Svetovna premiera novega Yarisa GR Sport, katere navdih so zmogljivosti Gazoo Racinga

S to različico Toyota tudi v razred majhnih avtomobilov vnaša obilo vozniškega užitka. Novi model bo premierno predstavljen na letošnjem pariškem avtosalonu, na voljo pa bo konec tega leta. To bo Toyotin prvi model s specifikami GR Sport v Evropi.

Uvedba različice GR Sport je odličen primer, kako mednarodni uspehi ekipe TOYOTA GAZOO Racing neposredno vplivajo na nastajanje novih modelov avtomobilov, ki vozijo po običajnih cestah. Toyotina vrnitev na reli serijo WRC je leta 2017 spodbudila razvoj zmogljivega modela Yaris GRMN, katerega omejena serija 400 primerkov je bila razprodana, še preden so avtomobili prišli do trgovcev.

Novi GR Sport povzema športni vpliv GAZOO Racinga, ki temelji na izjemnih zmogljivostih. Posebnih izboljšav je bilo deležno vzmetenje, ki zagotavlja odlično odzivnost in krmiljenje. Uporabljeni so blažilniki Sachs Performance, ki zagotavljajo dodatno rigidnost, predvsem pa so zelo podobni tistim, ki so nameščeni v Yarisa GRMN.

Avtomobil ima tudi značilno športno držo, saj je v primerjavi s standardnim Yarisom za 11 milimetrov nižji, razmah med karoserijo in kolesi pa je zmanjšan za 18 milimetrov.

/

17-palčna platišča v črni barvi so opremljena s pnevmatikami Bridgestone Potenza RE50 205/45R17, ki so identične kot na modelu GRMN. GR Sport je ekskluzivno na voljo v petvratni različici in bo na voljo s standardnim 1,5-litrskim hibridnim pogonskim sklopom.

Tudi na zunanjosti se takoj opazi vpliv modela GRMN, saj je novi model na voljo v dvobarvni različici s posebno anteno in zadnjim spojlerjem, črnimi obrobami vrat, črnim zračnikom motorja, pokrovi vzvratnih ogledal in obrobami meglenk.

S črnimi detajli so okrašene tudi luči. Zadnja stranska stekla pa so zatemnjena in opremljena z znakom GR. Rdeče nalepke na sprednjem delu in zadnjem odbijaču pa dodajajo športni poudarek.

Tudi v notranjosti je opazen vpliv GR. Sprednja sedeža, ki sta oblazinjena v oblazinjenje Ultrasuede s kontrastnimi šivi, sta okrašena z znakom GR. Ko voznik pritisne gumb za zagon motorja, se na osrednjem zaslonu pojavi ta znak. Za zagotavljanje optimalnega vozniškega občutka je GR Sport opremljen z manjšim trikrakim volanom, ki je enak tistemu iz športnega kupeja GR86.

Športno vzdušje še dodatno poudarja črno stropno oblazinjenje in satenasto kromirana obdelava prestavne ročice, zračnikov in gumbov avdiosistema. Končni dotik pa zagotavljajo posebne preproge v črni barvi, ki so okrašene z znakom GR in srebrno obrobo.

Podobne objave