Novi BMW X5: Prestižno športno terensko vozilo z najinovativnejšimi tehnologijami.

Četrta generacija BMW X5 (kombinirana poraba goriva: 11,6 – 6,0 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 264 – 158 g/km, začasne vrednosti *) navdušuje z bogatim naborom inovacij in predstavlja najbolj prepričljivo utelešenje že znanega športno terenskega vozila.

 

Četrta generacija družinskega poglavarja BMW X. Novi BMW X5 odpira naslednje poglavje v zgodbi o uspehu ustanovitelja segmenta športnih terenskih vozil (SAV), od katerega je bilo prodanih že več kot 2,2 milijona enot. Nova izdaja vozila BMW X5 zajema domišljijo z jasnostjo oblikovanja, udobnimi, športnimi in avtoritativnimi voznimi lastnostmi ter inovativnimi funkcijami opreme. Proizvodnja v tovarni BMW v Spartanburgu (ZDA). Prihod na svetovni trg v mesecu novembru 2018.

Znatno večji od svojega predhodnika: dolžina se je povečala za 36 milimetrov na 4.922 mm, širina za 66 milimetrov na 2.004 mm in višina za 19 milimetrov na 1.745 mm. Medosna razdalja se je povečala za 42 milimetrov na 2.975 mm.

Zunanjost uporablja robusten in jasen oblikovni jezik, ki je novost za modele BMW X. Močno izklesane površine, natančne poteze. Velika rešetka v obliki dvojne ledvičke BMW z enodelnim okvirjem, privlačna značajska črta in dinamična strešna linija, zadnje luči imajo tridimenzionalno obliko.

Notranjost izžareva klasično in sodobno avro, zahvaljujoč prefinjenim materialom, harmoničnemu oblikovanju in inovativnemu konceptu upravljanja.

Lično presojena individualizacija z izvedbama BMW xLine in M Sport, poleg tega so na voljo tudi posebne možnosti opreme iz programa BMW Individual.

Laserska luč BMW s prilagodljivimi LED žarometi je na voljo izbirno. Viri svetlobe imajo osupljivo zasnovo; leče so razporejene v značilni X-obliki; značilna modra barva laserske luči BMW.

Prvi model BMW, ki je na voljo z 22-palčnimi platišči iz lahke zlitine (izbirno). M platišča iz lahke zlitine v obliki dvojnih krakov in lahka aluminijasta platišča iz BMW Individual so v tej velikosti na voljo od prihoda na trg.

Vstop na trg novega vozila BMW X5 s štirimi različicami motorjev: novo razvit bencinski motor V8 s 340 kW/462 KM v BMW X5 xDrive50i (ni na voljo v Evropi), vrstni šestvaljni bencinski motor z 250 kW/340 KM v BMW X5 xDrive40i (kombinirana poraba goriva: 8,8 – 8,5 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 200 – 193 g/km)* in dva vrstna šestvaljna dizelska motorja z 294 kW/400 KM v BMW X5 M50d (kombinirana poraba goriva: 7,2 – 6,8 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 190 – 179 g/km)* ter 195 kW/190 KM v BMW X5 xDrive30d (kombinirana poraba goriva: 6,8 – 6,0 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 179 – 158 g/km)*. Vse pogonske enote imajo vrhunsko tehnologijo za obdelavo izpušnih plinov, vključno s filtrom za bencinske delce ali katalizatorjem SCR in izpolnjujejo emisijski standard EU6d-TEMP. Osemstopenjski menjalnik Steptronic je vgrajen standardno.

BMW xDrive, inteligentni sistem štirikolesnega pogona z novim, učinkovitejšim nadzornim sistemom in poudarkom na zadnjih kolesih, je vgrajen standardno. Zapora diferenciala na zadnji premi zagotavlja občutno povečano okretnost, oprijem in smerno stabilnost pri pospeševanju iz zavojev in v drugih dinamičnih voznih razmerah.

Prvi model BMW X z izbirnim paketom Off-Road. Dvoosno zračno vzmetenje, ščitnik za podvozje spredaj in zadaj ter posebni prikazi v kombiniranem instrumentu in na nadzornem prikazovalniku. Izbira štirih načinov vožnje, ki so na voljo s pritiskom gumba. Višina vozila od tal in odzivi BMW xDrive, DSC, menjalnika in pedala za plin so nastavljeni tako, da omogočajo optimalno nastavitev za vožnjo po pesku, kamenju, gramozu ali snegu.

Dinamični nadzor blažilnikov z elektronsko krmiljenimi blažilniki je na voljo standardno. Novi sistemi podvozja, prvič na voljo v modelu BMW X: dvoosno zračno vzmetenje, ki omogoča prilagoditev višine vozila od tal do 80 milimetrov. Integralno aktivno krmiljenje, prilagodljivo M vzmetenje Professional z aktivno stabilizacijo nihanja okoli vzdolžne osi.

Debitantski nadzorni in prikazovalni sistem BMW Live Cockpit Professional je nameščen standardno. Nadaljnji razvoj operacijskega sistema iDrive, ki vključuje popolnoma digitalni kombinirani instrument in 12,3-palčni nadzorni prikazovalnik. Jasna grafika in ploščata struktura menija, zasnovana za upravljanje na dotik, zagotavljata hiter dostop do nastavitev in funkcij. Situacijsko povezani in prilagodljivi prikazi oskrbujejo voznika s pravimi informacijami ob pravem času.

Večja enostavnost uporabe z večmodalno interakcijo zaslona na dotik, upravljalnika, glasovnega upravljanja ali upravljanja s kretnjami BMW.

Nova generacija projiciranega zaslona BMW z večjo projekcijsko površino (zdaj 7 × 3,5 palca), optimizirano 3D-grafiko in dodatno vsebino za prikazovanje.

Izbirna tretja vrsta sedežev (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje) ponuja dva dodatna sedeža; udoben vstop in izstop zahvaljujoč funkciji električnega nagiba sedežev v drugi vrsti.

Dvodelna ločena vrata prtljažnika, prostoročno odpiranje in zapiranje obeh delov z izbirnim komfortnim dostopom. Avtomatsko prekrivalo za prtljago pa se lahko električno povleče pod dno v prtljažniku (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje). Zmogljivost prtljažnika se lahko poveča s 645 na največ 1.860 litrov.

Standardno usnjeno oblazinjenje v novi različici Vernasca in izbirno usnje Merino iz BMW Individual sta na voljo v štirih barvah.

Nove možnosti zagotavljajo notranjosti izjemno udobnost: večfunkcijska prednja sedeža z masažno funkcijo, štiripodročna avtomatska klimatska naprava, ogrevani nasloni za roke, hlajena/ogrevana držala za pijačo v sredinski konzoli, panoramska steklena streha Sky Lounge s 23-odstotno večjo stekleno površino, paket ambientalnih osvežilcev zraka za odišavljanje notranjosti, Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje) in sistem zabavnih vsebin za zadnje sedeže Professional z 10,2-palčnim zaslonom na dotik (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje).

Prvič se pojavijo steklene prevleke (izbirna možnost) za novo zasnovano prestavno ročico, upravljalnik, gumb start/stop na sredinski konzoli in regulator glasnosti avdio sistema.

Telefonija z brezžičnim polnjenjem za združljive mobilne telefone. Ključ z zaslonom BMW prikazuje podatke o stanju vozila in omogoča uporabniku nadzor nad funkcijami vozila.

Posodobljena ambientalna osvetlitev (izbirna) s funkcijo Welcome Light Carpet za vstopno območje do vozila in dinamična razsvetljava notranjosti z utripajočo osvetlitvijo na instrumentni plošči (pri sprejemanju dohodnih telefonskih klicev) ter v vratni oblogi in kljuki na vratih (ko so vrata odprta med delovanjem motorja).

Inovativni paket sistemov za pomoč vozniku naredi še en korak k avtomatizirani vožnji: Driving Assistant Professional vključuje pomoči, kot so nadalje razvit aktivni pomočnik za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop&Go, pomočnik pri krmiljenju in za ohranjanje vozila na voznem pasu, opozorilo pri menjavi in za zapustitev voznega pasu, zaščita pred bočnim trkom, pomoč pri izogibanju, opozorilo pred prečnim prometom, opozorilo za prednostno cesto in opozorilo za napačno smer.

Prvič je na voljo pomočnik za zaustavitev v sili; po potrebi samodejno zavira vozilo in ga usmeri na stran ceste.

Parkirni pomočnik z avtomatskim vzdolžnim in prečnim usmerjanjem. Novi pomočnik za vzvratno vožnjo prevzame krmiljenje, da manevrira vozilo po poti, ki je bila nedavno vožena naprej – na razdalji do 50 metrov. Parking Assistant Plus pa vključuje tudi funkcije Surround View, Top View, Panorama View in Remote 3D View.

Celoten obseg storitev iz BMW ConnectedDrive. Popolna povezljivost med vozilom in digitalnimi napravami uporabnika prek pomočnika osebne mobilnosti BMW Connected. Digitalni ključ BMW omogoča uporabniku dostop do vozila in zagon motorja kar z njegovim pametnim telefonom. Opozarjanje na nevarnosti zagotavlja povezljivost z drugimi vozili BMW. Brezžična nadgradnja programske opreme “po zraku”. Integracija Microsoft Office 365 in Skype for Business.

 

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

 send an e-mail

Podobne objave