DS X E-TENSE: NAŠE SANJE ZA LETO 2035

 

Zaprite oči in se prepustite sanjarjenju … Vklopite vse svoje čute in si zamislite nove oblike, nove materiale in nove tehnologije avtomobila, ki bo v prihodnosti poosebljal razkošje na štirih kolesih. Oblikovalci in oblikovalke znamke DS Automobiles so si zadali nadvse inovativen izziv: zasnovati sanjsko vozilo, ki se ponaša z neprimerljivo eleganco. Plod njihove skupne domišljije za leto 2035 je DS X E-TENSE.

Prihodnosti je bila vržena rokavica izziva

DS Automobiles pridobiva ugled avantgardne avtomobilske znamke. Znamka DS Automobiles, ki predstavlja popolno kombinacijo prefinjenosti in tehnologije, si je pred kratkim zastavila edinstven izziv s pomočjo svojega strokovno podkovanega znanja in veščin, ki so prepoznavne po vsem svetu.

V današnji hitro razvijajoči se avtomobilski industriji so si oblikovalci in oblikovalke znamke DS Automobiles, ki gojijo neizmerno strast do avtomobilov, za nalogo zadali obuditi svoje sanje o avtomobilu prihodnosti. Plod njihovih sanj za prihodnost, v sklopu katerih niso imeli čisto nobenih vnaprej določenih omejitev, je DS X E-TENSE.

Kot strastni privrženci svojega poklica so oblikovali svojo vizijo za leto 2035, ki zaradi njihovega skoraj obsesivnega iskanja brezhibne mobilnosti neznansko odstopa od sedanjosti. Kreatorji znamke DS so si zadali eno samo nalogo: združiti tehnologijo in poezijo. DS X E-TENSE je njihova fantazija o francoskem prestižu za kupca iz leta 2035, ki bo morda imel drugačne potrebe kot današnji, vendar pa si bo še vedno želel privoščiti užitke.

Rezultat njihovega dela je osupljivo lep, čuten in navdihujoč avtomobil, ki nakazuje na prestiž, modernost in tehnologije jutrišnjega dne. DS X E-TENSE bo sprožil takšno revolucijo kot pred osmimi desetletji prvotni model DS.

Radikalno drugačne emocije

V kokpit vstopimo skozi vrata v obliki žuželčje elitre, ki so prekrita z ogljikovimi vlakni in usnjem. Pogled pritegne širok sedež piramidne oblike, ki se prilagaja voznikovi telesni zgradbi kot školjka dirkalnika enoseda. Nadvse nagnjen položaj sedeža pa pomaga ohranjati nizko težišče vozila. Volan, ki od nekdaj slovi kot simbolni element strastnih privržencev avtomobilizma, obdajajo usnje, les in kovina, ki imajo kapacitivne zmogljivosti za nadzor voznikovih dejanj. Dvobarvno anilinsko usnje v kombinaciji modre Millenium in mornarsko modre barve krasijo biserni okrasni šivi značilni za DS. Tudi sklopu pedal so posvetili veliko pozornosti, saj gre za skoraj tako simbolen element kot volan. Vse te podrobnosti nakazujejo na edinstvene izkušnje med vožnjo in voznika navdajo z adrenalinom, še preden spelje.

Pomirjajoča kapsula

DS X E-TENSE je asimetričen. Notranji ambient je na desni strani drugačen kot na levi. Ko voznik vstopi v kapsulo skozi dvigajoča se vrata v obliki galebjih kril, hkrati postane tudi potnik najsibodi sam ali v spremstvu sopotnika. Zaradi asimetričnosti je pod kapsulo iz prozornega stekla možna povsem drugačna razporeditev prostora. Sopotnika obdaja čutna kapsula, medtem ko sedi na prezračevanem in masažnem sedežu, ki se razteza kot ptičje krilo in ga na zgornjem delu krasi motiv pernate zvezde. Potovanje z vklopljenim avtonomnim načinom vožnje ponuja zares edinstvene izkušnje, saj se poleg dotika vzbudijo še drugi čuti, kot je na primer sluh. Za zvočni ambient z visoko kakovostjo reprodukcije neposredno poskrbi zvočni pult, ki je del armaturne plošče.

Tla iz elektrokromatskega prozornega stekla omogočajo pogled na cesto, ki šviga mimo pod avtomobilom. V osrčju kapsule pritegnejo pogled in vzbudijo naše čute plemeniti materiali, kot so usnje, les in kovina. Kombinacija mornarsko modre in temno rdeče barve ublaži svetlobo, ki prihaja od zunaj. Pomirjujoča in dobro zaščitena notranjost, prečiščen zrak in prijetne dišave pomembno prispevajo k občutku prefinjenosti, ki navda potnika, ko ga naokoli popelje voznik v kokpitu ali pa kar sam avtomobil v avtonomnem načinu vožnje. Z dodatnim sedežem pa je možno potovati celo v troje.

Funkcije vozila nadzoruje osebni pomočnik IRIS v obliki holograma, ki ima poleg tega tudi vzpostavljeno povezavo z zunanjim svetom. V kapsuli ni čisto nobenega zaslona, zaradi česar so linije videti še bolj pretočne. Zastekljene površine so nadomestili tablični računalniki.

Imaginarne tehnologije

Oblikovalcem je uspelo povsem ovreči vse ustaljene zapovedi in med sanjSarjenjem zasnovati strastno vozilo, ki je “lahkotno kot peresce” in “skoraj tako “neslišno kot sapica”.

100 % električni pogon zagotavlja neprimerljivo odzivnost. Znotraj obeh prednjih koles je nameščen motor, ki med vožnjo doseže 400 kW moči (540 konjskih moči). Za vožnjo po dirkališču pa je na voljo poseben način, v katerem se moč poveča na 1000 kW (1360 konjskih moči). Voznik se lahko naužije izjemno zmogljivega vzmetenja, ki so ga razvili inženirji ekipe DS Performance, ki stoji za programom formule E znamke DS. Podvozje iz karbonskih vlaken sloni na inovativnih vzmeteh in vzvojnih drogovih. Vlečno moč, oprijem in upočasnjevanje upravlja napredni računalniški sklop, zasnovan za zagotavljanje optimalne zmogljivosti na vseh vrstah podlage.

Med razvojem sanjskega avtomobila za leto 2035 so se člani ekipe DS Automobiles odločili zasnovati asimetričen koncept s tremi sedežnimi mesti, ki temelji na edinstveni združitvi dveh vozil v enem, pri katerem lahko uporabnik sam izbere način vožnje, ki ustreza njegovim potrebam v danem trenutku. Zahvaljujoč novim tehnologijam je karoserija po trčenju sposobna ponovno zavzeti prvotno obliko, konfiguracija rešetk na prednjem delu pa se prilagaja pogojem na cesti. Potrebam potnikov, vozila in okolice pa se prilagajata tudi jakost osvetlitve prek svetlobnih tančic DS LIGHT VEIL in zmogljivost hlajenja.

Sanjsko vozilo

DS X E-TENSE nam ponuja vizijo o sanjskem avtomobilu za leto 2035 kot zvezda filma, ki ga bodo začeli predpremierno predvajati na vseh petih kontinentih, na katerih DS Automobiles trži svoja vozila.

Inkarnacija – Yves Bonnefont, generalni direktor DS Automobiles

“DS Automobiles je znamka 21. stoletja, ki danes s trženjem svojih vozil druge generacije vstopa v novo dobo. Njena mladost je pomemben adut. Z modelom DS 7 CROSSBACK smo uspeli zaokrožiticelovit izbor vozil, ki v svojem času prednjačijo pred drugimi.In seveda, to ni skrivnost, da že zdaj razmišljamo o naslednji generaciji. Znotraj avtomobilske industrije, ki se je znašla v zares revolucionarnem obdobju, smo naš razvoj osredotočili na bolj učinkovito rabo energije – vseh virov – in na sisteme za pomoč pri vožnji, ki nudijo vse več udobja in varnosti. Danes že bolj ali manj vemo, kakšni modeli bodo v našem prodajnem programu za leto 2025.Da bi nam uspelo preseči naše zmogljivosti,smo si zadali dodaten oziroma nekakšen interni izziv: dati življenje avtomobilu iz naših sanj. Časovni okvir za uresničitev naših sanj je moral biti precej oddaljen v prihodnost, zato smo se odločili za leto 2035.

Med zasnovo smo sanjarili o tem, kako bi stranke želele leta 2035 živeti in uživati za volanom. Jaz sem sanjaril o tem, kakšen avto bi želel uporabljati kot strasten ljubitelj avtomobilizma in tudi kot stranka. In danes izkazujem poklon vsem kolegom in kolegicam, ki so svoje skupne sanje prenesli v ta sanjski avto.

DS X E-TENSE jekoncentrat človeških emocij, ki so jih udejanjili naši inženirji s svojim strokovno podkovanim znanjem, ki ga navdaja njihov avantgardni duh, ki ga želimo spodbujati tako kolektivno pa tudi kot avtomobilski privrženci.”

EVOKACIJA – Thierry Metroz, direktor oblikovanja DS Automobiles

“Za sanjarjenje smo imeli na voljo prazen list papirja. Med procesom kreativnega razvoja smo si zamislilidvojnovozilo, ki ponuja najboljše iz obeh svetov: intenzivne in brezmejne užitke med vožnjo z obilo moči in umetnost življenja po “francosko” v načinu za avtonomno vožnjo. Na nek način je DS X E-TENSE tudi reinterpretacija konceptnega motornega kolesa s stransko prikolico, ki se ponaša z drzno asimetrično postavo na štirih kolesih.

Naš prvi izziv je bil oblikovatiradikalno drugačno vozilo: nekakšen roadster, ki je sposoben ponuditi fenomenalne pospeške. DS X E-TENSE poganjata dva električna motorja, ki med vožnjo poskrbita za neizmerne užitke in sprostita dobršno mero adrenalina. To je filozofija njegovega kokpita z odprto streho. Voznik nosi posebno čelado, medtem ko sedi na nazaj nagnjenem sedežu v obliki školjke, ki je sicer sestavni del karoserije, vendar kljub temu v celoti nastavljiv. Barve in materiali zunanjih in notranjih površin se popolnoma ujemajo.Volan je osrednja točka kabine, kot tudi sklop pedal, ki že več kot eno stoletje veljata za osrednja elementa vseh vozil. Nekaterih temeljev nismo spreminjali. Za osnovne funkcije vozila smo obdržali fizična stikala, kot so dovršeno izpiljene klavirske tipke (toggle switches) v kombinaciji z giljoširanimi dekorativnimi elementi “Clous de Paris”.

Na številnih površinah je uporabljeno usnje z edinstveno končno obdelavo, ki zagotavlja izjemno udobje in je hkrati tudi zelo prijetno na pogled, poleg tega pa se povsem prilega karoseriji. Vse spoje krasijo biserni okrasni šivi. Minimalizirani instrumenti zajemajo števec hitrosti in indikator napolnjenosti akumulatorskih baterij, ki ju opazimo na prvi pogled poleg virtualne ure, ki je plod domišljije znamke B.R.M.

V kapsuli zavzema svoje častno mesto senzualnost. Priznam, da se ne strinjam z ugotovitvijo mnogih ljudi, ki pripovedujejo o tem, da bodo lahko vozniki v avtonomnih avtomobilih zlasti delali.Jaz v avtonomni vožnji vidim možnost za sprostitev in uživanje! Želel bi, da bi si potniki predvsem vzeli čas zase, kajti čas je vendarle naša najbolj dragocena dobrina. Skupni imenovalnik vseh vozil, ki jih je zasnoval DS Automobiles, je želja po združitvi užitkov in francoskega življenjskega stila.

Notranjost navda z občutkom prostornosti. Instrumentna plošča v lesu, ki je bila razvita v sodelovanju z znamko Focal, združuje vse elemente avdio sistema, ki v potniškem prostoru poustvarijozvočni ambient iz najlepših koncertnih dvoran. Na zastekljenih površinah se nam lahko prikazujejo informacije ali predvajajo filmi, v omarici po meri pa je skrit aparat za kavo. Vse funkcije nadzoruje osebni pomočnik IRIS. Poimenovali smo ga po očesni membrani, katere barva je edinstvena pri vsakem človeku.IRIS je pravzaprav hologram, ki se prikaže v prostoru znotraj kapsule oziroma kokpita. Vsak lahko sam izbere njegovo obliko, ki je lahko v podobi človeškega obraza, krogle z nevronskimi povezavami ali kateregakoli drugega predmeta. IRIS ni le vmesniška enota za nadzor vozila DS X E-TENSE ampak tudi pomočnik, prek katerega se povežemo z zunanjim svetom.

Izbrane barve ponazarjajo zapovedi francoskega prestiža z dodatki v živo rdeči barvi za notranjost kapsule, ki tvori pravi kontrast z modro barvo Millennium na karoseriji.Globoko in intenzivno barvo, v kateri se prepletajo modri in zeleni odtenki je že v 18. stoletju kategoriziral Louis Bertrand Castel na svojem seznamu barv in sijočih odtenkov za svet mode.

Prav tako smo poskušali ukiniti klasično osvetlitev vozila. Danes so vsa vozila zasnovana na isti način. Vsa imajo pokrov motornega prostora, odbijač, blatnik in med vsemi temi elementi je integriran žaromet. Mi verjamemo, da v prihodnosti ne bo več klasičnih žarometov in luči, saj bovir svetlobe postala površina karoserije.Na vsaki strani okrasne maske se razprostirajo svetlobne tančice DS LIGHT VEIL, s katerimi lahko osvetlitev vozila DS X E-TENSE zavzame različne oblike, ustvari spreminjajoče se barvne odtenke in raznolike jakosti. Osvetljene biserne točke na skrajnih delih prednjega odbijača so še en pomemben element signature znamke DS.

Parametrično zasnovana rešetka okrasne maske se nevidno zliva z dvobarvnim pokrovom motornega prostora in dvojnim sredinskim naborkom, ki se nahaja v osi voznikovega vidnega polja in je poravnan v središčem kokpita. Vkokpit vstopimo skozi vrata v obliki žuželčje elitre, v kokon pa prek dvižnih vrat v obliki galebjih kril. Oboja vrata so opremljena s prilegajočimi se kljukami.

Znak DS na zadnjem delu poudarjata dve grafični liniji, ki se raztezata od zgornjega dela potniške kabine vse do aerodinamičnega difuzorja in tako tvorita črko “X”. Linije v obliki črke X najdemo tudi na bočnih površinah vozila, kjer oblikujejo znak DS Performance. Isto tematiko opazimo tudi v notranjosti, na volanu in sedežih, kar ponazarja neposredno povezavo z imenom DS X E-TENSE.

Spodnji predel zadnjega dela je posvečen aerodinamični učinkovitosti in vključuje inteligentni difuzor. Tako kot prednja žarometa so tudi luči na zadnjem delu izgubile dejansko obliko in so videti kot svetlobna tančica z učinkom lusk, ki se zliva s karoserijo ter opozarja na prihod vozila DS X E-TENSE inprikazuje faze generiranja energije.

Konceptna vozila, ki jih v zadnjih letih srečujemo na avtomobilskih salonih, nas niso ravno ganila. Pri novi generaciji električnih in/ali avtonomnih konceptnih vozil se zdi, da so užitki v vožnji zanemarjeni. Potniki se znajdejo v nekakšnem mehurčku obdanem z zasloni in sedeži iz sintetičnih tkanin. Pri DS Automobiles si prizadevamo za preboj iz te ideologije, da bi nam uspelo uresničiti naše sanje in da bi navdahni ljudi, naj ne opustijo svojih. V nobenem primeru nismo hoteli zasnovati dolgočasno in neizrazno vozilo.Dizajn ni odvisen zgolj od končne uporabe.Vsekakor je tudi slednja zelo pomembna, vendarle pa je potrebno dizajn navdati s kančkom kreativnosti, umetnosti in nekakšno poezijo. In zaradi tega DS X E-TENSE izraža nekakšno dvojno povezavo med kokpitom in kokonom, med užitki v vožnji in senzualnostjo v kombinaciji s tehnološko učinkovitostjo. Voznikove potrebe bodo morda radikalno drugačne in DS Automobiles bo znal nanje odgovoriti.”

REALIZACIJA – Éric APODE, direktor produktov in poslovnega razvoja DS Automobiles

“Kadarkoli člani ekipe DS Automobiles razmišljamo o novem modelu, vsak posameznik doprinese svoje strokovno podkovano znanje in svojo strast do avtomobilizma. Oblikovalci in kreativni vodje produktov nenehno preizkušajo nove stvari in odkrivajo nove poti, medtem ko tehnični inženirji vedno stremijo za avantgardnim raziskovanjem svojega strokovnega področja. Člani ekipe DS nase gledamo kot na pionirje, ki jim je bila zadana naloga, da se odcepijo od konvencionalnega razmišljanja. Za nas velja, da smo pripravljeni sklepati kompromise glede na proizvodne in tržne zmožnosti vozila, šele potem, ko so vse prvotne in najpomembnejše etape kreativne zasnove že zaključene.

Primer DS X E-TENSE pa je čisto poseben, saj je šlo zgolj za oživitev naših sanj, pri čemer nismo bili soočeni z nobenimi proizvodnimi omejitvami in izzivi. Vsak posameznik je imel možno prosto izraziti svoje sanje, zato združitev tehnologije in poezije v avtomobilu idealno pooseblja francoski prestiž.

Čeprav je DS X E-TENSE sanjski avtomobil, sem prepričan, da se bodo naše stranke znale poistovetiti z našimi idejami. Definitivno smo želeli izpostaviti dva različna svetova, ki sta v porastu, in to z vozilom, kivzbudi dve vrsti emocij. V kokpitu prevladuje želja po vožnji, hitrosti in občutenju neizmerne moči, ki zagotavlja do danes še neznane občutke za volanom. Vožnja v tistem delu vozila, ki spominja na kokon, pa namiguje na drugačne vrste čutov. V njem občutimo brezskrbnost in varnost ter si lahko privoščimo nekaj časa zase.

Avtonomna vožnja nam odpira nove perspektive in je podobnapotovanju v vesoljskem plovilu, vendar v popolni varnosti.Naš cilj je več kot očitno odpraviti vse prometne nesreče. V tem načinu vožnje bo možno prihraniti čas, si privoščiti sprostitev in občutiti udobje. To je hiter in varen način vožnje z udobjem kokona, pravi znak kakovosti znamke DS Automobiles.

Vendar pa ima avtonomna vožnja tudi določene omejitve kot so užitki v vožnji. Pri znamki DS Automobiles verjamemo v avtomobile in ne želimo, da bi užitki, povezani z vožnjo, izginili. Leta 2035 bo to stališče morda že zastarelo, morda bo ta naš koncept preveč retro zaradištirih koles, volana in sklopa pedal.Nedvomno pa naš namen nikoli ni bil, da bi nas imeli za ponudnika rešitev za mobilnost. DS X E-TENSE ni bil zasnovan za program souporabe avtomobilov. Goreče si želim, da bodo naše stranke še naprej strastni ljubitelji avtomobilov, ki bodo tudi v prihodnosti hotele voziti svoj sanjski avto. Mi ciljamo na strastne ljubitelje kulture in zgodovine avtomobilov, ki so ponosni lastniki in oboževalci svojega avtomobila, ki želijo za volanom občutiti intenzivne emocije in si privoščiti občutek razkošja.

Čeprav smo tudi s tehničnega vidika dali našim ekipam povsem proste roke, pa nedvomno obstaja tesna povezava s karakteristikami, ki krojijo sloves znamke DS Automobiles že od njenega nastanka dalje.Poglavitni element kokona je udobje.Uporaba povsem inovativnih materialov, kot je na primer ptičje perje za oblazinjenje, predstavlja velik napredek v primerjavi s penastim materialom dvojne gostote, ki je v uporabi za sedeže modela DS 7 CROSSBACK. Istočasno pa nadvse sofisticirane in raznolike tehnološke inovacije vozila DS X E-TENSE predstavljajo napredek konceptov iz našega prvega športnega terenskega vozila, ki predstavlja pravo prelomnico glede na preteklost in ki še naprej ostaja pravi manifest naših ambicij. Izvrstni primerki vsega naštetega so predvidljivo vzmetenje, pol avtonomna vožnja, nočna vožnja in zvočna izolacija.

Na področju motorjev smo se odločili zadva električna motorja, ki sta nameščena znotraj obeh prednjih koles. Kompaktne dimenzije in zanesljivo delovanje električnih motorjev v kombinaciji s takojšnjim in linearnim dotokom moči, so prevladali nad vsemi drugimi opcijami. Zaradi izjemnega napredka, ki je obrodil sadove že na dirkah Formule E, si dovolimo sanjati o neverjetni zmogljivosti, ki bo dosegljiva v srednjeročnem obdobju. Motorja sta vgrajena z menjalnikom, ki prav tako ponuja veliko užitkov. Akumulatorska baterija je nameščena na sredini zadnjega dela, kar zagotavlja uravnovešeno razporeditev teže in prispeva k nevtralnemu upravljanju podvozja, ki je dodatno izpopolnjeno zaradi inovativnega vzmetenja.

Tudi zavorni sistem je avantgarden in predstavlja prvo konkretno korist našega raziskovalnega programa Formule E. Po našem prepričanju bodo zavorne ploščice postale stvar preteklosti. Motorja, ki sta nameščena v kolesih, bosta sposobna zavirati vozilo in hkrati neposredno generirati energijo, ki nastaja med zmanjševanjem hitrosti. To pomeni tudi konec emisij trdnih delcev, ki nastajajo med zaviranjem.

Vsi člani naše mlade znamke smo s skupnimi sanjami zasnovali vozilo DS za leto 2035. Neizmerno si želim, da bi lahko že zdajle prevrtel čas v leto 2035 in se zapeljal s takšno kreacijo!”

Podobne objave