Skupina Renault na prvem pametnem otoku v Franciji na Belle-île-en-Mer

Skupina Renault, ki je pomemben akter na področju razvoja električnih ekosistemov, je v sodelovanju s skupnostjo občin Belle-Île-en-Mer, podjetji Morbihan Energies, Les Cars Bleus in Enedis razvila skupen projekt, ki so ga poimenovali FlexMob’île. Namen tega pametnega električnega ekosistema je olajšati energetski prehod na francoskem otoku Belle-Île-en-Mer, ki leži ob južni obali Bretanje. Ta nova pobuda je nadaljevanje inovativnega programa pametnega otoka brez rabe fosilnih goriv (Smart Fossil Free Island), ki ga od februarja letos razvijajo na otoku Porto Santo v portugalskem otočju Madeira.

2018 - Renault Zoe in Porto Santo

Foto: Renault

  • Skupina Renault, Morbihan Energie, Les Cars Bleus in Enedis so združili moči v novem programu FlexMob’île, katerega namen je prispevati k energetskemu prehodu na francoskem otoku Belle-Île-en-Mer.
  • Program ustvarja pameten električen ekosistem na treh stebrih: električnih vozilih v deljeni rabi, stacionarnem shranjevalniku elektrike iz sončne energije in pametnemu polnjenju.
  • S programom FlexMob’île Skupina Renault nadaljuje razvijanje načela pametnih otokov, ki ga je začela na portugalskem otoku Porto Santo.

Dve leti bo Skupina Renault s partnerji iz javnega in zasebnega sektorja razvijala pameten električni ekosistem, ki je zasnovan tako, da bo zmanjšal ogljični odtis otoka in povečal njegovo energijsko neodvisnost.

Veseli nas, da s skupnostjo občin Belle-Île-en-Mer ter podjetji Morbihan Energie, Les Cars Bleus in Enedis sodelujemo pri razvoju tega projekta, ki je novost v Franciji. Naš cilj je enak kot na otoku Porto Santo: zasnova in uporaba globalnih rešitev z že dobro preverjenimi in tudi novejšimi tehnologijami za zadovoljitev lokalnih potreb. Optimizacije sistema, ki bodo uporabljene na otoku Belle-Île-en-Mer, bo možno uporabiti tudi na drugih otokih, prav tako pa tudi na ravni mest ali četrti,” je dejal Gilles Normand, direktor za električna vozila Skupine Renault.

Frédéric Le Gars, predsedujoči skupnosti občin Belle-Île-en-Mer je dodal: “Ko mi je predsednik uprave Morbihan Energies Jo Brohan predstavil ta projekt, sem se zavedel, da se bomo skupaj s Skupino Renault znašli v jedru inovacij za izgradnjo novega ekosistema za trajnostno mobilnost.

Električna mobilnost in obnovljivi viri energije za optimizacijo porabe energije

Od leta 2019 bo prebivalcem in obiskovalcem otoka Belle-Île-en-Mer na voljo park električnih vozil za samopostrežen najem. Ta ponudba je v skladu z videnjem Skupine Renault zagotavljanja trajnostne mobilnosti za vse z razvojem novih storitev za deljeno rabo. Vozila Renault ZOE in Kangoo Z.E. iz tega programa se bodo napajala na polnilnih vtičnicah, ki bodo nameščene v bližini najbolj obiskanih krajev na otoku.

Ta nova storitev deljene rabe vozil bo izkoriščala višek energije iz sončnih elektrarn na strehah glavnih javnih stavb na otoku.

“Zahvaljujoč pametnemu sistemu polnjenja se bodo električna vozila polnila takrat, ko bodo stavbe proizvajale več energije, kot je bodo potrebovale zase,” je pojasnil Gilles Normand.

Na primer, na streho šolskega poslopja nameščeni sončni paneli med tednom skrbijo za ogrevanje in osvetlitev razredov, konec tedna in med počitnicami pa bodo z njihovo energijo polnili električna vozila.

Energetski prehod kot spodbuda za lokalno gospodarstvo

S postavljanjem lokalno pridelane energije v ospredje bo projekt FlexMob’île deležnikom v lokalnem gospodarstvu zagotovil večjo prožnost, hkrati pa obeta pomembne prihranke.

Tako bo Skupina Renault največje počitniške zmogljivosti opremila z akumulatorji električnih vozil v njihovi drugi življenjski dobi. Ti akumulatorji bodo služili za shranjevanje električne energije, ki jo bodo čez dan proizvedle sončne elektrarne, za izrabo zvečer, predvsem za ogrevanje počitniških bungalovov. Tako bo naselje lahko podaljšalo turistično sezono, ki so jo doslej omejevali stroški uporabe centralnega ogrevanja.

Več informacij o projektu FlexMob’Ile je na voljo na spletni strani (v angleščini).

Podobne objave