Obojestranska pridobitev lastniških deležev     

Avtor: Marko MiklavcPoslovno sodelovanje med avtomobilskima znamkama Suzuki in Toyota je v teh dneh dobilo nov zagon, ker sta si oba avtomobilska koncerna prilastila deleže v lastniški strukturi obeh koncernov.

Ob tem je koncern Toyota za 4,94-odstotni lastniški delež v koncernu Suzuki odštel 96 milijard jenov, medtem ko je koncern Suzuki realiziral 48-milijardni nakup Toyotinih delnic (0,2 %). Prvi zametki skupnega sodelovanja segajo v začetek leta 2017, ko je bila med obema proizvajalcema avtomobilov podpisana namera o poslovnem sodelovanju z namenom, da bi združili moči in prednosti Toyote s področja elektrifikacije ter Suzukija s področja kompaktnih in majhnih vozil. Sedaj se sodelovanje udejanja predvsem pri proizvodnji in razvoju elektrificiranih vozil ter čim širši popularizaciji teh vozil.

Na vseh trgih bo Toyota omogočila Suzukiju uporabo svojega hibridnega pogonskega sklopa. Na evropskem trgu pa bo Toyota uporabila novo zasnovane Suzukijeve bencinske motorje za manjša kompaktna vozila, ki jih bodo sestavljali v Toyotini tovarni na Poljskem, ter v bližnji bodočnosti zagotovila Suzukiju dobavo dveh novih električnih vozil na osnovi modela RAV4 in corolle. Po novem  bodo sodelovanje razširili še na področje razvoja avtonomnih vozil. Pri Toyoti si bodo s takšnim sodelovanjem na široko odprli vrata indijskega tržišča (s to idejo se je pred tem ob neuspeli povezavi s Suzukijem ukvarjala že znamka Volkswagen …), istočasno si bo Toyota zagotovila dokončni primat v za Japonce zelo pomembni (7 izmed 10. najbolje prodajanih novih avtomobilov v lanskem letu je predstavnikov ‘kei-car’ avtomobilov) domači kategoriji tako imenovanih ‘kei-car’ (lahki avtomobil)  avtomobilov, kjer je dolgo let vladala predvsem znamka Suzuki.

Lani so domačim kupcem prodali približno 5,2 milijona novih ‘kei-car’ malčkov, ki jih znamka Suzuki izdeluje tudi za znamko Mazda, medtem ko ima koncern Toyota v tej kategoriji znamko Daihatsu, ki takšne mestne avtomobile izdeluje za znamko Subaru.

Podobne objave