Znamka CUPRA predstavlja svojo vizijo reinterpretacije športnosti s popolnoma električnim konceptnim modelom CUPRA Tavascan

Foto: Cupra

  • CUPRA se z velikim SUV-coupéjem pripravlja na še večje podvige: ključne odlike vozila so dinamična zunanjost, prefinjena notranjost in napredna pogonska tehnologija
  • Koncept združuje prezenco SUV-ja in eleganco športnega coupéja ter odraža potencialno evolucijo CUPRA dizajna
  • CUPRA Concept poganjata dva električna motorja – eden na sprednji in eden na zadnji premi – s skupno močjo 225 kW (306 KM)
  • Vozilo je zasnovano na Volkswagnovi koncernski platformi za električna vozila (MEB), opremljeno je z baterijo s kapaciteto 77 kWh in ima do 450 km električnega dosega

 

Martorell (Španija), 2. 9. 2019 – Znamka CUPRA z oddaljevanjem od klasičnih avtomobil­skih formatov in vstopanjem v svet, ki ga poganja elektrika, na novo opredeljuje pojme, kot je zmogljivost. Potem ko so letos spomladi javnosti predstavili konceptno vozilo CUPRA Formentor, zdaj sledi naslednji korak v viziji elektrificirane zmogljivosti: CUPRA Tavascan Concept.

CUPRA se je kot edinstvena in posebna avtomobilska znamka odločila, da visoko zmog­ljivost, ki jo ima zapisano v genih, poveže z najsodobnejšo pogonsko tehnologijo ter prefinjenim, emocionalnim in ekspresivnim dizajnom.

Nastal je CUPRA Tavascan Electric Concept, vozilo, ki naj bi zadostilo potrebam v tržnem segmentu, za katerega je napovedana 15-odstotna letna rast: to je segment SUV-coupéjev.

CUPRA Tavascan Concept, ki združuje silhueto štirivratnega križanca, prezenco SUV-ja in eleganco športnega coupéja, je prvi cestni model znamke CUPRA s 100-odstotno električ­nim pogonom. Njegova proporcionalna razmerja poudarja in krepi električno srce, ki zagotavlja ničelne lokalne emisije.

“Poleg CUPRA Formentorja, ki bo na trg prišel leta 2020 hkrati z dvema drugima visoko­zmogljivima priključnima hibridoma, je naše tehnološke sposobnosti potrdil že razvoj prvega 100-odstotno električnega touring avtomobila na svetu, modela CUPRA e-Racer. S predstavitvijo popolnoma električnega koncepta CUPRA Tavascan to vizijo prenašamo na ceste in dokazujemo, kako zmogljivi so lahko električni avtomobili,” je povedal izvršni direktor znamke CUPRA Wayne Griffiths.

Zunanje linije
Zunanjost vozila odraža kombinacijo zmogljivosti in učinkovitosti. V segment prinaša športnost in dinamičnost, a je zasnovana tako, da ima čim manjši vpliv na okolje. Oblika sprednjega dela vozila njegovo električno osebnost poudarja z nizko umeščenim, osvetljenim logotipom CUPRA, ki določa drugačno fokusno točko vozila. Odprtine za dovod zraka zagotavljajo večjo učinkovitost; zrak bodisi mehko obteka karoserijo oz. je voden v notranjost, da ohlaja baterijo.

Aerodinamika je ključni element CUPRA Concepta. Njegovi nabiti koloteki kraljujejo nad 22-palčnimi aluminijastimi platišči s turbinskim dizajnom, ki omogoča nemoten pretok zraka, tako da SUV-coupé gladko drsi po cesti in je upor čim manjši.

Difuzor na zadku vozila izboljšuje funkcionalno aerodinamiko, hkrati pa ustvarja emocionalni občutek zmogljivosti. Poudarja ga elegantna zadnja luč, ki se razteza prek celotne širine zadka in vključuje logotip znamke CUPRA.

CUPRA Tavascan Electric Concept je odet v prefinjen tekoči kovinski lak, ki poudarja njegov zunanji dizajn ter je kombiniran s karbonskimi elementi v enakem odtenku in okrasnimi bakrenimi dodatki, ki poudarjajo njegov ekspresivni videz.

Umirjena notranjost
Izrazite tridimenzionalne zunanje linije konceptnega modela dajejo svojstven pečat tudi notranjosti vozila, ki različne materiale in tehnologije združuje z občutkom prostornosti ter zagotavlja popolno ravnovesje med osredotočenostjo na voznika in udobjem za vse potnike v vozilu.

Uporabljene so kontrastne barve, strukturni karbon in dinamični pristop pri tehnologijah in dizajnu, zaradi česar potniški prostor deluje napredno in obenem lahkotno.

Difuzna ambientna LED-osvetlitev pozdravi potnike, ko odprejo vrata potniške kabine. Notranjost vozila razkriva emocionalno zasnovo s kontrastno kombinacijo usnja, karbona in alkantare.

Školjkasti reliefni sedeži v 3D usnju izpolnjujejo zahteve po obliki in funkciji ter udobju in varnosti. Kot krilo oblikovana armaturna plošča, ki lebdi čez sprednji del notranjosti, predstavlja fokusni element in obenem zagotavlja občutek prostornosti. Za volanom je v ospredju voznik, ki vse potrebne informacije spremlja na 12,3-palčnem digitalnem kombiniranem instrumentu, ki ga dopolnjuje 13-palčni zaslon infotainment sistema.

A notranjost konceptnega vozila je prilagodljiva. Večji zaslon, na katerem se fokus lahko spreminja, tako da se premakne proti sovozniku, ko je to potrebno, je integriran z vsakim od školjkastih sedežev; zvočniki in povezljivost za pametne telefone omogočata, da vsi potniki izkoriščajo notranji prostor vozila.

Sposobnost zmogljivosti
CUPRA Tavascan Concept predstavlja edinstveno vizijo visokozmogljive prihodnosti znamke. Z električno močjo dosega stopnjo razvitosti in emocionalnosti, kakršne doslej na trgu še nismo poznali.

Štirivratni križanec združuje mogočnost SUV-ja in eleganco športnega coupéja, pri čemer tej zunanji podobi ustreza tudi njegova zmogljivost. CUPRA Tavascan Electric Concept dosega moč, dinamiko in vozne lastnosti, ki so v skladu s pričakovanji strank.

Pod zunanjo podobo vozila se skriva napreden, popolnoma električen pogonski sistem, ki prinaša vznemirjenje, ki si ga želi vsak voznik in ki ga odlikuje tiho in učinkovito delovanje, ki ga omogoča ta tehnologija.

Dva motorja – eden je vgrajen na sprednji in drugi na zadnji premi – zagotavljata skupaj 225 kW (306 KM) moči, ki se prenaša na vsa štiri kolesa. CUPRA Tavascan Electric Concept lahko iz mirovanja do 100 km/h pospeši v manj kot 6,5 sekunde.

Vendar pa je hitro pospeševanje le ena od njegovih lastnosti. V vozilu je vgrajena litij-ionska baterija s kapaciteto 77 kWh, ki lahko shrani dovolj energije za do 450 km vožnje. Ta podatek je bil pridobljen s strogim preizkusnim postopkom WLTP. Vozilo je izdelano na Volkswagnovi koncernski platformi za električna vozila (MEB). Ker je baterija nameščena v dnu vozila, je njegovo težišče nizko, zato je vožnja zelo dinamična.

CUPRA Tavascan Electric Concept je vozilo, ki so ga izdelali pri znamki CUPRA in je zasnovano za prihodnost. Svetovni javnosti bo premierno predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu.

CUPRA je posebna znamka za edinstvene ljudi, znamka, ki prevzame kupce in ki s svojo edinstvenostjo, izbranostjo in zmogljivostjo izpolnjuje pričakovanja vseh ljubiteljev avtomobilov. V prvem letu poslovanja, leta 2018, se je prodaja v primerjavi s predhodnim letom povečala za 40 %, prodanih je bilo kar 14.400 vozil. CUPRA bo skrbela za razvoj novih modelov, s sodelovanjem na dirkah serije TCR pa tudi za ohranjanje motošportnega in tekmovalnega duha. Svet znamke CUPRA je živ in pripravljen, da osvoji novo skupino navdušencev v skoraj 280 specializiranih kotičkih in trgovinah po vsem svetu.

 

 

CUPRA komunikacije                                               www.seat-mediacenter.com

Sabrina Pečelin

Odnosi z javnostmi

T/ 01 5825 105

Podobne objave