Volvo Cars predstavlja športno limuzino S60 – prvi avtomobil znamke Volvo izdelan v ZDA

New Volvo S60 R-design

Volvo Cars, izdelovalec avtomobilov premijskega razreda, je v svoji ameriški tovarni v Charlestonu v Južni Karolini predstavil srednje veliko premijsko športno limuzino S60.
Hkrati so uradno odprli tudi tovarno v Charlestonu. Skupna predstavitev in otvoritev sta tudi dokaz zaveze Volvo Cars ameriškemu trgu, ki je izjemno pomemben tako za znamko kot tudi za novo premijsko športno limuzino S60. To je sploh prvi avtomobil znamke Volvo Cars, ki je proizveden v ZDA.

“Novi S60 je eden izmed najbolj vznemirljivih avtomobilov, ki smo jih kdajkoli izdelali. To je avtomobil izrazite vozniške usmerjenosti, ki nam bo na ameriškem in kitajskem trgu omogočil močno pozicioniranje, kar bo ustvarilo tudi nove priložnosti za rast,” pravi Håkan Samuelsson, predsednik in direktor Volvo Cars.

Novi S60 bo tudi prvi model znamke Volvo, ki ne bo na voljo z dizelskim motorjem. Znamka na ta način izraža svojo zavezo elektrifikaciji in dolgoročni nameri o postopnem opuščanju motorjev z notranjim izgorevanjem. Že leta 2017 so pri Volvo Cars napovedali, da bodo od leta 2019 vsi novi modeli na voljo tudi v elektrificirani različici.

Novi S60 bo na voljo z dvema hibridno-priključnima pogonskima sklopoma, ki združujeta bencinska motorja s turbo in super polnilnikoma ter elektromotor. Priključno-hibridni pogonski sklop T6 Twin Engine AWD zmore 340 konjskih moči. Priključno-hibridni pogonski sklop T8 Twin Engine AWD pa zmore 400 konjskih moči*. Na voljo pa sta tudi bencinska motorja T5 in T6.
“Aktivno podvozje in možnost izbire načinov vožnje vozniku zagotavljata odlično kontrolo in ustvarjata izjemne zmogljivosti. Poleg tega se avtomobil ponaša s tehnologijami, ki so vključene v modele serij 60 in 90. Na ta način je S60 ena izmed najboljših športnih limuzin na trgu,” pravi Henrik Green, podpredsednik razvojnega oddelka pri Volvo Cars.

Podobno kot model V60 je tudi novi S60 nastal na osnovi Volvove platforme SPA (Scalable Product Architecture SPA). Vgrajeno ima vso varnostno tehnologijo in infotainment sistem, ki je znan iz modelov V60 in XC60 ter modelov serije 90, ki so vsi dobili najvišje varnostne ocene. Z vsemi temi sistemi in tehnologijo bo tudi novi S60 eden izmed najbolj varnih avtomobilov.
Sistem City Safety s tehnologijo samodejnega zaviranja pomaga vozniku pri izogibanju morebitnemu trčenju. Sistem zaznava pešce, kolesarje in večje živali. Je tudi prva srednje velika limuzina, ki se je sposobna izogniti trčenju z nasproti vozečim vozilom.

Opcijsko je na voljo sistem Pilot Assist, ki vozniku na cestah z jasno vidnimi oznakami pomaga pri krmiljenju, pospeševanju in zaviranju. Sistem deluje pri hitrostih do 130 km/h. S60 je opremljen tudi s sistemoma, ki preprečujeta nenačrtovano zapustitev cestišča (Run-off Road Mitigation) in ohranjata vozilo na svojem voznem pasu. Opcijsko je na voljo tudi sistem za zaznavanje prometa na križiščih z možnostjo samodejnega zaviranja (Cross Traffic Alert), kar še dodatno povečuje varnost potnikov.

Infotainment Sensus Connect je povsem združljiv z Apple CarPlay, Android Auto in 4G ter ves čas ohranja povezavo. Intuitivni na dotik občutljivi zaslon v slogu tabličnega računalnika pa omogoča upravljanje številnih funkcij avtomobila – navigacijskega sistema, aplikacij in povezljivih storitev.

Elektrificirani različici S60 ponujata tudi nadgradnjo Polestar Engineered, ki so jo razvili pri Volvovi podružnici Polestar, ki je specializirana za električna vozila. Polestar Engineered je ekskluzivno na voljo pri priključno-hibridnem modelu T8 Twin Engine. Paket pa združuje izboljšana platišča, zavore, blaženje in nadzor motorje. Z vsemi temi izboljšavami se moč motorja poveča na 415 konjskih moči*.

 

*specifikacije za ameriški trg
——————————-
Volvo Car Group v letu 2017

V fiskalnem letu 2017 je Volvo Car Group zabeležil dobiček v višini 14.061 milijonov švedskih kron (11.014 MSEK v letu 2016). Skupni promet v tem obdobju pa je znašal 210.912 milijonov švedskih kron (180.672 MSEK v letu 2016). V celotnem letu 2017 je bilo prodanih 571.577 avtomobilov, kar je 7,0 odstotka več kot leta 2016. Rekordni prodajni in finančni rezultati seveda omogočajo nadaljne investicije, ki jih Volvo Car Group načrtuje za prihodnost.

O Volvo Car Group
Zgodovina znamke Volvo se začenja leta 1927. Danes je Volvo ena izmed najbolj priznanih in spoštovanih avtomobilskih znamk na svet. V letu 2017 so v 100 državah sveta prodali 571.577 avtomobilov. Od leta 2010 je Volvo v lastništvu kitajskega Zhejiang Geely Holdinga (Geely Holding). Že leta 1999 je znamko Volvo kupil ameriški Ford, ki jo je leta 2010 prodal kitajskim lastnikom.

Po podatkih iz decembra 2017 je Volvo Cars na različnih koncih sveta zaposloval 38.000 ljudi. Uprava, razvojni oddelek, marketing in administracija so locirani v Goteborgu na Švedskem. Volvo Cars pa ima pisarne tudi v Šanghaju na Kitajskem. Glavne proizvodne tovarne pa se nahajajo v Goteborgu na Švedskem, v belgijskem Gentu, Chengduju in Daquingu na Kitajskem. Pogonske agregate pa proizvajajo v Skövdeju na Švedskem in Zhangjiakouju na Kitajskem. Karoserijski sestavni deli pa nastajajo v Olofströmu na Švedskem.

Podobne objave