SEAT-ov digitalni kombinirani instrument

 

SEAT bo v Arono in Ibizo vgrajeval digitalni kombinirani instrument

Digitalni kombinirani instrument racionalizira posredovanje pomembnih informacij vozniku

Arona je prvi križanec v segmentu z možnostjo digitalnega kombiniranega instrumenta

10,25-palčni zaslon digitalnega kombiniranega instrumenta je individualno prilagodljiv in zato izjemno uporaben, saj se lahko voznik osredotoči na najpomembnejše informacije

Martorell (Španija), 31.7.2018 – SEAT v Arono in Ibizo uvaja svoj vsestranski, individualno prilagodljivi digitalni kombinirani instrument, ki zagotavlja jasnejše informacije, bolje prilagojene posameznim voznikom. SEAT Arona je prvi križanec na trgu, ki bo uporabnikom lahko ponudil prednosti 10,25-palčnega interaktivnega, individualno prilagodljivega zaslona; ta je že od januarja 2018 na voljo voznikom Leona in Atece.

Digitalna armaturna plošča z visoko ločljivostjo ni le sodobneje in živahneje oblikovana, temveč je tudi uporabnejša, saj voznik dobro vidi vse – od klasičnih informacij, ki jih poznamo z analognih instrumentov, na primer merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev, do barvnih zemljevidov in navigacije (dodatna oprema).

“Prizadevamo si, da bi strankam ponudili najkakovostnejši dizajn: natančnost klasičnega merilnika prenašamo v digitalni svet, kjer so vse slikovne točke zasnovane enako natančno,” jepovedal Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT. “Izkoriščanje tega dinamičnega digitalnega okolja nam omogoča, da oblikovno zasnovo notranjosti avtomobila dvignemo na naslednjo raven.”

Upravljanje informacij je preprosto: voznik mora le pritisniti na krmilni gumb “View”, nameščen na volanu, s katerim lahko preklaplja med tremi razpoložljivimi glavnimi prikazi; pri tem ostane osredotočen na vožnjo, informacije pa so karseda jasne in prilagojene njegovim potrebam. Prehodi med razpoložljivimi informacijami na TFT-zaslonu z ločljivostjo 1280 x 480 točk so neopazni, in sicer zahvaljujoč stopnji osveževanja 75Hz, zaradi katere so informacije lažje berljive.

Možnosti prikazov

SEAT-ov digitalni kombinirani instrument ima tri glavne načine prikaza informacij: klasični, digitalni in dinamični pogled.

Klasični pogled zagotavlja dobro znane analogne funkcije, kot sta merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev; med tema digitalnima številčnicama je možen prikaz dodatnih podatkov, kot so navigacijski napotki, informacije o glasbi, podatki telefona, podatki o vožnji in informacije asistenčnih sistemov (asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu, senzor za mrtvi kot, sistem za nadzor prometa Front Assist in sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC) ter status vozila. Dodatne informacije so lahko prikazane tudi na sredini številčnic.

Digitalni pogled kar najbolj poveča ločljivost 10,25-palčnega zaslona digitalnega kombiniranega instrumenta, pri čemer prikazuje podrobne kartografske informacije in vozniku olajša iskanje parkirišč in garaž ter upoštevanje navodil. Voznik lahko za lažjo orientacijo zemljevid povečuje ali pomanjšuje. Ta pogled omogoča tudi prikaz vseh menijskih informacij, kot so telefon, podatki o vožnji, informacije asistenčnih sistemov in status vozila.

Dinamični pogled izboljšuje jasnost prikaza pomembnih informacij, kot so napotki zavoj za zavojem\”, informacije naprednega asistenčnega sistema, od asistence za ohranjanje smeri na voznem pasu, senzorja za mrtvi kot in sistema za nadzor prometa Front Assist do statusa vozila.

Pri vseh treh pogledih je možen prikaz podatkov o vožnji , vključno s porabo goriva, prevoženo razdaljo in skupnim številom prevoženih kilometrov. Sistem lahko prikaže tudi, katera glasba se trenutno predvaja, medtem ko lahko voznik pregleduje seznam glasbenih posnetkov, skoraj ne da bi moral pogled umakniti s ceste.

In ker živimo v nenehno povezanem svetu, se ob dohodnem telefonskem klicu prikaz samodejno prilagodi tako, da se na zaslonu prikaže ime klicatelja.

Prilagodljivost

Možnost individualnega prilagajanja digitalnega kombiniranega instrumenta pomeni, da se prikažejo informacije po meri voznika, ne glede na to, kdo sedi za volanom. Oba glavna pogleda – klasični in dinamični – je mogoče prilagoditi za prikaz določenih informacij.

Če torej voznik želi navigacijske napotke kombinirati s klasičnima številčnicama merilnika hitrosti in merilnika števila vrtljajev ali si želi podrobni zemljevid ogledati na celotnem zaslonu, si lahko svoje nastavitve shrani kot uporabniški profil, ki ga bo zlahka priklical, ko bo prihodnjič sedel za volan. Ustvariti je mogoče do tri profile na posamezni slog in jih shraniti v sistem.

Poleg tega se digitalni kombinirani instrument ponaša s senzorji za osvetljenost, ki glede na svetlobne pogoje v okolici in s pomočjo algoritma prilagodijo svetlost prikazov na zaslonih vozila.

Digitalni kombinirani instrument je instrumentna plošča, zasnovana kot interaktivni zaslon, zato ga je mogoče konfigurirati skladno z voznikovimi potrebami. Ločljivost 133 slikovnih točk na palec, izboljšana jasnost in večji obseg razpoložljivih informacij voznikom omogočajo več nadzora pri vožnji.

Zaznamki

SEAT-ov digitalni kombinirani instrument je bil v Ateco in Leona uveden na začetku leta ter je zavzel osrednji oder na mednarodnem ženevskem avtomobilskem salonu 2018. Digitalni kombi­nirani instrument je bil predstavljen v modelih Cupra Ateca, SEAT Leon Cupra R ST in SEAT Leon 1.5 TSI EVO FR.

SEAT je edino špansko podjetje v svoji panogi, ki pokriva celotni razpon avtomobilske proizvodnje – od dizajna, razvoja in proizvodnje do trženja. Je član koncerna Volkswagen in mednarodno podjetje s sedežem v Martorellu (Barcelona). Izvaža 80 % svojih vozil in je prisoten v več kot 80 državah na vseh petih celinah. Leta2017 je SEAT zabeležil 281 milijonov evrov dobička po obdavčenju, prodali so skoraj 470.000 vozil in dosegli rekordni promet v višini več kot 9,5milijarde evrov.

Skupina SEAT zaposluje več kot 15.000ljudi in ima tri proizvodne centre – Barcelona, El Prat de Llobregat in Martorell, kjer med drugim izdelujejo prodajno izjemno uspešne modele Ibiza, Arona in Leon. Na Češkem izdelujejo modela Ateca in Toledo, na Portugalskem Alhambro in na Slovaškem Mii.

Multinacionalno podjetje ima tudi tehnični center, v katerem dela 1.000inženirjev. Njihov cilj je postati gonilna sila na področju inovacij za vodilnega industrijskega investitorja v raziskave in razvoj v Španiji. SEAT v svoji modelski paleti že ponuja najsodobnejšo povezljivostno tehnologijo, trenutno pa se osredotoča na globalno digitalizacijo, ki je bistvena v zagotavljanju mobilnosti za prihodnost.

SEAT Communications

Arnaud Hacault

Vodja produktnega komuniciranja

M/ +34 659 134 804

arnaud.hacault@seat.es

http://seat-mediacenter.com

Jaume Rabassa

Produktno komuniciranje

M/ +34 619 616 470

jaume.rabassa@seat.es

Podobne objave