Volvo Cars Slovenija s partnerji za varnostno razdaljo do telefona

Foto: Volvo

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja vse večje tveganje za varnost v cestnem prometu. Slabši reakcijski čas, zmanjšano zaznavanje dogajanja v prometu, večje tveganje pri odločitvah – vse to so posledice prisotnosti telefona med vožnjo, ki ga kljub prepovedi in ozaveščanju še vedno uporablja kar 75 % voznikov v Sloveniji. Pri Volvo Cars Slovenija so se skupaj s sopobudnikom projekta, nevladno organizacijo Združenje DrogArt, in Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa, ki projekt sofinancira, odločili, da s komunikacijsko akcijo #FuramBrezTelefona rastoči nevarnosti pristrižejo krila.

Med vožnjo najnevarnejša družbena omrežja

Kljub njihovi vse večji uporabi naprave za prostoročno telefoniranje, kot se kaže doslej, žal ne zmanjšujejo tveganja pri pošiljanju sporočil in pri nečem, kar je težava predvsem pri mladih voznikih – uporabi družbenih omrežij med vožnjo. Ker razvijalci aplikacij stremijo k poenostavitvi uporabe, sta za fotografski posnetek in njegovo deljenje pogosto potrebna le dva pritiska na gumb – in to vse med vožnjo.

Najbolj problematične platforme, kot so Instagram, Facebook, Snapchat in Twitter, omogočajo enostavno fotografiranje in istočasno objavo na profilih, snemanje med vožnjo, ki mentalno dodatno zaposli voznika, ter celo posebne filtre, namenjene prav snemanju ali fotografiranju med vožnjo.

Iz prepričanja, da je ozaveščanje o tej problematiki nujno, so pri Volvo Cars Slovenija kot eden pobudnikov pristopili k projektu #FuramBrezTelefona, v katerem nagovarjajo voznike, naj se povsem posvetijo cesti. Cilj projekta, v katerem Volvo Cars Slovenija sodeluje z Združenjem DrogArt in Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa, je zmanjšati uporabo telefona med vožnjo ter posledično število prometnih nesreč.

Pionir, ki ostaja prvak avtomobilske varnosti

Znamka Volvo sicer že dolga desetletja velja za avtoriteto na področju avtomobilske varnosti, ki z nenehnim izboljševanjem zaščite vseh udeležencev v prometu spreminja svet in rešuje življenja. Pri Volvo Cars prav letos obeležujejo 60-letnico izmenjave varnostnih znanj in izsledkov s svetom. Vse od leta 1959, ko so predstavili tritočkovni varnostni pas, je bilo zaradi njega po svetu po ocenah rešenih vsaj milijon življenj, k varnejši vožnji pa so prispevale tudi njihove številne druge inovacije. Del varnostne zaveze Volvo Cars je tudi tako imenovana Vizija 2020, s katero se se obvezali, da od leta 2020 v novih vozilih Volvo nihče ne bo izgubil življenja ali se resno poškodoval.

Nedavno pa so Švedi presenetili še z enim prelomnim dejanjem. Z namenom, da bi pripomogli k razvoju enako varnih vozil za vsakogar, so se odločili z ostalo avtoindustrijo deliti raziskave prometnih nesreč, ki so jih izvajali preko 40 let. V njih se je izpostavilo nesprejemljivo dejstvo, da imajo zaradi moškemu telesu prilagojenih preizkusnih trkov – in posledično moškim prilagojenih vozil – ženske in otroci v prometni nesreči precej več možnosti za poškodbe.

Z medijsko ofenzivo proti klikanju med vožnjo

Povsem nove grožnje prometni varnosti pa predstavlja izjemno hiter tehnološki razvoj sodobne družbe, katerega simbola sta tudi mobilni telefon in družbena omrežja. Njuna neprimerna uporaba med vožnjo postaja vse bolj pereč problem, ki se ga pri Volvo Cars Slovenija in Združenju DrogArt v okviru projekta #FuramBrezTelefona lotevajo tako, da nagovarjajo čimveč ciljnih skupin.

To dosegajo s komuniciranjem različnih vsebin preko terenskega dela, spletne strani furambreztelefona.si ter drugih medijskih kanalov. Za doseganje naslovnikov sporočil so k sodelovanju pozvali tudi influencerje, z željo, da bi ti v svojih spletnih objavah spodbujali k neuporabi telefona in družbenih omrežij med vožnjo, uporabljali ključnik #FuramBrezTelefona ter sledilcem in ostali javnosti dajali pozitiven zgled.

Pobudniki projekta si želijo, da bi komunicirane vsebine dosegle široko javnost in bi uporabniki družbenih omrežij v čim večjem številu širili ključnik #FuramBrezTelefona v svojih objavah. Zato tudi vas vabijo, da aktivno podprete projekt – tako da pospravite telefon na varnostno razdaljo, furate brez njega in tudi sami postanete ‘influencer’, ki deli dobro prakso!

Vse o projektu preberite na:

https://furambreztelefona.si

Za več vsebin o varni vožnji in avtomobilskih varnostnih inovacijah obiščite tudi:

https://www.volvocars.si

Sandra

Horvat

Marketing & PR Coordinator

T +386 1 584 34 96

M +386 30 464 155

sandra.horvat@vcag.net

VCAG d.o.o.

Importer Adria Region

Leskoškova 2

1000 Ljubljana, Slovenija

www.volvocars.com

Podobne objave