fiat500 je 30posebnih različic, predstavljenih v zadnjih 11letih, če upoštevamo znamki Fiat in Abarth. Fiat500 je bil vedno tisti, ki postavlja smernice, hkrati pa ostaja zvest svojemu slogu, čeprav se je pojavljal v vrsti posebnih različic, ustvarjenih za raziskovanje področij, ki so neobičajna za mestni avtomobil, od mode in luksuznih jaht do povezljivosti. Nova posebna serija Fiat500 Collezione, ki se spogleduje s svetom mode, sledi smernicam omejenih serij – 500-60esimo in Anniversario –, ki sta bili izdani lani ob obeležbi 60.obletnice.

Model500 je bil prvič predstavljen leta1957, od takrat pa je bilo prodanih več kot šest milijonov primerkov. Te ključne številke povzemajo moč modela v kolektivni zavesti in v svetu avtomobilizma. To pomeni, da je ostal pomemben različnim generacijam voznikov. Je simbol masovne motorizacije in izdelek z resničnim družbenim pomenom. Ni naključje, da je bil avtomobil iz serijeF modela500, ki je bila najbolj priljubljena Fiatova različica, ki so jo izdelovali med leti1965 in1972, uvrščen v stalno zbirko znamenitega newyorškega muzeja sodobne umetnosti.

Proizvodnja legendarnega Fiata se je začela v Tychyju leta2007 ob predstavitvi novega modela. To je bil tudi prvi mestni avtomobil na svetu, ki je bil tega leta nagrajen z nazivom “Avto leta” – kar je posledica zelo visokih ravni proizvodnje. Z več kot 200.000izdelanimi primerki na leto, če upoštevamo znamki Fiat in Abarth, je poljska tovarna ena najnaprednejših tovarn skupineFCA na svetu. Kot ena prvih je prejela zlato medaljo World Class Manufacturing.

Podobne objave