Novi Audi A1 Sportback

  • Markanten in športen dizajn z ostro začrtanimi linijami

  • Infotainment iz Audijevih modelov višjega razreda

  • Novi asistenčni sistemi za več varnosti in udobja

 

Leta 2010 je Audi z A1 predstavil povsem novo modelsko serijo. Zdaj se startni črti približuje druga generacija uspešnega kompaktnega modela. Novi Audi A1 Sportback izstopa z izrazito dinamično oblikovno zasnovo. To je idealen sopotnik za urbano okolje, odlično pa se odreže tudi na daljših potovanjih. Obenem je A1 Sportback z infotainmentom in asistenčnimi sistemi na ravni višjega razreda optimalno povezan z digitalnim svetom. Nove izvedbe opreme odpirajo številne možnosti za uresničitev individualnih želja.

Zunanji dizajn: markanten, športen, z genetsko zasnovo izvornega modela quattro

A1 Sportback je zdaj kar 56 mm daljši in v dolžino meri 4,03 m. Obenem je širina z 1,74 m ostala domala nespremenjena, višina nove generacije pa znaša le 1,41 m oz. vključno z anteno 1,43 m. S širokim kolotekom in kratkima previsoma je podoba vozila poudarjeno športna in suverena. Markantnemu sprednjemu delu dajejo svojstven pečat široka, nizko nameščena mreža hladilnika z enodelnim okvirom in navidezni stranski odprtini za zajemanje zraka. Pod robom pokrova motornega prostora so v ravni liniji nanizane tri ozke reže – poklon modelu Sport quattro, Audijevi rally ikoni iz leta 1984.

Tudi ob straneh je že na prvi pogled razvidno, da si A1 Sportback deli genetsko zasnovo z izvornim modelom quattro ter z legendarnim Sport quattrom: zaradi širokega in izrazito poševnega C-stebrička A1 Sportback že v mirovanju deluje zelo dinamično. Kontrastni strešni lok, ki je na voljo v dveh temnih barvah, se zaključuje nad C-stebričkom. Streha in celotni avto se zaradi tega zdita še nižja. Vse linije ob straneh – od spodnjega roba oken do pragov – povzemajo klinasto obliko in se vzpenjajo proti zadku. Z markantno poudarjenimi kolesi in nizko ramensko linijo med okni in pragovi A1 Sportback tako na cesti deluje izjemno stabilno. Nizka linija med robovi blatnikov na videz še bolj znižuje težišče vozila.

Pri opremi S line je Audi s številnimi elementi dodatno izpostavil športni značaj modela. Ta učinek je oblikovalcem med drugim uspelo doseči z večjimi odprtinami za zajemanje zraka, dodatnimi letvami na pragovih, dolgo režo z dvema vmesnima prečkama na sredini pod pokrovom motornega prostora ter z večjim zadnjim usmernikom zraka. Poleg tega je najzmogljivejši motor v ponudbi mogoče prepoznati po markantni dvojni izpušni cevi.

Svojstvena grafika dnevnih luči pri opcijskih žarometih s celostno LED-tehnologijo povzema dinamično linijo hidrokril iz sveta jadralnega športa. Slednja so služila kot navdih tudi pri oblikovanju zaslonk za funkcije žarometov. Kot krila oblikovani segmenti ob straneh ustvarjajo učinek maksimalne širine. Obenem nizek, jasno osredotočen pogled skupaj z majhnimi satastimi segmenti v zgornjem delu žarometov poskrbi, da sprednji del vozila izstopa z izrazito športnostjo.

Dinamična segmentacija zaznamuje tudi zasnovo zadnjih luči, kar svetlobni grafiki modela A1 zagotavlja odlično prepoznavnost. Zadnje luči so sicer skupaj z zadnjim steklom del markantne 3D-geometrije. Pri tem velja izpostaviti, da je njihova zasnova sicer dvodelna, a je zaradi sklenjene svetlobne grafike v temi to popolnoma zabrisano.

Paleta lakov za novi A1 Sportback vključuje deset različnih barvnih odtenkov. Po želji ima kompaktni model od A-stebrička do usmernika zraka nad zadnjim steklom kontrastno streho. Tudi ohišji zunanjih ogledal, stranska dela usmernika zraka spredaj in stranska pragova je mogoče naročiti v kontrastni barvi.

Vsem, ki si želijo karseda individualno prilagojeno zasnovo, je namenjen posebni model na osnovi opreme S line, ki bo prišel na trg skupaj z ostalimi izvedbami nove generacije. Oblikovalci so z vznemirljivimi kontrasti in ekskluzivnimi elementi poskrbeli, da značilna oblikovna zasnova A1 dobi povsem individualen pečat. Velika 18-palčna platišča – glede na izbrano barvo zunanjega laka v bronasti, beli ali črni barvi – so pravi magnet za oči. Ob straneh vzbujajo pozornost folije z Audijevimi krogi, ki so barvno usklajene s platišči. LED-žarometi in zadnje LED-luči so zatemnjeni, kar je veljalo že za legendarni Audi Sport quattro. Audijevi krogi na mreži hladilnika ter oznaka na zadku so črne barve.

Poljubno kombiniranje: izvedbe opreme

Novost pri novem Audiju A1 Sportback je modularna struktura ponudbe pri posameznih izvedbah. Ta omogoča popolnoma novo raven prilagodljivosti – kupci lahko prvič povsem poljubno kombinirajo zunanjo in notranjo opremo.

Zunanji montažni deli so glede na izbrano izvedbo opreme – basis, advanced ali S line – zasnovani različno. Paket črnih elementov poskrbi za dodatne individualne poudarke. Z izvedbami “Interieur advanced”, “Interieur design selection” in “Interieur S line” je dodatno na voljo še več različnih možnosti pri izbiri barv in materialov.

Nov videz: notranji dizajn

“Najbolj športna notranjost v kompaktnem razredu” – to je bil cilj, ki so si ga zastavili oblikovalci. Notranjost je skladno s tem osredotočena na voznika, emocionalno zasnovana in individualno prilagodljiva. Še posebej pritegne pogled športno-kompaktna enota, ki jo sestavljajo prezračevalne šobe, digitalni kombinirani instrument in ščitnik nad kombiniranim instrumentom. Vsi upravljalni elementi in opcijski zaslon MMI touch so izrazito prilagojeni vozniku, pri čemer je oblikovalcem kot vzor služila pilotska kabina.

Zaslon in pas prezračevalnih šob na sovoznikovi strani sta integrirana v elegantno črno površino v videzu stekla. V temi opcijska paketa linijske ambientne osvetlitve in ambientne osvetlitve s svetlobnimi LED-elementi po želji poskrbita, da notranjost zasije v povsem novi luči. Voznik in sopotniki pri tem lahko izbirajo med kar 30 različnimi barvami.

Več prostora in večje udobje: prostorska zasnova

Novi A1 Sportback se ponaša z bistveno večjo prostornostjo in zagotavlja višjo raven udobja tako vozniku in sovozniku kot tudi potnikom na zadnjih sedežih. Kljub kompaktnim zunanjim meram in športni strešni liniji imajo odrasli potniki na zadnjih sedežih obilo prostora za glavo in noge.

Prostornina prtljažnika je zrasla za 65 litrov: v osnovi znaša 335 litrov, pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev pa se poveča na celih 1.090 litrov (prtljaga naložena do stropa). S 67 cm je spodnji rob prtljažnika prijetno nizek.

Vse digitalno: upravljanje in prikazi

Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Že osnovna izvedba je serijsko opremljena z večfunkcijskim volanom ter s popolnoma digitalnim kombiniranim instrumentom
z visokoločljivostnim 10,25-palčnim zaslonom. Opcijski Audijev virtualni prikazovalnik z razširjenim obsegom funkcij v voznikovem neposrednem vidnem polju prikazuje izčrpne in raznolike informacije, kot so na primer animirani navigacijski zemljevidi in grafike nekaterih asistenčnih sistemov.

Popolna povezljivost in aktualnost: infotainment in Audi connect

Ponudba infotainment sistemov za novi A1 Sportback je enaka kot pri Audijevih modelih višjega razreda. Serijsko je na voljo MMI radio, pri katerem upravljanje poteka prek večfunkcijskih tipk na volanu in prikazov v popolnoma digitalnem kombiniranem instrumentu. Najzmogljivejšo različico infotainment sistema predstavlja MMI navigacija plus z 10,1-palčnim zaslonom na dotik, ki se povsem zliva s črno površino v videzu stekla. Upravljanje v celoti poteka prek zaslona na dotik – kot pri pametnem telefonu. Z najnovejšo generacijo glasovnega upravljanja je komunikacija med voznikom in avtomobilom odslej še boljša.

Skupaj s storitvami Audi connect lahko MMI navigacija plus voznikom modela A1 Sportback zagotovi še dodatne prednosti – s funkcijami, kot je na primer hibridno vodenje do cilja. Izračunavanje poti poteka v oblaku, pri čemer navigacija upošteva celotno prometno situacijo.

Kot še posebej privlačne funkcije sistema velja izpostaviti tudi prikaz satelitskih posnetkov in nove 3D-modele mest, ki na zemljevidu omogočajo natančen prikaz številnih mestnih središč. Letno se avtomatsko prenesejo in naložijo do štiri brezplačne posodobitve zemljevidov, poleg tega pa lahko stranka uporablja tudi raznolike spletne storitve iz ponudbe Audi connect.

Optimalno povezljivost v novem Audiju A1 Sportback zagotavlja Audijev vmesnik za pametne telefone. Z njim je pametne telefone z operacijskima sistemoma iOS in Android prek tehnologij Apple CarPlay in Android Auto mogoče integrirati v posebej zanje razvito okolje v sistemu MMI. Vmesnik poleg tega vključuje tudi dva USB-vhoda (1x USB-A, 1x USB-C s povečanjem polnilnega toka). Predal za telefon (Audi phone box), še ena možnost v ponudbi dodatne opreme, zagotavlja boljšo kakovost sprejema in podporo za standard LTE. Pametni telefon se indukcijsko polni brezžično skladno s Qi‑standardom.

Ljubitelji glasbe in odličnega zvoka se bodo razveselili digitalnega radijskega sprejemnika, avdiosistema Audi Sound System in vrhunskega avdiosistema Bang & Olufsen. Slednji ima enajst zvočnikov z močjo 560 W in pri 3D-učinku uporablja vetrobransko steklo kot odbojno površino.

Zanesljiva varnost: asistenčni sistemi

Tudi asistenčni sistemi za Audi A1 Sportback so iz višjega avtomobilskega razreda. Med drugim skrbijo, da kompaktni model ohranja pravo distanco do spredaj vozečega vozila, poenostavljajo ohranjanje smeri na voznem pasu in pomagajo pri parkiranju.

Serijski opozorilnik za zapustitev voznega pasu od hitrosti 65 km/h naprej pomaga vozniku, da z vozilom ostane na svojem voznem pasu. Omejevalnik hitrosti, ki je prav tako serijski, zanesljivo preprečuje, da bi A1 Sportback prekoračil nastavljeno najvišjo hitrost.

Nadaljnja komponenta osnovnega nabora opreme je Audi pre sense front. Ta z radarskim senzorjem zazna kritično zmanjšanje razdalje do sprednjega vozila, ter pešce in kolesarje, ki
s prečne strani stopajo na cestišče – tudi pri slabi vidljivosti, na primer v megli. Sistem nato opozori voznika z zvočnim signalom in prikazom na zaslonu. Obenem pripravi vozilo na morebitno zaviranje s polno močjo in – po potrebi – zavira avtomatsko, da prepreči trčenje ali vsaj zmanjša njegovo silovitost. Če je potrebno, za ustrezne zaščitne ukrepe poskrbi tudi opcijski Audi pre sense basic: ta električno zategne sprednja varnostna pasova, zapre okna in vključi opozorilne utripalke.

Radarsko podprto je tudi delovanje prilagodljive asistence za hitrost, ki ohranja Audi A1 Sportback na želeni razdalji do spredaj vozečega vozila. Če je vozilo opremljeno z menjalnikom S tronic, asistenca deluje v hitrostnem območju od 0 do 200 km/h, pri vozilih
z ročnim menjalnikom pa v hitrostnem območju od 30 do 200 km/h. V gostem prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem A1 Sportback z menjalnikom S tronic zavira do zaustavitve in pod določenimi pogoji avtomatsko znova spelje.

Za novi Audi A1 Sportback so na voljo tudi različni sistemi, ki poenostavljajo parkiranje. Poleg parkirnega sistema je odslej mogoče naročiti tudi kamero za vzvratno vožnjo. Sprednji ultrazvočni senzorji sistema zaznavajo tudi objekte pred vozilom in voznika nanje opozorijo
z zvočnimi signali in prikazi na zaslonu. Parkirni sistem s krmilno avtomatiko v Audiju A1 Sportback samodejno vrti volan pri parkiranju na bočna in prečna parkirna mesta. Z novo različico sistema lahko A1 Sportback parkira na prečna parkirna mesta tudi v smeri naprej – po potrebi z dodatnim korigiranjem. S samodejnim vrtenjem volana vam poleg tega pomaga, ko želite odpeljati z bočnega parkirnega mesta.

Lahka in izjemno robustna: karoserija

Pri karoseriji novega Audija A1 Sportback tvorijo hrbtenico potniške celice komponente iz toplotno preoblikovanega jekla. Toga karoserija in natančno prileganje zagotavljata športno preciznost, poleg tega pa med vožnjo ni mogoče zaznati motečega hrupa. S čelno površino
2,07 m2 in količnikom zračnega upora (cx) 0,31 ima novi A1 Sportback nadvse aerodinamično zasnovo.

Zmogljivi in učinkoviti: motorji

Za zagotavljanje užitka v vožnji – tako v mestu kot tudi med izletom ob koncu tedna – so v novem Audiju A1 Sportback zadolženi predvsem njegovi močni motorji. Izbirati je mogoče med različnimi bencinskimi pogonskimi agregati z razponom moči od 70 kW (95 KM) do 147 kW (200 KM). Vsi so opremljeni s turbopolnilnikom, direktnim vbrizgavanjem goriva in filtrom za trdne delce, kombinirati pa jih je mogoče z ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic. Izjema je najzmogljivejši motor v ponudbi, ki je serijsko vgrajen skupaj s 6-stopenjskim menjalnikom S tronic.

Športno-suverena nastavitev: podvozje

Zasnova prem pri novem Audiju A1 Sportback zagotavlja dinamične krmilne lastnosti in športno-suveren občutek pri vožnji. Kolesne obese na sprednji premi imajo McPhersonovo zasnovo, zadaj pa je vgrajena kompaktna, lahka prema s povezanimi vodili. Poleg osnovnega podvozja je kot dodatna oprema na voljo tudi čvrstejše športno podvozje.

Dinamična paketa, individualno prilagojena posameznemu motorju, združujeta opcijske elemente opreme, s katerimi postane A1 Sportback še bolj zapisan športnosti. Za osnovni bencinski motor je mogoče naročiti dinamični paket Basis, ki vključuje športno podvozje, rdeče zavorne čeljusti in večje zavorne kolute. Za ostale motorje je Audi pripravil dinamični paket Performance. Tudi ta vključuje rdeče zavorne čeljusti in večje zavorne kolute, dodatno pa še podvozje z nastavljivimi blažilniki, zvočni izvajalnik in sistem Audi drive select.

Zavorni sistem novega Audija A1 Sportback omogoča natančno odmerjanje sile zaviranja, občutek na pedalu je spontan in čvrst. Opcijska speljevalna asistenca po zaustavitvi na klancu preprečuje, da bi se vozilo premaknilo vzvratno, s čimer zagotavlja večjo varnost na vzponih. V ponudbi so platišča s premerom od 15 do 18 palcev.

Štiri nastavitve za individualen občutek pri vožnji: Audi drive select

Kot dodatno opremo je za novi A1 Sportback mogoče naročiti sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select. Z njim lahko voznik izbira med štirimi nastavitvami, ki vplivajo na vozno karakteristiko – to so nastavitve auto, dynamic, efficiency in individual.

Naročila od poletja 2018 naprej

Novi Audi A1 Sportback bo mogoče naročiti od poletja 2018 naprej, na evropski trg pa bo prišel jeseni 2018. V Nemčiji bo cena osnovne izvedbe znašala manj kot 20.000 EUR.

Podobne objave