Opel/Vauxhall po enem letu v sklopu Skupine PSA trdno nazaj v sedlu

 

 

Rüsselsheim. Minilo je 12 mesecev, odkar je Opel/Vauxhall del Skupine PSA – in že piše zgodbo o uspešnem povratku. Prejšnji teden je podjetje objavilo, da znaša polletni dobiček (periodični dobiček iz poslovanja) 502 milijona evrov in prosti denarni tok  okoli 1,2 milijarde evrov. Za to ima veliko zaslug pridružitev Skupini PSA, ki je 1. avgusta 2017 omogočila rojstvo novega evropskega prvaka. Samo 100 dni pozneje, 9. novembra 2017, je Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller predstavil strateški načrt PACE!, ki zagotavlja povezavo prednosti, izkoriščanje sinergij in sprostitev celotnega potenciala znamke. PACE! Opel usmerja v dobičkonosno, električno in globalno podjetje.

 

“Smo povsem drugačno podjetje kot pred 12 meseci. Naš cilj je še večja konkurenčnost in uskladili smo številna področja za prihodnost. Delo v sklopu uspešne skupine PSA nam zagotavlja ogromno koristi, ki jih sprejemamo s hvaležnostjo, obenem pa je to za nas tudi posebna obveznost,” pravi Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.

 

Opel bo spet prinašal dobiček in že vlaga v obrate

 

Po samo enem letu v sklopu Skupine PSA je Opel/Vauxhall spet v pozitivnih številkah. Periodični dobiček iz poslovanja za prvo polovico leta 2018 znaša 5,0 odstotka. To jasno kaže, da strategija PACE! deluje. Znatno je bila izboljšana konkurenčnost proizvodnih obratov po vsej Evropi. V sodelovanju s socialnimi partnerji je Oplovo vodstvo doseglo dogovore z vsemi Evropskimi obrati, to pa je vodilo k novim odločitvam o vlaganjih v obrate in dodelitvam izdelkov.

 

Tako bodo na primer novo Corso – tudi v električni različici – izdelovali ekskluzivno v španskem obratu v Zaragozi. Naslednja generacija Vivara bo leta 2019 zapeljala s proizvodne linije v Lutonu v Angliji. Od sredine naslednjega leta bodo v Eisenachu vse moči posvetili izdelavi športnih terencev Grandland X – vključno s hibridno različico, ki bo sledila do leta 2020. Nove dodelitve izdelkov so bile objavljene tudi za obrate na Poljskem (Tichy), v Avstriji (Aspern) in na Madžarskem (Monošter), v katerih izdelujejo motorje in menjalnike. Podrobnosti o načrtovanih naložbah v Rüsselsheimu in Kaiserslauternu bodo objavljene v bližnji prihodnosti.

 

Pomembna vloga razvojnega središča v Rüsselsheimu

 

Uspešna integracija podjetja Opel/Vauxhall v Skupino PSA se odraža tudi na organizaciji razvoja. Razvojno središče v Rüsselsheimu ima pomembno vlogo v podjetju in globalnemu razvojnemu omrežju skupine prispeva značilne Oplove odlike. S 15 kompetenčnimi centri za različna področja tehnologije in odgovornostjo za razvoj lahkih gospodarskih vozil in naslednje generacije štirivaljnih bencinskih motorjev prevzema razvojno središče v Rüsselsheimu globalno odgovornost za celotno Skupino PSA. Zmogljivost ekip različnih kompetenc se idealno dopolnjuje v sklopu globalnega omrežja – kar koristi vsem petim znamkam (Opel, Vauxhall, Peugeot, Citroën in DS Automobiles) v skupini. Obenem bodo v prihodnje v Rüsselsheimu razvijali tudi povsem nove modele znamke Opel/Vauxhall.

 

“Opel/Vauxhall celotni skupini zagotavlja vrhunske tehnologije v skladu z odličnostjo nemškega inženiringa. Rezultat so izjemna vozila z jasnim profilom in čustvenim oblikovanjem,” pravi Lohscheller. “Vedno smo poudarjali, da Opel ostaja nemški in Vauxhall britanski. V zadnjih dvanajstih mesecih smo še izostrili poteze naših znamk in nadvse se veselim našega novega konceptnega modela, s katerim bomo predstavili prihodnji obraz znamke.”

 

Uspešni novi modeli – elektrifikacija ponudbe vozil

 

Sodelovanje med razvojnimi ekipami so zelo dobro sprejeli tudi kupci. Modeli Crossland X, Mokka X in Grandland X so znamko Opel/Vauxhall utrdili v samem vrhu hitro rastočega trga športnih terencev (SUV) in ji zagotovili vodilno mesto v evropskem segmentu SUV B. Opel in Vauxhall z družino X prispevata k uspešni ofenzivi športnih terencev Skupine PSA. V prvi polovici leta 2018 so prodali 167.200 teh modelov obeh znamk.

 

Opel/Vauxhall nadaljuje s svojo ofenzivo modelov v Evropi. Uvedbi športne Insignie GSi bo v drugi polovici leta sledila še Corsa  GSi. K rasti bosta pomembno prispevala tudi novi Combo Life v potniški različici in Combo kot gospodarsko vozilo. Naslednje leto bo sledila povsem nova Corsa – vključno s povsem električno različico z akumulatorskim napajanjem leta 2020, ko bo Opel/Vauxhall imel v svoji ponudbi že štiri elektrificirane modele. Do leta 2024 bo na voljo elektrificirana različica vseh evropskih modelov osebnih vozil, ki jih bodo kupci lahko izbrali z akumulatorskim električnim pogonom ali kot priklopni hibrid. To bo omogočila takojšnja uporaba platform za različne vrste energije v Skupine PSA.

 

Ofenziva z izvozom na trge zunaj Evrope pridobiva zagon: Opel postaja globalen

 

Z novimi uvozniki v Maroku, Tuniziji, Južni Afriki in Libanonu podjetje uresničuje svoj načrt, da bo do leta 2020 podvojilo prodajo zunaj Evrope. V drugi polovici leta bodo začeli Oplove modele sestavljati tudi v Namibiji. Do sredine naslednjega desetletja bodo več kot deset odstotkov Oplovih vozil prodali zunaj Evrope. Tudi za te dejavnosti podjetje uspešno uporablja obstoječe strukture Skupine PSA.

 

Podobne objave