Nova CUPRA Ateca: najsodobnejša interpretacija športnosti

Foto: Cupra

 

  • CUPRA Ateca zaznamuje novo ero za novo ustanovljeno samostojno znamko in na trg prinaša svež veter
  • CUPRA Ateca je ultimativni izraz športnosti, razvili so jo ljubitelji avtomobilov za ljubitelje avtomobilov

 

Martorell (Španija), 29. 10. 2018. – Znamka CUPRA, ki je nastala iz SEAT-ovega priznanega oddelka za motošport, je ultimativni izraz edinstvenosti, prefinjenosti in zmogljivosti. Rojena je iz strasti in zasnovana, da očara ljubitelje avtomobilov po vsem svetu. Ustvarja vozila, ki ne temeljijo na nostalgiji, ampak so zakoreninjena v sedanjost. Najbolj izkušeni, zavzeti in obsedeni okoli oddelka za motošport so se vrnili v mehanične delavnice, da bi v podjetju ustvarili novo dimenzijo in ponudili nov vidik o kompetencah, zmožnostih in potencialu naše organizacije.

Znamka CUPRA bo ustvarila širšo paleto produktov, ki se osredotočajo na modele SEAT. Pri tem bo izkoristila zajeten nabor tehnologij koncerna Volkswagen in dostopala do številnih možnosti, ki jim jih ta nudi. Hkrati bo odprta za sodelovanje z ljudmi in podjetji, ki govorijo isti jezik in delijo isto razumevanje, kako ustvariti doživetja – na področjih prodaje, dopolnilne opreme, dogodkov in seveda motošporta. Dandanes na svetu ni primerljive znamke.

Za diverzifikacijo ponudbe in razvoj novih modelov, ki nudijo popolno kombinacijo med zmogljivostjo, voznimi lastnostmi in uporabnostjo, bo znamka CUPRA koristila obstoječo SEAT-ovo infrastrukturo – dobila bo svoj prostor v 277 posebej izbranih prodajnih salonih po Evropi.

To potovanje se je začelo februarja s predstavitvijo nove znamke in njenega prvega modela – CUPRA Atece, visokozmogljivega športnega terenca, ki zaznamuje začetek nove ere in je popolno vozilo za predstavitev znamke CUPRA na trgu.

V segmentu, v katerem prevladujejo prestižne znamke, bo predstavitev CUPRA Atece prekinila ‘status quo’ in ljudi popeljala stran od konvencionalnosti in običajnosti proti najsodobnejši viziji športnosti – ne potrebujete razkošnosti, da bi se počutili edinstvene.

 

Vsebina

Uvod………………………………………………………………………………………………………. 4

Pogonski sistemi……………………………………………………………………………………… 5

Podvozje…………………………………………………………………………………………………. 6

Zunanji dizajn…………………………………………………………………………………………… 7

Notranji dizajn………………………………………………………………………………………….. 8

Infotainment in povezljivost……………………………………………………………………….. 9

Povzetek………………………………………………………………………………………………… 10

Tehnični podatki………………………………………………………………………………………. 12

 

Uvod

CUPRA je definicija edinstvenosti, prefinjenosti in zmogljivosti in CUPRA Ateca v popolnosti uteleša vrednote znamke. Je vozilo rojeno iz strasti inženirjev in oblikovalcev, razvito za ljudi, ki cenijo čistost njegove izvedbe.

CUPRA Ateca je športni terenec, ki oznanja rojstvo nove znamke, in je popolno vozilo za predstavitev znamke CUPRA na trgu; v svojem segmentu je edinstven model, ki je popolnoma usklajen s potrebami kupcev.

CUPRA Ateca se ponaša z dih jemajočim zunanjim videzom, elegantno notranjostjo in dostopno zmogljivostjo. Ustvarjena je z zmogljivim inženirskim orodjem, ki vključuje bistvene tehnološke sestavine za doseganje ciljev in ji kljub temu omogoča, da pride do izraza njen razlog za obstoj.

“Športni terenci resnično postajajo vse bolj priljubljeni, a na trgu ni nobenega takega, kot je CUPRA Ateca. Zato smo prepričani, da bo uspešna in da bo postala odličen prvi steber znamke, saj popolnoma odraža vrednote znamke CUPRA, namreč prefinjenost, edinstvenost in zmogljivost,” je dejal Wayne Griffiths, podpredsednik področja prodaje in trženja. “Poleg tega smo zelo optimistični, da bomo pritegnili nove stranke, ki iščejo takšen edinstven avtomobil, ki se uvrša med množični in klasični prestižni segment.”

Srce in dušo CUPRA Atece predstavlja eden tehnološko najnaprednejših motorjev na trgu, štirivaljni bencinski motor 2.0 TSI s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem goriva, ki razvije zavidljivo moč 221 kW (300 KM) in 400 Nm navora. Povezan je z bolj uglajenim, natančnejšim 7-stopenjskim menjalnikom DSG in štirikolesnim pogonom 4Drive, s čimer CUPRA Ateca odraža samozavest, stilskost in drznost.

Razburljiva zmogljivost CUPRA Atece je usklajena z osupljivim dizajnom njene zunanjosti. Spredaj se mreža hladilnika ponaša s satastim vzorcem in z novim logotipom znamke CUPRA na sredini. Svetleče črni detajli so stalnica, medtem ko elegantno zunanjost športnega terenca na zadku poudarjajo štiri izpušne cevi, ki ležijo ob robu zadnjega difuzorja, in ekskluzivna 19-palčna aluminijasta platišča s polirano površino.

Pogonski sistemi

Bistvo vsakega modela CUPRA so moč, zmogljivost in vozne lastnosti, zato se za izpolnitev teh zahtev pod Atecinim pokrovom motornega prostora skriva eden najnaprednejših štirivaljnih bencinskih motorjev, ki ga je dandanes mogoče najti na trgu.

Turbomotor z direktnim vbrizgavanjem goriva in gibno prostornino 1.984 cm3 ima premer valja 82,5 mm in hod bata 92,8 mm ter kompresijsko razmerje 9,3 : 1. Tako med 5.300 in 6.500 vrt./min razvije svojo impresivno moč 221 kW (300 KM). Če k temu prištejemo še veliki navor, ki meri 400 Nm in je na voljo v širokem razponu med 2.000 in 5.200 vrt./min, CUPRA Ateca doseže maksimalno hitrost 247 km/h.

Ker CUPRA Ateca združuje kombinacijo nizke mase – tehtnica se ustavi pri le 1.540 kg brez voznika – in zelo zmogljivega motorja, ta športni terenec iz mirovanja do 100 km/h pospeši v samo 5,2 s.

K tako hitremu pospeševanju pripomore vgrajeni novo razviti 7-stopenjski menjalnik DSG, ki je zasnovan tako, da omogoča bolj športen občutek s hitrejšimi, mehkejšimi in bolj natančnimi prehodi. Za še hitrejše pospeševanje iz mirovanja CUPRA Ateca vključuje tudi funkcijo Launch Control.

“CUPRA Ateca zaradi nizkega težišča, dinamičnega uravnavanja podvozja, opcijskih zavor Brembo in športnega motorja, ki razvije 221 kW (300 KM) moči in 400 Nm navora, v kombinaciji s 7-stopenjskim menjalnikom DSG in pogonom 4Drive nudi izjemne vozne zmogljivosti in dinamičnost,” je povedal dr. Matthias Rabe, ki je kot član uprave družbe SEAT odgovoren za raziskave in razvoj. “Ponuja zmogljivost vozil prestižnega segmenta in v svojem cenovnem segmentu nima tekmecev.”

S štirimi izpušnimi cevmi zadaj se mehanska zmogljivost CUPRA Atece združi v mogočen zvok, ki še poveča občutek dramatičnosti za volanom.

Vendar razvoj ni namenjen samo ultimativni zmogljivosti – CUPRA Ateca vključuje tudi tehnologije za izboljšanje učinkovitosti, tako da se športni terenec odreže tudi pri vsakodnevni uporabi.

S tem namenom je bil 7-stopenjski menjalnik prilagojen, da lahko združuje odlično zmogljivost z nizkimi vrednostmi porabe, medtem ko motor 2.0 TSI deluje z novo zasnovanim filtrom za trdne delce za bencinske motorje, da tako zadosti zahtevam najnovejše zakonodaje o emisijah.

Ta razvoj pomeni, da se vrednosti emisij ogljikovega dioksida CUPRA Atece med ciklom WLTP gibljejo med 192 g/km in 201 g/km, poraba goriva pa znaša 8,5 –8,9 l/100 km.

Podvozje

Nadzor moči motorja v Cupri Ateci in pretvarjanje moči v uporabno zmogljivost sta odvisna od konfiguracije podvozja, ki se lahko prilagodi različnim zahtevam.

CUPRA Ateca to dosega z zasnovo sprednje preme s posamičnimi kolesnimi obesami in Macphersonovimi vzmetnimi nogami ter večvodilnimi premami zadaj, hkrati pa vključuje prilagodljiv sistem vzmetenja in dinamično uravnavanje podvozja ter je tako opremljena s konfiguracijo, ki jo je mogoče prilagoditi voznikovim željam in posledično veliko zmogljivost CUPRA Atece tudi prenesti na asfalt.

Poleg tega je CUPRA Ateca opremljena s štirikolesnim pogonom 4Drive, enim najvarnejših in najnaprednejših integriranih pogonov na svetu. Tehnologija štirikolesnega pogona 4Drive lahko namreč v realnem času analizira cestne razmere, vključno s hitrostjo vozila, hitrostjo posameznega kolesa, položajem volana, načinom vožnje in voznim profilom, ter tako skladno s trenutno situacijo hitro zagotovi, da se moč prenaša na ustrezna kolesa. Sistem 4Drive je navsezadnje zasnovan, da – ne glede na razmere – izboljša vozne lastnosti CUPRA Atece.

Zasnovan je tako, da optimalno deluje v vseh obstoječih voznih profilih – Comfort, Sport, Individual, Snow, Off-Road in seveda z voznim profilom CUPRA.

Ko voznik preko sistema Drive Profile izbere vozni profil CUPRA, zasliši, kako se motor nemudoma odzove s prefinjenim, a vseeno naravnim zvokom, ki prihaja iz izpušnih cevi, hkrati pa bo opazil, da se nastavitev dinamičnega uravnavanja podvozja spremeni tako, da vozilu doda večjo mero športnosti. Seveda pa se sprememba značaja CUPRA Atece izrazito pokaže tudi pri izbiri katerega od drugih voznih profilov.

Ker ima voznik v rokah takšno zmogljivost, so inženirji nadgradili tudi zavorni sistem v Cupri Ateci. Športni terenec se sedaj ponaša z večjimi kolutnimi zavorami spredaj (340 mm) in zadaj (310 mm), ki mu dajejo še večjo zanesljivost. V opcijskem paketu Performance pa so na voljo še velike in zmogljive zavore Brembo v črni barvi.

Kombinacija tehnologij podvozja in progresivni sistem krmiljenja zagotavljata tako enkratne vozne lastnosti kot tudi intuitivno povezavo med voznikom in vozilom.

Zunanji dizajn

CUPRA Ateca navduši z dih jemajočim zunanjim videzom, po katerem je takoj razvidno, da je visokozmogljivo vozilo. Odraža samozavest in vas ne pusti v dvomih, da je CUPRA Ateca najbolj dinamična različica v paleti tega športnega terenca.

Spredaj se zgornja mreža hladilnika ponaša s satastim vzorcem, novi logotip znamke CUPRA na sredini vozila pa še poudarja njeno poreklo. Spodnja mreža hladilnika tik nad edinstveno zasnovanim odbijačem nosi prefinjen napis ‘CUPRA’ iz matiranega aluminija.

Visoko zasnovan sprednji del CUPRA Atece se nadaljuje z značilnimi sprednjimi žarometi v celostni LED-tehnologiji, ki se ponašajo z odlično svetilnostjo ter poudarjajo široko začrtano, mišičasto držo in odločen videz športnega terenca. Svetleče diode v zunanjih ogledalih ob odklepanju vozila osvetlijo predel ob vratnih pragovih ter na tla projicirajo logotip znamke in napis ‘CUPRA’.

 

“CUPRA Ateca je popolna evolucija Atece, ki združuje vse vidike naše oblikovalske filozofije z dinamičnimi lastnostmi, ki jih mora imeti visokozmogljivo vozilo – od dominantnega dizajna sprednjega dela, prehoda preko osrednjega dela do visoko zasnovanega zadka,” je povedal vodja oblikovanja Alejandro Mesonero-Romanos.

Celotno zunanjost CUPRA Atece krasijo detajli v svetleče črni barvi – oblikovalska tehnika je bila uporabljena za strešne letve, zunanji ogledali, okenske okvire, zaščitne letve na vratih, platišča, mrežo hladilnika, sprednji in zadnji difuzor ter usmernike zraka, ki obdajajo zadnje steklo.

Zavorne čeljusti v črni barvi, športen zadnji odbijač, bakren logotip znamke CUPRA na zadku, štiri izpušne cevi ob robu zadnjega difuzorja ter ekskluzivna 19-palčna aluminijasta platišča z logotipom znamke CUPRA in s polirano površino poudarjajo športnost in eleganco tega unikatnega in dinamičnega športnega terenca.

Ne glede na to, za katero od šestih barv lakov bo padla odločitev – energično modro, žametno rdečo, bleščeče srebrno, rodijsko sivo, magično črno ali nevadsko belo – Cuprina visokozmogljiva zasnova ostaja jasno prepoznavna.

Še preden voznik odpre vrata, pride do izraza edinstveni karakter CUPRA Atece, ko ga pozdravi luč, ki na tla projicira logotip znamke in napis ‘CUPRA’.

Notranji dizajn

Kombinacija osredotočenosti na voznika, udobja in elegance v notranjosti CUPRA Atece je razvidna že na prvi pogled. Prav tako je takoj jasen tudi vtis, da je to vozilo, zasnovano za doseganje najboljše zmogljivosti, medtem ko svojim potnikom nudi popolno udobje.

Logotip CUPRA je vtisnjen na predpražnike in ključ ter krasi zaslon na dotik na infotainment sistemu, ko se vozilo zažene.

Vratne obloge so oblečene v alkantaro, vstopne letve pa krasi osvetljen napis ‘CUPRA’ na aluminijasti ploščici. Športni sedeži v črni barvi z bakrenimi šivi so prav tako oblečeni v alkantaro, medtem ko stranice sedežev poudarja učinek karbonskih vlaken.

V objemu svojega sedeža bo voznik opazil, da se bakreni šivi nadaljujejo tudi na športnem usnjenem volanu (ki ima na sredini prav tako vtisnjen logotip znamke CUPRA) in na glavi prestavne ročice. Pedali so izdelani iz aluminija, ki zaokrožuje občutek nadzora nad izjemno posebnim vozilom.

Ko se ozremo po kabini, nas ob pogledu na prezračevalne šobe klimatske naprave in sredinsko konzolo v srebrni ali visokosijajni črni barvi, ki vključuje sistem drive select in ročico menjalnika, še naprej spremlja občutek prestižnosti.

Neposredno pred voznikom se razprostira digitalni kombinirani instrument, ki po zaslugi natančnega visokoločljivostnega zaslona vse informacije podaja v najjasnejši obliki. Dodatno podporo mu nudi 8-palčni zaslon na dotik navigacijskega sistema plus. Skupaj dajeta še večji občutek tehnološko napredne funkcionalnosti in prefinjene elegance.

Infotainment in povezljivost

CUPRA Ateca najvišji nivo zmogljivosti na cesti združuje z najvišjim nivojem na področju infotainmenta in povezljivosti, saj je opremljena z najnovejšo generacijo tehnologije Full Link (Apple CarPlay in AndroidAuto), aplikacijo SEAT DriveApp in najnaprednejšimi digitalnimi zasloni v segmentu.

Serijska oprema modela CUPRA Ateca temelji na treh osnovnih načelih: tehnologija, dizajn in varnost. Ravno zato so sistemi, kot so sistem za zaklepanje in zagon brez ključa Kessy, brezžični polnilnik in ojačevalnik GSM-signala Connectivity Box, 360-stopinjska kamera Top View, navigacijski sistem Plus z 8-palčnim zaslonom na dotik, digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit in parkirna krmilna asistenca Park Assist, del serijske opreme.

 

Digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit z visoko ločljivostjo ne nudi le visoke mere uporabnosti, ampak vozniku omogoča, da bolj centralizirano vidi vse pomembne informacije – od klasičnih analognih instrumentov, kot sta merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev, do barvnih zemljevidov in navigacije.

Poleg tega pa se njegov sodoben in vsestranski dizajn harmonično sklada s celotnim dizajnom notranjosti CUPRA Atece. Prehodi med razpoložljivimi informacijami na TFT-zaslonu s 133 slikovnimi točkami in ločljivostjo 1280 x 480 točk so neopazni.

Posebej za CUPRA Ateco je bil razvit ekskluziven športni prikaz v digitalnem kombiniranem instrumentu, s katerim je pogled na število vrtljajev še bolj jasen in emocionalen.

Digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit dopolnjuje 8-palčni zaslon na dotik, ki lahko prikazuje tako vsakodnevne funkcije, kot so navigacijske informacije in zabavne funkcije, kot tudi posreduje pomembne informacije glede zmogljivosti, kot so temperatura olja in pospeški med bolj živahno vožnjo.

Z vključeno tehnologijo SEAT Full Link in povezljivostnimi rešitvami DriveApp model CUPRA Ateca številne funkcije s pametnih telefonov potnikov prenaša v notranjost visokozmogljivega športnega terenca. Vsebine so preslikane na zaslon v vozilu ter tako omogočajo varen dostop do aplikacij in informacij ter zmanjšujejo odvračanje voznikove pozornosti od vožnje, da lahko njegov pogled ostane osredotočen na cesto.

 

 

Povzetek

CUPRA povzema sodobno interpretacijo, kakšno bi moralo biti visokozmogljivo vozilo. V modelu CUPRA Ateca je znamka združila vse bistvene elemente tega razreda avtomobilov. Ateca je ikonična in zmogljiva, a hkrati uporabna in praktična.

V segmentu, v katerem prevladujejo prestižne znamke, bo CUPRA Ateca prevetrila tržišče in ljudem ponudila vozilo, ki se ne osredotoča izključno na čase krogov, ampak dejansko vključuje voznika, tako da ga odpelje stran od konvencionalnosti, prav do najsodobnejše vizije zmogljivosti.

Naj gre za napredni motor 2.0 TSI in njegovo odlično zmogljivost, nizko težišče ali napredno podvozje, ki jih v popolnosti združuje CUPRA Ateca in tako nudi eno najbolj dinamičnih doživetij vožnje v segmentu.

Osupljiv zunanji dizajn poudarja športnost in dinamiko CUPRA Atece in predstavlja samozavestnost in prepričljivost – od dominantnega dizajna mreže hladilnika do razvejane oblike zadka.

Potniški prostor daje občutek visokozmogljivega vozila, ki je nastalo na osnovi dobro znanih imen med zmogljivimi vozili, kar se odraža tako v materialih in kakovosti izdelave kot tudi v vključenih najsodobnejših tehnologijah.

Visokozmogljivostni videz in občutek je mogoče nadgraditi še z opcijskimi velikimi črnimi zavorami Brembo in ohišji zunanjih ogledal iz karbonskih vlaken. Ekskluzivni školjkasti sedeži znamke CUPRA bodo na voljo od konca leta 2018.

Dandanes na trgu ni znamke kot je CUPRA in Ateca predstavlja rojstvo nečesa novega, kjer imajo ljudje, ki razvijajo avtomobile, enake vrednote, ambicije in strast za sam vrh avtomobilske zmogljivosti.

CUPRA Ateca bo trgu prestavljena do konca leta 2018. V znamenje tega bo prvih 7.000 kupcev prejelo darilo za dobrodošlico iz omejene serije, saj so prav oni tisti, ki pomagajo ustvariti družino CUPRA. Vsak kupec bo prejel paket dobrodošlice CUPRA, izdelan iz pravih karbonskih vlaken z vtisnjenim logotipom znamke CUPRA v bakreni barvi. V njej bodo kupci v znak zahvale in v spomin na lastništvo vozila znamke CUPRA našli visokokakovosten pokrovček za ključ in zapestnico CUPRA, ki sta oba izdelana iz karbonskih vlaken.

 

 

 

Tehnični podatki

  

Motor 2.0 TSI 221 kW (300 KM), 7-stopenjski menjalnik DSG, 4Drive

 

MOTOR                                                                                                         
Število valjev/ventilov (skupno) 4 valji/16 ventilov
Gibna prostornina (cm3) 1.984
Premer in hod bata (mm) 82,5 x 92,8
Kompresijsko razmerje 9,3
Največja moč (kW/KM pri vrt./min) 221/300 pri 5.300–6.500
Največji navor (Nm pri vrt./min) 400 pri 2.000–5.200
Sistem vbrizgavanja goriva TSI z direktnim vbrizgavanjem
Sistem vžiga Elektronski vžig z uravnavanjem s krmilnimi polji
Vrsta goriva ROŠ 98
Emisijski razred EU6
Alternator (A) 110–180
Akumulator (Ah) 59–68/320–380
VOZNE ZMOGLJIVOSTI
Najvišja hitrost (km/h) 247
Pospešek 0–100 km/h (s) 5,2
EMISIJE
Kombinirane emisije CO2 v skladu z NEVC/WLTP (g/km)                     168/192–201
PORABA GORIVA
Kombinirana poraba goriva v skladu z NEVC/WLTP (l/ 100 km)         7,4/8,5–8,9
MENJALNIK
Vrsta menjalnika: 7-stopenjski menjalnik DSG s sistemom start-stop
1. prestava 3,400
2. prestava 2,750
3. prestava 1,767
4. prestava 0,925
5. prestava 0,705
6. prestava 0,755
7. prestava 0,635
Vzvratna prestava 2,750
Skupno razmerje 4,813 (1); 3.667 (2)
PODVOZJE
Sprednja prema Posamični McPhersonovi vzmetni nogi; vijačni vzmeti; hidravlična blažilnika
Zadnja prema Večvodilna prema, vijačni vzmeti in hidravlična blažilnika
Krmilni sistem Progresivno krmiljenje
Obračalni krog (m) 10,8
Zavorni sistem Dvokrožni diagonalni hidravlični zavorni sistem z ojačevalnikom zavornega učinka
Tip sprednjih/zadnjih zavor Hlajene kolutne zavore spredaj in kolutne zavore zadaj
Sprednje zavore (mm) 340 x 30
Zadnje zavore (mm) 310 x 22
Platišča (v palcih) 19
Pnevmatike 245/40 R19
MERE
Karoserijska izvedba A-SUV
Dolžina/širina/višina (mm) 4.376/1.841/1.611
Medosna razdalja (mm) 2.631
Kolotek spredaj/zadaj (mm) 1.573/1.547
Prostornina prtljažnika (l) 485
Prostornina rezervoarja za gorivo (l) 55
MASE
Med vožnjo, z voznikom (kg) 1.615
Dovoljena skupna masa (kg) 2.150

 

CUPRA je posebna znamka za edinstvene ljudi, ki bo očarala vse, ki jih zanimajo vrednote nove znamke: edinstvenost, prefinjenost in zmogljivost. Napočil je čas, da ljubitelji avtomobilov spoznajo novo znamko, ki bo izpolnila njihova pričakovanja. Poleg lansiranja novih modelov bo CUPRA s sodelovanjem na prvenstvih serije TCR ohranjala duha športnega in tekmovalnega avtomobilizma. Svet znamke CUPRA je živ in pripravljen, da v več kot 280 posebej izbranih SEAT-ovih prodajnih salonih širom po Evropi osvoji nov krog navdušencev.

 

SEAT Communications                                 
Arnaud Hacault

Vodja produktnega komuniciranja

T/ +34 659 13 48 04

arnaud.hacault@seat.es

 

www.seat-mediacenter.es

  Jaume Rabassa

Produktno komuniciranje
T/ +34 619 61 64 70
jaume.rabassa@seat.es

 

 

 

 
       

Podobne objave