Rekord vseh časov: Volkswagen z modelom

 

 

I.D. R Pikes Peak piše zgodovino → 7:57,148 minute – Volkswagnov električni dirkalnik z novim skupnim rekordom

→ Romain Dumas za 16 sekund izboljšal rekord Sébastiena Loeba

→ I.D. R Pikes Peak je športni znanilec nove, v celoti električne družine I.D.

Kontakt

Volkswagen Motorsport GmbH

Andre Dietzel

Vodja za komuniciranje in marketing Tel.: +49 175 723 4689

andre.dietzel@volkswagen-motorsport.com

Volkswagen Produktno komuniciranje

Bernhard Kadow Projekti in avtomotošport Tel: +49 152 588 70782

bernhard.kadow@volkswagen.de

Več informacij na

volkswagen-media-services.com

Wolfsburg (Nemčija) – Volkswagen je z modelom I.D. R Pikes Peak na dirki Pikes Peak International Hill Climb pisal zgodovino. Romain Dumas (F) je v dirkalniku I.D. R Pikes Peak z močjo 500 kW (680 KM) premagal konkuren­co s klasično pogonsko tehnologijo in tako ne le izboljšal dosedanji rekord za električna vozila, temveč tudi rekord vseh časov Sébastiena Loeba (F) iz leta 2013, in sicer za celih 16 sekund. Dumasov novi najboljši čas znaša 7:57,148 minute in se sedaj uvršča na vrh seznama zmagovalcev dirke Pikes Peak, med katere spadajo tudi slavni vozniki, kot so Loeb, Walter Röhrl (D), Michèle Mouton (F), Stig Blomqvist (S), Nobuhiro Tajima (J) ter Rod Millen in njegov sin Rhys (oba NZ).

Rekord Romaina Dumasa v dirkalniku I.D. R Pikes Peak

“I.D. R Pikes Peak je športni znanilec Volkswagnove družine I.D.. In danes smo pokazali, kaj ta tehnologija zmore,” je dejal dr. Frank Welsch, član uprave znamke Volkswagen Osebna vozila, odgovoren za poslovno področje

tehničnega razvoja. “Vsi Volks­wagnovi zaposleni so lahko izjemno ponosni na današnji dan in na ta rezultat. Ekipi

čestitam iz vsega srca. Z odlično inženirsko spretnostjo in zavzetim prizadevanjem je ekipi v zgolj osmih mesecih uspelo dostaviti fantastičen dirkalnik. Sedaj je Volkswagen I.D. R Pikes Peak dosegel najboljši čas v več kot 100-letni zgodovini te gorske dirke, kar je močan signal za električno mobilnost.”

19,99 kilometra, 156 zavojev, samo en poskus – in uspelo mu je: Romain Dumas je na legendarni dirki Pikes Peak International Hill Climb, ki se je odleta 1916 skupno odvila 96-krat, slavil svojo četrto skupno zmago. Zmodelom I.D. R Pikes Peak je Volkswagen na dirkalno stezo popeljal neobičajen dirkalnik, posebej prilagojen zahtevam slavne gorske dirke: minimalna teža, največji možen stik s podlago in maksimalna moč naj bi omogočali kar najboljšo zmogljivost. I.D. R Pikes Peak skupaj z baterijskimi celicami tehta manj kot 1.100 kilogramov. Za dimenzioniranje moči je Volkswagen uporabil simulacije programske opreme in tako določil optimalno porabo energije in optimalno moč za poskus izboljšanja obstoječega rekorda na dirki Pikes Peak. Z aerodinamičnostjo je Volks­wagen želel nadomestiti manjši stik s podlago, ki nastane zaradi redkejšega zraka na gori Pikes Peak – eden od vidnih rezultatov tega poskusa: vitka in nizka karoserija v kombinaciji z ogromnim usmernikom zraka na zadku.

Tudi na področju tehnologije polnjenja je Volkswagen ubral novo pot – sciljem, da bi predstavil čim hitrejše in hkrati okolju čim prijaznejše polnjenje. Pri tem je bil v pravilniku določen čas: celoten postopek polnjenja mora biti v primeru prekinitve dirke zaključen v manj kot 20minutah. Potrebno električno energijo so proizvedli generatorji ob vznožju gore Pikes Peak. Kot gorivo je služil glicerol, ki ga kemiki uvrščajo med sladkorne alkohole. To gorivo, ki na primer nastaja pri proizvajanju biodizelskega goriva, zgoreva skoraj popolno in brez škodljivih izpušnih plinov ali ostankov. Glicerol sam po sebi ni strupen in se kot dodatek uporablja celo v živilski in kozmetični industriji.

Med objavo in začetkom projekta Pikes Peak 18. oktobra 2017 ter rekordno vožnjo na dirki Pikes Peak 24. junija 2018 je preteklo natanko 250 dni. Za razvoj prvinskega prototipa z inovativno, izključno električno pogonsko tehnologijo ter posebnimi zahtevami za baterije, aerodinamiko in podvozje je bila to izjemno zahtevna naloga. Z novim rekordom na dirki Pikes Peak sta bila trud in neutrudno delo Volkswagnovih mehanikov, inženirjev in številnih drugih zaposlenih v Wolfsburgu in na sedežu Motor­sporta v Hannovru ter nenazadnje tistih, ki so sodelovali pri večtedenskih pripravah ekipe v Colorado Springsu, poplačana.

Volkswagnu so pri poskusu izboljšanja obstoječega rekorda ob strani stali močni partnerji, kot so Volkswagen R, Michelin, Integral e-drive in OMP. Volkswagen R je dirkalniku I.D. R Pikes Peak že na začetku podelil športni pečat kakovosti, ki si ga je dirkalnik zaslužil najpozneje z rekordno vožnjo.

ANSYS je s podporo pri simulacijah programske opreme pomembno prispeval k uspehu. Ključno vlogo je imel tudi proizvajalec pnevmatik Michelin, ki je s pomočjo dolgoletnih izkušenj na dirki Pikes Peak poskrbel za brezhibno prilagojeno tehnologijo pnevmatik. Elektromotorja dirkalnika I.D. R Pikes Peak, ki skupaj zmoreta 500 kW (680 KM), sta nastala v sodelo­vanju s partnerjem Integral e-drive. Za piko na i je poskrbel OMP, med drugim s peresno lahkimi dirkaškimi oblačili za Romaina Dumasa, ki so bila popolnoma v skladu s filozofijo lahke gradnje dirkalnika I.D. R Pikes Peak.

Mnenja o dirki Pikes Peak International Hill Climb Romain Dumas (F), Volkswagen I.D. R Pikes Peak #94

“Noro! S tem rezultatom smo celo presegli naša visoka pričakovanja. Žeodtestnih voženj ta teden smo vedeli, da je mogoče podreti rekord vseh časov. Za to pa je moralo vse delovati popolno – od tehnologije do voznika. Pomembno vlogo je igralo tudi vreme. Neverjeten občutek je, ko se vse tako popolno ujema, in novi rekord na dirki Pikes Peak je pika na i. Še vedno ne morem verjeti, da nama je s Volkswagnom sedaj uspelo doseči ta neverjetni čas. I.D. R Pikes Peak je najbolj osupljiv avtomobil, kisem ga kadarkoli vozil na tekmovanjih. Električni pogon prinaša veliko sprememb in med projektom sem se ogromno naučil. Ekipa je opravila nepopisno temeljito delo in bila hkrati sproščena – ne samo rezultat, temveč tudi povezanost šteje. Izredno sem ponosen, da sem bil del tega.”

Sven Smeets, direktor Volkswagen Motorsporta

“To je velik dan za Volkswagen in eden izmed tistih, na katerega smo izredno ponosni. I.D. R Pikes Peak je najbolj inovativen in kompleksen avtomobil, ki ga je Volkswagen Motorsport doslej razvil. Za projekt Pikes Peak se je moral vsak zaposleni nenehno na novo učiti in biti svojemu delu izjemno predan ter zanj motiviran. Le tako smo bili lahko kos vedno novim izzivom in našli nove rešitve. Vse to postaviti na noge tako hitro in doseči nov rekord vseh časov je pravzaprav nemogoče. Naši ekipi je to uspelo z zavzetim prizadevanjem na vseh področjih. Zahvaljujem se vsem, ki so tako intenzivno sodelovali pri tem projektu in pokazali izjemen timski duh.”

O znamki Volkswagen: Uresničujemo prihodnost.

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 150trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na 50lokacijah v 14 državah. Leta2017 je Volkswagen izdelal več kot šestmilijonov vozil, med katere sodijo prodajne uspešnice, kot so Golf, Tiguan, Jetta in Passat. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih 198.000ljudi. Poleg tega je v več kot 7.700partnerskih avtohišah zaposlenih še 74.000ljudi. Volkswagen sistematično izpopolnjuje proizvodnjo avtomobilov. Električna mobilnost, pametna mobilnost indigitalna preobrazba znamke so ključna strateška področja za prihodnost.

Podobne objave