V Tiszaújváros-u položen temeljni kamen obrata za proizvodnjo poliola

Foto: MOL

Pričakuje se, da bo Polyol kompleks predan v uporabo leta 2021 in bo ustvaril 200 delovnih mest.S sredstvi v višini 1.2 milijarde EUR je projekt, ki ga preko davčnih olajšav in sredstev za investicijo podpira tudi madžarska vlada, največja investicija za organsko rast poslovanja Skupine MOL do sedaj.Obrat bo vključeval najsodobnejšo tehnologijo in bo zgrajen s strani nemške družbe Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Tiszaújváros, 27. september 2019 –Prejšnji teden je bil položen temeljni kamen obrata za proizvodnjo poliolov v Tiszaújváros-u na Madžarskem. Pričakovan pričetek obratovanja obrata je v letu 2021. Skupina MOL bo investirala 1.2 milijarde EUR v izgradnjo obrata, v katerem bo mogoče na letni ravni proizvesti okrog 200.000 ton poliola.

Slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna so prisostvovali Predsednik in Izvršni direktor Skupine MOL, Zsolt Hernádi, Dr. Sami Pelkonen, Izvršni direktor Kemične & Procesne tehnologije v družbi thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, član madžarske vlade in Mihály Varga, Minister za finance na Madžarskem. Družba MOL Petrochemicals v Tiszaújváros-u na Madžarskem bo edina družba na Madžarskem in v regiji Osrednje ter Vzhodne Evrope z integrirano verigo poslovanja, od pridobivanja surove nafte do proizvodnje polieterskih polieterjev. Projekt Polyol bo zagotovil dolgoročne zaposlitvene možnosti za 200 ljudi.

Z načrtovanim pričetkom obratovanja v letu 2021 je obrat največja investicija za organsko rast poslovanja v zgodovini Skupine MOL. Skupna vrednost investicije znaša 1.2 milijarde EUR, vključno z investicijo madžarske vlade v višini 131 milijonov EUR (kombinacija davčnih olajšav in finančnih sredstev). Po ocenah Skupine MOL bo obrat na letni ravni k finančnim rezultatom (EBITDA) prispeval okrog 150 milijonov EUR. Poliol je pomembna in zelo iskana surovina, ki se uporablja v številnih industrijah; od avtomobilske, gradbene do tekstilne industrije. Obrat v Tiszaújváros-u bo poliol proizvajal z uporabo učinkovitih in okolju prijaznih tehnologij, kot je HPPO proces (propilen oksid iz hidrogen peroksida), razvit s strani družb thyssenkrupp in Evonik.

“S tem investicijskim projektom bo Skupina MOL postala ena izmed vodilnih družb v kemični industriji v regiji, Skupina MOL pa bo tudi edina družba v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope, ki bo nadzorovala celotno verigo poslovanja, od pridobivanja surove nafte, do proizvodnje poliola,”je povedal Zsolt Hernádi.”Ko bo obrat v letu 2021 pričel delovati, bo še dodatno okrepil položaj Tiszaújváros-a v kemični industriji, saj bosta lahko strokovno znanje in nova proizvodna infrastruktura, sem privabila tudi nove investitorje.”

“Danes obeležujemo pomemben korak v transformaciji kemične industrije na Madžarskem, prav tako pa tudi pomemben korak sodelovanja med družbama MOL in thyssenkrupp,” je ob tem dodal Dr. Sami Pelkonen.“S svojo Vizijo 2030 Skupina MOL uresničuje ambiciozne načrte rasti. Ponosni smo in hkrati trajno zavezani podpirati to vizijo in z našimi tehnologijami ter znanjem prispevati k inovativnemu in trajnostnemu kemičnemu sektorju.”

Eden izmed temeljnih stebrov Strategije Skupine MOL 2030 – Vstopimo v prihodnost je razširitev petrokemičnega poslovanja. Obrat za proizvodnjo poliola ter predhodno odprt obrat za proizvodnjo sintetične gume, sta pomembna mejnika te strategije. Obrat za proizvodnjo sintetične gume Skupine MOL in japonska JSR korporacija, letno proizvedeta 60.000 ton rešitve polimerizirane stiren – butadien gume (S-SBR), na globalni ravni zelo iskanega kemijskega proizvoda. Najbolj pomembna sestavina S-SBR je butadien, ki ga Skupina MOL proizvaja v sosednjem obratu, ki je bil v uporabo predan leta 2015.

 

Foto in PR: MOL

Podobne objave