Ekipa Audi Sport ABT Schaeffler osvojila naslov prvaka v Formuli E

· Audi do naslova prvaka v svojem premiernem letu

· Lucas di Grassi je bil v finalu drugi, postal pa je tudi letošnji viceprvak

· Daniel Abt je stal na zmagovalnem odru kot tretjeuvrščeni, obenem pa je dosegel najhitrejši krog dirke

New York (ZDA), 15. julij 2018 – Ekipa Audi Sport ABT Schaeffler je v svojem premiernem letu v Formuli E po vznemirljivem dohitevanju tekmecev, med katerim je marsikomu zastajal dih, osvojila prvo mesto v ekipni razvrstitvi. Štiri mesta na zmagovalnem odru ob zadnjem koncu tedna (in pri tem še dvojna zmaga) ter skupno 78 od največ 94 možnih točk – to je izkupiček, ki je ekipi po 33 točkah zaostanka prejšnji vikend na koncu prinesel celo dve točki prednosti.

Med finalom v New Yorku je le malokdo lahko ohranil mirno kri: kakšna bo končna ekipna razvrstitev na prvenstvu Formule E, ki poteka pod okriljem podjetja ABB in zveze FIA, ni bilo jasno vse do zadnjega kroga in tekmeci so se trdo borili za zmago. Na koncu sta odločili pičli dve točki razlike. Lucas di Grassi je na nedeljski dirki po 43 krogih na ulični progi v Brooklynu, od koder se lepo vidi središče Manhattna, prevozil ciljno črto kot drugi. Brazilec je tako s sedmo zaporedno uvrstitvijo na zmagovalni oder postal letošnji viceprvak. Na prvih štirih dirkah sezone di Grassi ni dobil niti ene točke, od šeste dirke naprej pa je bil vedno med najboljšimi tremi. “Štiri dirke brez točk zdaj pa sem

v končni razvrstitvi voznikov drugi – to je pravi mali čudež. Sezona se je zame in tudi za našo ekipo vendarle končala odlično. Nikoli se ne predamo. Naslov ekipnega prvaka po tako neverjetnem zasledovanju in dohitevanju tekmecev je najboljši dokaz za to,” je pojasnil Brazilec. Di Grassi je v štirih letih, odkar obstaja prvenstvo Formule E, v ekipi Audi Sport ABT Schaeffler dosegel več točk (611) in več uvrstitev na zmagovalni oder (27) kot katerikoli drug voznik v dirkalni seriji električnih avtomobilov.

Njegov ekipni kolega Daniel Abt je k senzacionalni zmagi v ekipni razvrstitvi pripomogel s tretjim mestom in s tem s 15 točkami ter dodatno točko za najhitrejši krog. To je bil že četrti najhitrejši krog 25-letnika, s čimer je v tej sezoni postal voznik z največ najhitreje prevoženimi krogi. Skupno je to ekipi Audi Sport ABT Schaeffler uspelo sedemkrat na dvanajstih dirkah, kar je najboljši rezultat med vsemi ekipami. “Imeli smo velik cilj in uspelo nam je. Kakšna vrnitev – srečen sem in vesel za celotno ekipo. In to niso le vsi tukaj na stezi, pač pa tudi partnerji in sodelavci v Ingolstadtu, Neuburgu in Kemptnu,” je pojasnil Abt, ki je s 120 točkami, dvema zmagama in še dvema uvrstitvama na zmagovalni oder v New Yorku slavil zaključek svoje daleč najuspešnejše sezone v štirih letih prvenstva Formule E. V končni razvrstitvi voznikov je Abt zasedel peto mesto.

Vodja ekipe Allan McNish je povedal: “Res je, na trnih smo bili vse do zadnjega ovinka in do zadnje sekunde, toda uspelo nam je: postali smo ekipni prvaki! Lucas in Daniel si zdaj z moje strani nedvomno zaslužita velik objem. To sezono smo beležili enkrat odlične spet drugič slabše rezultate, onadva pa sta vedno dala vse od sebe. Tudi danes, na zadnji in odločilni dirki, sta v celoti izpolnila pričakovanja. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi našemu baznemu taboru v Nemčiji. Odlično opravljeno.” Vodja Audi Motorsporta Dieter Gass je še dodal: “Ko smo pripotovali v New York, je bilo jasno, da bo to resnično velik izziv. Toda da bo zadnja dirka kot napeta kriminalka in da bomo zadrževali dih vse do poslednjega ovinka, ni pričakoval nihče. Velika zahvala gre vsekakor tudi vsem članom ekipe Audi Sport ABT Schaeffler v Nemčiji. Finale, med katerim je bilo praktično nemogoče ohraniti mirno kri, nas je dobesedno naelektril.”

V okviru finala Formule E je tehnološki partner Schaeffler odstrl pogled v prihodnost Formule E in v soboto zvečer povabil okoli 300 gostov – med njimi tudi nemško veleposlanico v ZDA dr. Emily Haber – na streho ene od newyorških zgradb ter predstavil prototip spektakularnega novega Audija e-tron FE05, opremljenega s pogonsko tehnologijo, ki sta jo skupaj razvila Schaeffler in Audi. Prva dirka sredi decembra v Riadu (Saudova Arabija) bo pomenila začetek nove dobe v Formuli E.

Koncern Audi je z znamkami Audi, Ducati in Lamborghini eden najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles prestižnega segmenta. Prisoten je v več kot 100 državah širom po svetu in ima 16 proizvodnih lokacij v skupno dvanajstih državah. 100-odstotne hčerinske družbe Audi AG so med drugim Audi Sport GmbH (Neckarsulm/Nemčija), Automobili Lamborghini S.p.A. (Sant’ Agata Bolognese/Italija) in Ducati Motor Holding S.p.A. (Bologna/Italija).

Leta 2017 je koncern Audi prodal okoli 1,878 milijona avtomobilov znamke Audi, 3.815 športnih avtomobilov znamke Lamborghini in 55.900 motornih koles znamke Ducati. S prometom v višini 60,1 milijarde EUR je proizvajalec prestižnih vozil v poslovnem letu 2017 zabeležil 5,1 milijarde EUR dobička iz poslovanja. Trenutno je v podjetju zaposlenih okoli 90.000 ljudi, od tega več kot 60.000 v Nemčiji. Audi se osredotoča na trajnostne proizvode in tehnologije za prihodnost mobilnosti

Podobne objave